Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HSTV kello 11: Kun syöminen lakkaa olemasta nälän tyydyttämistä

Arka paikka -ohjelman vieraana Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja Pia Charpentier

Elämä
 
Helsingin Sanomat

Nuori nainen ottaa muodikkaasssa ravintolassa selfien, jossa näyttää kauniilta - ja varsinkin hoikalta. Parvikehu ihastelee ja peukuttaa. Mitä ei nähdä: omakuvan ottamisen jälkeen kaunotar kiiruhtaa ravintolan vessaan ja oksentaa lautasellisen trendiruokaa. Käsilaukussa on vielä varmuuden vuoksi ulostuslääkettä ja laihdutuskapseleita.

Tänään torstaina kello 11 HSTV:n Arka paikka -ohjelmassa Anja Snellmanin vieraana on Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja Pia Charpentier, joka hoitaa työkseen niitä, joille syöminen on lakannut olemasta nälän tyydyttämistä. Charpentier on kollegoinen kirjoittanut ensimmäisen konkreettisen bulimian itsehoito-oppaan ja harjoituskirjan, joka auttaa paitsi sairastunutta, myös hänen läheisiään ymmärtämään mistä sairaudessa on kysymys.

Bulimia tarkoittaa syömishäiriötä, jossa ruoan ahmiminen ja erilaiset tyhjentäytymiskeinot muodostavat itseään ylläpitävän oirekehän. Tämä kehä tekee bulimiasta sitkeän sairauden, joka vaikuttaa paitsi kehoon myös mieleen ja sosiaaliseen elämään, Charpentier määrittelee. Sosiaalisen median gourmet- ja ulkonäkökeskeinen päivityskulttuuri ylläpitää tehokkaasti sairauskierrettä.

Kokkiohjelmat, ravintolahifistely ja fitness-buumi ovat ristiriitaisen nautinnollisia ilmiöitä nuorelle - ja miksei aikuisellekin - joille syömisen ja terveyden kontrolloimisesta on tullut elämää voimakkaasti invalidisoiva pakko. Samaan aikaan häpeä ja itseinho kasvavat. Salaisuuden ylläpitämisestä tulee ahmija-oksentajalle raskas taakka.

Pia Charpentier muistuttaa, että urheilu ja kuntoilu tarjoaa hyvin pitkään ikään kuin lievemmän ja laillistetun tavan olla syömishäiriöinen. Oireilu jatkuu, mutta toiminta näyttää ihan kivalta kropan trimmaamiselta. Mielenmaisema pysyy samana eli oma arvo on kiinni kehon muodosta ja suhde ruokaan on pelonsekaista sekä hyvin kontrolloitua ja rajoittunutta.

Niin nuorille kuin aikuisillekin arkijärki ja medialukutaito on hyväksi, olivatpa kysymyksessä dieettisuositukset tai fitness-houkutukset, Pia Charpentier korostaa. Ihmisen arvo kun ei ole ulkonäöstä kiinni.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!