Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Lasten kannattaisi pelailla pihalla eikä käydä monta kertaa viikossa treeneissä

Nuorisotutkija Mikko Salasuon mukaan lasten urheilu on kovaa, kallista ja kilpailullista. Yhteen lajiin keskitytään liian varhain, mikä saattaa viedä innostuksen ja estää tulevaisuuden huippu-urheilijana.

Elämä
 
"Suomalainen urheilukulttuuri on moraalisen rappion tilassa"
"Suomalainen urheilukulttuuri on moraalisen rappion tilassa"
Nuorisotutkija Mikko Salasuo piti urheilua hyvän kertomuksena, kunnes alkoi nähdä sen pienen sisäpiirin rahan pyörittelynä ja vallankäyttönä.
Mikko Salasuo

Kuka?

Mikko Salasuo, 44, on talous- ja sosiaalihistorian dosentti sekä vastaava tutkija Nuorisotutkimusverkostossa. Tutkinut muun muassa huippu-urheilijoiden ja taiteilijoiden elämänkulkuja. Johtaa Kentiltä kabinetteihin -tutkimushanketta, jossa selvitetään urheiluliikkeen nykytilaa ja vaikutusta kansanterveyteen.

Mistä tunnetaan?

Urastaan nuorisotutkijana ja päihdetutkimuksesta. Salasuo tutki 2000-luvun alussa huumeidenkäyttöä, minkä jälkeen Suomessakin alettiin puhua huumeiden viihdekäytöstä.

Mistä ei tunneta?

”Olen intohimoinen golfin pelaaja. Ensimmäinen hole in one oli 2. kesäkuuta 2016.”

Enemmän, kovemmin, aiemmin, kilpailullisemmin ja kalliimmin.

Niin lapset urheilevat urheiluseuroissa, listaa nuorisotutkija Mikko Salasuo.

Osa treenaa jo 7-vuotiaana ohjatusti vähintään kolme kertaa viikossa, ja päälle tulevat pelit tai kisat. Salasuon mukaan joissakin seuroissa kielletään muiden lajien harrastaminen.

Se on virhe. Varhainen erikoistuminen ei vie huipulle useimmissa lajeissa, Salasuo sanoo. Siitä on olemassa mittava tutkimusnäyttö – ja esimerkkejä tutuista urheilijoista.

Jari Litmanen oli C-junioreiden parhaita jääkiekkoilijoita, Teemu Selänne taas lupaava jalkapalloilija.”

Salasuon mukaan vasta 18–19 vuoden iässä todella tiedetään, kenellä lopulta on eväät saavuttaa huippu.

”Sitä ennen nuoren pitäisi nauttia, kokeilla erilaisia liikuntamuotoja ja rakastua syvästi omaan lajiinsa.”

Mutta vaikka lapsestaan ei toivoisi seuraavaa Jari Litmasta, on muitakin syitä, miksi yhtä lajia ei pidä ahnehtia.

Yksipuolinen harjoittelu altistaa vammoille ja saattaa olla henkisesti raskasta. Jatkuva kilpailu ja muihin vertaaminen saattaa ahdistaa.

”Tällaisessa tilanteessa lapsi lopettaa lajin heti, kun saa itse päättää. Se näkyy tilastoissa yhä selvemmin. Moni luopuu urheiluharrastuksestaan 10-vuotiaana. 15-vuotiaista 85 prosenttia ei liiku riittävästi edes oman terveytensä kannalta. Sillä on kauaskantoiset kansanterveydelliset vaikutukset.”

Salasuo on valtiotieteiden tohtori, joka on tutkinut muun muassa nuorisokulttuureja, varusmiehiä ja huumeiden viihdekäyttöä. Urheilusta hän kiinnostui alettuaan pohtia, mihin asiat perustuvat suomalaisessa urheilussa.

”Esimerkiksi lasten urheilujoukkueiden tasoryhmät, joihin pelaajat jaetaan: miksi niin tehdään? Varmaan taustalla on fiksujen ihmisten pohdintaa, mutta ei tiede.”

Salasuon mukaan Suomen urheilujärjestelmä perustuukin enemmän mutuiluun kuin tutkittuun tietoon.

”Täällä väännetään mielipiteenä siitä, pitäisikö lasten keskittyä yhteen vai moneen lajiin. Asiaa on kuitenkin tutkittu kansainvälisesti, ja tutkimusnäyttö on selvä: menestyksen kannalta ratkaisevia tekijöitä ovat monipuolinen harrastaminen, omaehtoinen pelailu ja oman lajin löytäminen kokeilujen kautta.”

