Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Polttareiden hinnasta voi tulla iso riita: ”Olen hyvätuloinen, mutta on hullua käyttää yhteen päivään niin paljon”

Kun kaveriporukka järjestää juhlat tai lähtee matkalle, raha voi saada suhteet solmuun. Kolmekymppinen Heidi jätti ystävänsä polttaripäivän väliin, koska juhlien hinta olisi ollut 250 euroa.

Elämä
 
Kemal Can / HS
Kuva: Kemal Can / HS

Tämä on lähtenyt ihan hanskasta. Tuntuu, että on vallalla sellainen ajatus, että kaiken pitää olla ihan överiä”, sanoo 31-vuotias Heidi.

Heidiä harmittaa, sillä tänä vuonna hän ei voinut osallistua hyvän ystävänsä kaksipäiväisiin polttareihin, vaikka oli yksi kaasoista. Muiden kaasojen päätöksellä polttareiden hinnaksi tuli 250 euroa osallistujaa kohden.

Se oli Heidistä liikaa.

”Oli pakko sanoa, etten voi osallistua kuin yhtenä päivänä. Tämä oli minulle tosi tylsä juttu, koska morsian on hyvä ystäväni. Mutta minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa, sillä kesällä on luvassa paljon muitakin juhlia, joihin kuluu rahaa.”

Heidi ei ole ainut, jonka kaveripiirissä raha on muodostunut ongelmaksi.

Kun HS kysyi verkossa lukijoiltaan, kuinka raha vaikuttaa ystävä- ja kaveriporukoiden välisiin suhteisiin, vastauksia tuli kymmeniä. Selvisi, että kiistaa tai erimielisyyksiä aiheuttavat nimenomaan yhteiset juhlat, lahjat ja matkat.

Lukijoiden mukaan kompromissiin päästään yleensä keskustelemalla ja joustamalla puolin ja toisin. Toisinaan käy kuitenkin niin, että ne, joilla on vähemmän rahaa, eivät voi osallistua. Aina ei ole kyse rahasta vaan periaatteesta.

Niin ajattelee myös myyntialan esimiestehtävissä työskentelevä Heidi. Hänen ystävänsä ei ollut toivonut hulppeita polttareita, mutta kaasot halusivat pitää tiukasti kiinni luksuksesta.

”Olen oikeasti hyvätuloinen, mutta minun mielestäni on ihan hullua käyttää yhteen päivään niin paljon, kun pienemmälläkin summalla voi järjestää tosi kivat juhlat”, Heidi sanoo.

Vaikuttaa siltä, että nykyään ystäviin ja yhteisiin menoihin käytetään suhteessa aikaisempaa enemmän rahaa – ainakin ne, jotka haluavat kuluttaa. Kuluttajan talouden asiantuntijan Paula Pessin mukaan ystävien välisen rahankäytön kasvamisesta Suomessa ei ole kattavaa ajankohtaista tutkimustietoa. Selvä trendi näyttää kuitenkin olevan se, että pääkaupunkiseudulla juhlat ovat muuttuneet kalliimmiksi.

Etenkin lastenkutsuihin ja vauvajuhliin käytetään paljon rahaa, ja yhä useammin lasten syntymäpäivät järjestetään jossain muualla kuin perheen kotona.

”Tässä näkyy selvästi eri ryhmien segmentoituminen. Osa haluaa järjestää toinen toistaan näyttävämpiä juhlia, jotka voivat aiheuttaa kateutta kaveripiirissä, kun taas osa vastustaa kulutuskeskeistä ajattelutapaa”, Kuluttajaliitossa työskentelevä Pessi toteaa.

Taloustieteilijä Robert Frank on sanonut, että ihmisten taipumus sosiaaliseen vertailuun on saanut aikaan kiihtyvän kulutuskierteen, jota hän kutsuu ylellisyyskuumeeksi. Nekin, joilla ei olisi sellaiseen varaa, haluavat kuluttamisella ylläpitää sosiaalista kunnioitusta.

