Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anteeksipyytämisen kuuluu tuntua vaikealta – muuten et tee sitä oikein

Pahoittelu menettää arvonsa, jos vähättelee virhettään.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Pahoittelut ja hyvittelyt eivät ole vain muodollisuuksia, vaan ne oikeasti auttavat vastapuolta pääsemään yli vihastaan ja antamaan anteeksi. Näin kertoo Miamin yliopiston tutkimus, jossa analysoitiin sovittelevien eleiden psykologisia vaikutuksia.

Avoin anteeksipyyntö myös muuttaa mielikuvaa väärintekijästä myönteisemmäksi.

2. Anteeksipyyntö osoittaa arvostusta loukatulle osapuolelle. Se on tapa vakuuttaa, että tekijä ymmärtää virheensä eikä enää uhkaa toista, vaan on yhä mahdollinen yhteistyökumppani.

Suhteen korjaaminen on molemmille palkitsevaa, sillä ihminen on sosiaalinen eläin ja tarvitsee selviytyäkseen muita. Pyytämällä anteeksi voikin ansaita takaisin yksittäisen ihmisen tai koko yhteisön hyväksynnän.

Samalla se vähentää omaa syyllisyyttä ja häpeää.

3. Anteeksi-sana on hyvä alku, mutta usein tarvitaan enemmän. Olennaisinta on myöntää suoraan syyllisyytensä, kertoo tuore Ohion yliopiston tutkimus. Selitä, mikä meni pieleen, ota vastuu tapahtuneesta ja ilmaise katuvasi. Tarjoudu myös hyvittämään tekosi, jos se on mahdollista.

4. Anteeksipyytäminen tuntuu usein vaikealta, mutta niin sen tutkijoiden mukaan kuuluukin. Jos väärin tehneen olemuksesta käy ilmi, että hän kärsii aidosti, sitä paremmin pahoittelu tehoaa. Anteeksipyytäjän ahdinko sinänsä voi jo käydä hyvityksestä.

5. Yhdysvaltalaistutkijat ovat havainneet, että jos lääkärit pahoittelivat virheitään, potilaat veivät harvemmin tapaukset oikeuteen. Virheitään anteeksi pyytäneiden firmojen kurssikehitys taas oli parempaa kuin niillä, jotka jättivät pahoittelematta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!