Salasuon mukaan esimerkiksi Norjassa on tieteeseen perustuva urheilujärjestelmä. Kilpailullisuus ja liian tiivis harjoittelu on kielletty alle 10-vuotiailta.

”Ainoa seuraus huippu-urheilulle on se, että Norjasta ei tule taitoluistelijoita. Taitoluistelu kuuluu niihin harvoihin lajeihin, joita kannattaisi harjoitella ohjatusti ja tiiviisti jo lapsena.”

Vuosi sitten julkaistiin suomalaisia huippu-urheilijoita käsittelevä tutkimus, jota varten Salasuo haastatteli 96 suomalaista urheilijaa Mikko Piispan ja Helena Huhdan kanssa. Siitäkin selvisi, että huipulle päässeet eivät olleet valinneet lajiaan alakouluikäisenä ja treenanneet ohjatusti vain sitä.

Tärkeä sana on ohjatusti.

Kotipihalla höntsyily ja leikinkaltainen pelaaminen ovat eri asioita kuin ohjattu liikunta. Niitä lapsi tuskin voi tehdä liikaa.

”Lapsen tulisi käydä korkeintaan kaksi kertaa viikossa ohjatuissa treeneissä ja muuten potkia kavereiden kanssa palloa, luistella, heitellä koreja, pelailla lentopalloa ja leikkiä hippaa. Tai vaikka tanssia.”

Sellainen on monipuolista – ja hauskaa. Nautinto tukee sitä, että lapsi jatkaa urheilemista.

Mutta entä jos lapsi on kunnianhimoinen ja tykkää käydä treeneissä? Onko se niin paha?

”Liiallinen ohjattu harjoittelu altistaa fyysisille ja psyykkisille vammoille. Siksi vanhempien kannattaisi hillitä lapsen urheilua aivan kuten hillitsevät heidän karkinsyöntiään. Suoritustenkin kannalta olisi järkevämpää liikkua enemmän leikinomaisesti, eikä aina ohjatusti.”

Salasuo muistuttaa, että on onneksi seuroja, joihin pääsee kevyellä sitoutumisella ja rahamäärällä. Niitä on etenkin pienissä lajeissa, kuten judossa.

Usein tilanne on kuitenkin se, että kevyempi harrastaminen ei ole seurassa mahdollista.

Etenkin suuret lajit vaativat aikaa ja rahaa. Jääkiekkoharrastus voi maksaa kymmenessä vuodessa 90 000 euroa, kertoi HS kaksi vuotta sitten. Opetusministeriön muutama vuosi sitten teettämän selvityksen mukaan seuraurheilua harrastavien perheiden bruttotulojen keskiarvo oli yli 80 000 euroa. Vain noin 30 prosenttia lapsiperheistä ylti tuolloin tulomäärään.

Salasuo pitää räikeänä epäkohtana, että kaikilla lapsilla ei ole varaa urheilla seuroissa.

”Hintojen nousu eriarvoistaa voimakkaasti. Hinnat vaikuttavat siihen, miten nuori voi viettää vapaa-aikaansa ja pääsee mukaan sosiaalisiin ryhmiin.”

Mikä liikuntaharrastuksessa sitten maksaa? Tilavuokrat, kisamatkat ja työntekijöiden palkat, Salasuo sanoo.

Isoin ongelma on kuitenkin keinotekoiset rahareiät.

”Varusteisiin voi kuulua kaksi peliasua, verryttelyasu, tuulipuku ja vielä vaatteet eri vuodenaikoihin. Pitäisi useammin kysyä, mikä on tarpeellista. Täytyykö harjoituksissa olla seuran virallinen asu päällä? Ja onko todella tarpeen käydä joka toinen vuosi turnauksessa ulkomailla?”

Salasuon mukaan urheiluseuroissa tapahtui 1990-luvulla muutos, joka on vain kiihtynyt 2000-luvulla.

”Ennen urheilu oli kansalaistoimintaa, jota urheiluseurat tekivät lähiyhteisön lasten hyväksi. Seuroilla ei ollut taloudellisiä intressejä. Nyt seurat toimivat kuin yritykset, joilta vanhemmat ostavat liikuntapalveluja.”