Myös Heidi uskoo, että se on yksi kalliiden juhlien syistä.

”Osa juhliin kuluvasta rahankäytöstä johtuu varmasti siitä, että säästää aikaa ja pääsee helpommalla, kun maksaa jollekin, joka järjestää. Mutta olen ihan varma, että osasyy on se, että halutaan näyttää someseksikkäältä”, Heidi pohtii.

Ystävyydessä yksi tärkeimmistä asioista on vastavuoroisuus, sanoo Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch.

”Jos joku tarjoaa ravintolaillan tai porukalla ostetaan lahja, suurimmalle osalle suomalaisista on hirveän tärkeää, että kaikki laitetaan tasan. Ei haluta jäädä kiitollisuudenvelkaan.”

Toisaalta pitkissä ystävyyssuhteissa luottamus on parempi kuin lyhyissä. Samankaltaiset tulot tai kaiken jakaminen sentilleen ei ole yhtä tärkeää kuin pintapuolisemmissa suhteissa.

Kirjastonhoitajana työskentelevä 58-vuotias Tiina ilahduttaa mielellään ystäviään lahjoilla ja illallisilla ilman, että odottaa heiltä mitään takaisin.

”Rahan lainaaminen sen sijaan on asia erikseen”, Tiina sanoo.

Tiinalle rahalla ei ole suurta merkitystä, jos kyseessä on tosiystävä. Se maksaa, jolla on sillä hetkellä parempi rahatilanne. Tärkeämpää on, että ystävyydessä vallitsee tasapaino.

Jos huomaa kuitenkin olevansa aina se, joka tarjoaa tai se, joka näkee muiden eteen vaivaa, tulee hyväksikäytetty olo. Tiina on kokenut esimerkiksi työpaikalla tilanteita, joissa yhdessä ostetun lahjan osallistujista osa ei maksa omaa osuuttaan takaisin.

”Lopulta annan asian olla, sillä tuntuu hölmöltä toistuvasti pyytää jotakuta maksamaan. Ehkä sitä pelkää, että toinen ajattelee, että on pikkumainen, kun pyytää takaisin viittä tai kymmentä euroa.”

Rahasta puhuminen voi olla yllättävän vaikeaa. Suomalaisessa kulttuurissa rahasta ei keskustella – eikä varsinkaan siihen liittyvistä ongelmista, talouden asiantuntija Paula Pessi kertoo. Pessi kohtaa työssään usein ihmisiä, jotka elävät yli varojensa, koska eivät uskalla myöntää, ettei ole rahaa.

”Yhteisten lahjojen ja menojen takia ei ainakaan kannata velkaantua. Omasta tilanteesta on hyvä kertoa ystäville reilusti. Todella suurituloinen ei välttämättä edes ymmärrä, millainen rahatilanne jollakin pienempituloisemmalla on.”

Ongelma voi ilmetä erityisesti polttareiden kaltaisissa juhlissa, joissa kaikki osallistujat eivät välttämättä tunne toisiaan. Silloin kynnys kertoa ventovieraille omasta tilanteesta voi nousta korkeaksi.

”Viime kesänä laskimme mieheni kanssa, että meillä kului perheenä yli 1 000 euroa toisten juhliin ja lahjoihin. Mieheni esimerkiksi osallistui ystävänsä polttarireissulle, johon paloi yli 500 euroa. Hän sanoi, ettei yksinkertaisesti kehtaa sanoa kavereille, ettei oikein olisi rahaa”, Heidi kertoo.

Jotta tällaisia tilanteita ei syntyisi, Paula Pessi neuvoo juhlien vastuuhenkilöitä ottamaan vastuun.

Esimerkiksi häävalmisteluja tehtäessä hääpari on se, jonka olisi hyvä katsoa lahjatoivelistan hintahaarukka ystäviensä tulotason mukaan.

”Kaasojen ja bestmanien tehtävä on puolestaan suunnitella polttarit niin, että kaikki pystyvät osallistumaan. On hyvä käydä avoin keskustelu ennakkoon koko porukan kesken siitä, paljonko kenelläkin on varaa laittaa polttareihin.”

