Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsekkäät isovanhemmat ja ahneet jälkeläiset – ei perheessä kuulu laskea palveluksia

Lastenhoitoavusta puhutaan kuin hyödykkeestä, jolle on saatava vastinetta. Ei perheen kuulu olla yksikkö, jonka sisällä lasketaan palveluksia, kirjoittaa Maija Aalto kolumnissaan.

Elämä
 
Maija Aalto Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kaupunkitoimituksen toimittaja. Seuraa Maija Aaltoa Twitterissä.

”Muuten, lapsi on oksennellut iltapalasta asti”, viestitti lapsenvahti.

Jep, pahoinvointi läpi yön lakanapyykkeineen on kidutusta kaikille. Noro tarttuukin helposti. Siis tarttui. Silti sankariveljeni laittoi viestin vasta aamuksi.

Kiitos. Miten arvokasta onkaan sukulaisten pyyteetön tuki!

Syyt monen lapsiperheen väsymiseen ovat ymmärrettäviä. Välimatka lapsuuden perheeseen on suuri kilometreinä tai henkisesti. Isovanhemmilla on kiire tai he ovat itse sairaita tai autettavia. Välit sukuun ovat joskus hyvästä syystä poikki.

Tähän suureen kuvioon yhteiskunta voi vain vähän vaikuttaa lisäämällä palveluita tai rakentamalla yhteisöllisyyttä: naapuriapua, vertaistukea, verkon hätäkahviryhmiä. Mutta sitten on ilmiön toinen puoli. Itsekkyys, useassa polvessa.

HS:n mielipidepalstalla on keskusteltu kiivaasti isovanhempien avusta lastensa perheille. Osassa viesteistä on sävyjä, joita minä onnekas en voi ymmärtää. Että hei, en hoida pentujanne, olen omani jo hoitanut. Tai että en piittaa yhtään siitä, uuvutko mummo lastenhoitoautomaattina. Minä, minä vain olen tärkeä.

Avusta puhutaan kuin hyödykkeestä, jolle on saatava vastinetta. Lapsenlapsille vieraaksi jättäytyville isovanhemmille lällätellään, että kadutte, kun itse vanhana tarvitsisitte apua.

Ei perheen kuulu olla yksikkö, jonka sisällä lasketaan palveluksia. Perheenjäsentä autetaan, koska halutaan. Koska toivotaan rakkaalle hyvää.

Olen nyt saamapuolella. Mutta on mahdoton ajatus, että jakaisin vanhemmilleni lastenhoidosta pisteitä ja ynnäilisin, että miten paljon minä heille olen aikaani velkaa. Velkaa olen elämäni, mutta se, että joskus pääsen vuorostani heitä auttamaan, ei perustu pakkoon vaan siihen, että välitän heistä.

Tärkeintä minusta sittenkin on lasten oma suhde lähisukuun, isovanhempiin, vanhempien haluista ja tarpeista riippumatta. Se, kun vaari vei lapset laavulle paistamaan makkaraa ja puhumaan miesten juttuja, mummo luki iltasadun ja eno lohdutti, kun lapsi itki oksenteluaan.

Arvokkainta toiselle annettua on aika. Se aika on lahja, ei velvollisuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!