Salasuon mukaan osin tästä syystä jotkut vanhemmat hölmöilevät kentän laidalla eli räyhäävät tuomareille ja valmentajille.

Koska vanhemmat ovat maksavia asiakkaita, he haluavat lapselle peliaikaa ja onnistumisen kokemuksia: siis rahoilleen vastinetta.

Keskimäärin suomalaiset vanhemmat ovat kuitenkin Salasuon mukaan fiksuja. Vanhemmat eivät esimerkiksi patista lapsia huippusuorituksiin omaa kunnianhimoaan tyydyttääkseen.

”Lapsi laitetaan urheilemaan, koska se edistää terveyttä ja sieltä saa kavereita.”

Joillekin vanhemmille tosin voi tulla yllätyksenä, että leppoisasta jalkapallokoulusta siirrytäänkin kilpailuihin ja monta kertaa viikossa tapahtuvaan treenaamiseen.

”Seurojen verkkosivuilta pitäisi selvitä yksiselitteisesti, mitkä ovat seuran kasvatukselliset periaatteet, kuinka usein harjoitellaan ja mihin toiminnalla tähdätään.”

Osa vanhemmista järjestää lapselleen urheiluharrastuksen, koska se ikään kuin kuuluu asiaan.

”Lasten urheilu tuo vanhemmille nykyään sitä, mitä pianon soitto 1970- ja 1980-luvulla: keskiluokkaisuuden statusta.”

Vaikka vanhemmat eivät ole piiskureita, lainaa Salasuo kasvatussosiologi Hannu Simolaa, joka on lanseerannut käsitteen erinomaisuuden eetos. Sellainen vallitsee nykyajan kasvatuksessa.

”Kilpaillaan siitä, kenen lapsi on riittävän hyvä päästäkseen seuraavaan vaiheeseen. Se näkyy urheilussa ja koulumaailmassa.”

Moni yhteiskuntatieteilijä on tehnyt urheilututkimusta. Salasuo kiittelee, miten viime vuosina on tutkittu tärkeitä asioita, kuten seksuaalivähemmistöjen kohtelua urheiluseuroissa. Tosin hän ihmettelee, mikseivät urheilupiirit ole tuominneet vähemmistöjen huonoa kohtelua jyrkemmin.

”Suomalainen urheilu on outo kupla, joka on mielellään hiljaa vaikeista asioista. Niin kuin vaikka siitä, miksi olympialaisia ja MM-kisojen järjestetään ihmisoikeuksia rikkovissa maissa.”

Salasuo itse on urheilun vankkumaton ystävä. Ja hän todellakin pelasi lapsena pihoilla ja urheilukentillä.

”En muuta tehnytkään kuin pelasin jalkapalloa. Koulujen välisissä urheilukisoissa edustin kouluani 11 lajissa.”

Salasuo kuului Kontulan urheilijoihin ja kuvailee seurakokemusta positiiviseksi. Vanhemmilla oli hyvä asenne urheiluun: he kannustivat, mutta olisivat antaneet heti lopettaa treenaamisen, jos Salasuo olisi halunnut.

Paineettomuus varmaankin kannatti, ainakin loppuiän liikuntainnostuksen kannalta.

”Pelaan kavereiden kanssa edelleen jalkapalloa, kaukalopalloa ja koripalloa, monena päivänä, monissa eri sarjoissa ja monilla eri kentillä. Siinä on leikkimielisyyttä mukana: enemmän kuin lapsena pelatessa.”

Näistä en luovu

Biker-bootsit.

”Omistan 12 paria, joista muutamaa paria olen kuluttanut 1980-luvun lopulta lähtien. Niiden estetiikka ja kytkös tyyliini on erottamaton.”

Bruce Springsteenin musiikki.

”Yhteiskunnallisesti kantaaottava musiikki on ollut tärkeä keskustelukumppanini vuodesta 1984, kun Little Stevenin Voice of America levy ilmestyi.”

Yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja läpinäkyvyyden periaate.

”Ilman niitä työni tutkijana on merkityksetöntä ja yhteiskuntaa ohjaa mielivalta ja raha.”

Sirpa Raiha / HS
Nuorisotutkija Mikko Salosuon mukaan varhainen erikoistuminen ei vie huipulle useimmissa lajeissa.
Nuorisotutkija Mikko Salosuon mukaan varhainen erikoistuminen ei vie huipulle useimmissa lajeissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!