Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoret aikuiset kaipaavatkin pysyvyyttä, eivät start-up-vapautta – Tutkija: ”Pöhinän ja paikattomuuden kaipuusta ei ole näyttöä”

Vakituinen työpaikka tukee tunnetta oman elämän hallinnasta, jota pidetään menestymisenä.

Elämä
 
Maaria Drake
Colourbox
Käsitys siitä, että työn ihanne olisi muuttunut, on Mona Mannevuon mukaan lähtöisin taloustilanteesta. ”Joustavuus ja yrittäjyys sopivat tämän hetken talouspolitiikkaan ja jopa hallitusohjelmaan. Työelämän tuottavuuden ja tehokkuuden takia tarvitaan määräaikaisuuksiin suostuvia ihmisiä, joiden muu elämä, kuten pienet lapset, ei haittaa työhön sitoutumista.”
Käsitys siitä, että työn ihanne olisi muuttunut, on Mona Mannevuon mukaan lähtöisin taloustilanteesta. ”Joustavuus ja yrittäjyys sopivat tämän hetken talouspolitiikkaan ja jopa hallitusohjelmaan. Työelämän tuottavuuden ja tehokkuuden takia tarvitaan määräaikaisuuksiin suostuvia ihmisiä, joiden muu elämä, kuten pienet lapset, ei haittaa työhön sitoutumista.” Kuva: Colourbox

Uraansa aloittelevat pari-kolmekymppiset haluavat työnsä olevan vapaata ja vaihtelevaa. 2000-luvulla syntyneiden, milleniaalien, ihanne menestyksestä on olla itsensä työllistävä start-up-yrittäjä.

Väärin. Tuo hahmo on aikamoinen myytti, sanoo Turun yliopiston tutkijatohtori Mona Mannevuo. Päinvastoin työltä kaivataan edelleen myös pysyvyyttä, jotta elämä pysyy ennakoitavissa.

”Keskustelussa downshiftauksesta ja työelämästä esitetään yleisesti, että nuori työntekijäsukupolvi kaipaa työltä pöhinää, työajattomuutta ja paikattomuutta, mutta siitä ei laajassa mittakaavassa ole näyttöä. Mielikuva perustuu osin siihen, että Miki Kuusen kaltaiset start-up-yrittäjät ovat saaneet paljon medianäkyvyyttä ja kiitosta poliitikoilta. Yhden kapean alan perusteella ei kuitenkaan kannata luoda mielikuvia kokonaisesta sukupolvesta”, Mannevuo sanoo.

Hänen viime syksynä julkaistu väitöskirjansa käsitteli työskentelyn tehostamista tunnepuheen avulla. Käsitys siitä, että työn ihanne olisi muuttunut, on Mannevuon mukaan lähtöisin taloustilanteesta.

”Joustavuus ja yrittäjyys sopivat tämän hetken talouspolitiikkaan ja jopa hallitusohjelmaan. Työelämän tuottavuuden ja tehokkuuden takia tarvitaan määräaikaisuuksiin suostuvia ihmisiä, joiden muu elämä, kuten pienet lapset, ei haittaa työhön sitoutumista.”

Siinä on kuitenkin tapahtunut muutosta, mitä menestyksellä käsitetään. Menestys työssä ei enää automaattisesti tarkoita menestystä elämässä. Suorituskeskeisestä ajattelutavasta on alettu luopua.

”Ei voi sanoa, että urakeskeisyys olisi niinkään vähentymässä, mutta perinteiset urat eivät kiinnosta enää samalla tavalla kuin aiemmin”, sanoo YTT, dosentti Antti Kasvio Työterveyslaitokselta.

Perinteisillä urilla hän tarkoittaa esimerkiksi hakeutumista töihin isoihin konserneihin pelkän hyvän palkan toivossa. Työltä kaivataan mielekkyyttä.

”Lojaliteetti työnantajaa kohtaan on laskenut. Yhä harvempi ajattelee olevansa saman työnantajan leivissä viiden vuoden päästä.”

Mannevuo huomauttaa, että kysymys urakiidosta on kytköksissä siihen, miten työelämän vaatimukset ovat kehittyneet.

”Kun työelämän säännöt muuttuvat jatkuvasti, on perinteistä uraa vaikea rakentaa.”

Menestymisen ajatus on siirtynyt työelämästä kaikkiin elämänalueisiin. Menestystä mitataan vapaudella ja elämänhallinnalla.

Toisaalta monelle vakituinen työ on takuu taloudellisesta vakaudesta juuri siksi, että se parantaa oman elämänhallinnan mahdollisuuksia.

Taustalla on kuitenkin ajatus työn kohtuullistamisesta. Sillä on iso merkitys taloudelle, Kasvio huomauttaa. Esimerkiksi kokonaistyöllisyyttä työtunteina kuvaava työpanosindeksi oli viime vuonna peräti 13 prosenttia pienempi kuin 50 vuotta aiemmin – siitä huolimatta, että Suomen väestö on jatkuvasti kasvanut ja elämä on näennäisesti työkeskeistä.

”Kun vuotuinen työaika pienenee, etsitään vaihtoehtoisia tapoja tyydyttää elämää. Milleniaalit, nykyiset pari-kolmekymppiset, ovat siinä hyvin kekseliäitä. He löytävät jatkuvasti uusia, luovia tapoja nauttia elämästä vähemmällä rahalla”, Kasvio sanoo ja mainitsee esimerkiksi Airbnb:n kaltaiset palvelut.

Ihmisten vapaudenkaipuusta kielii myös tämän kevään piikki vuorotteluvapaiden määrässä. Moni halusi jäädä vapaalle huolimatta moraalipoliittisesta keskustelusta siitä, onko se tässä taloustilanteessa oikein, Kasvio kertoo.

Toinen trendi on Kasvion mukaan se, että vaikka kokoaikaista vakityötä olisikin tarjolla, sitä ei oteta vastaan.

”Mieluummin laitetaan paukkuja esimerkiksi hyvinä vanhempina olemiseen.”

HS kertoi viime viikolla kolmen oravanpyörästä hypänneen suomalaisen tarinat.

HS:n testillä voit selvittää, mihin työelämän sukupolveen kuulut henkisesti asenteesi ja ajattelutapojesi perusteella.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!