Suunnittelulla varmistetaan myös se, että visiot ja todellisuus kohtaavat. Pessin mukaan lyhyellä aikataululla järjestetyt juhlat tarkoittavat usein sitä, että on tukeuduttava esimerkiksi kalliisiin juhlapalveluihin.

Huolellinen ideointi ja suunnittelu puolestaan maksavat itsensä takaisin juhlien budjetissa.

Joskus ystävyys rakoilee tai jopa hajoaa tuloerojen vuoksi. Artikkelissaan Ystävät, varokaa kuilua! ihmisten sosiaalisiin suhteisiin perehtynyt tietokirjailija Osmo Tammisalo kirjoittaa, että toisia huomattavasti pienituloisempi voi tuntea itsensä arvottomaksi ja alempiarvoiseksi, jos ei ole varaa siihen, mihin ystävillä on.

Kirjastonhoitaja Tiina on huomannut saman.

”Minulla on yksi todella vähävarainen kaveri, joka ei koskaan vietä juhlia eikä halua lahjoja, koska hän ei pysty antamaan mitään takaisin. Kunnioitan hänen valintojaan, mutta tuntuu kurjalta, etten voi järjestää hänelle mitään kivaa.”

Toisia huomattavasti suurituloisempi voi sen sijaan pelätä, että häntä riistetään tai käytetään hyväksi. Heidi ei puhu mielellään rahasta ystäviensä kanssa.

”Minulla on kaksi sijoitusasuntoa, mutta en ole kertonut niistä ystävilleni, koska en halua asettaa itseäni ja heitä eriarvoiseen asemaan. Toisaalta tuntuu siltä, että varsinkin Suomessa se, jolla on enemmän rahaa, on hankalammassa asemassa kuin se, jolla ei ole. Pidetään aina joko pihinä tai leuhkana.”

Myös HS:n kyselyyn vastanneilla tuloerot ovat hiertäneet ystävyyttä.

”Jos joku on tilanteessa, jossa rahaa ei ole latiakaan, ja toisilla on normitulot, pitää sponssata tai miettiä paikkoja, joissa voi olla rahatta. Tuntuu pahalta, kun yksi joutuu selostamaan kerta toisensa jälkeen, että ei ole yhtään rahaa”, 44-vuotias nainen kirjoitti.

”Yksi kaveriporukan jäsen päätti kalliista kimppalahjasta. Ystävyyteen tuli pysyvä särö, kun hän loukkaantui päätöksensä kyseenalaistamisesta”, 39-vuotias mies kertoi.

”Ystäväni täytti 50 vuotta ja pyysi sisarustensa välityksellä rahaa matkaan. Mitään juhlia ei ollut. En antanut rahaa. Olin itse juuri täyttänyt 50, enkä saanut häneltä mitään. Ystävyys loppui siihen”, 56-vuotias nainen kirjoitti.

Omien varojen jakaminen ja lahjojen antaminen toimivat parhaiten silloin, kun ystäväporukka on tasa-arvoinen. Se ei aina tarkoita sitä, että ystävyksillä on oltava sama tulotaso. Väestöliiton Anna Rotkirch on sitä mieltä, että oleellisempaa on ystävien keskeinen samankaltaisuus. Kaikissa suhteissa tärkeää on myös vastavuoroisuus ja kunnioitus.

Tiinan mielestä tärkein asia on se, ettei saa pettää toista.

”Jos esimerkiksi lainaa rahaa, se pitää maksaa takaisin. Mutta jos alkaa kytätä sitä, kuka maksaa pizzan nyt ja kuka ensi kerralla, se on ärsyttävää nipottamista.”

Loppujen lopuksi yhdessä vietetty aika on se asia, joka erottaa kaverit ja tosiystävät – oli rahatilanne mikä hyvänsä.

”Menin naimisiin kuusi vuotta sitten, ja sanoin jo silloin kaasoille, että minulle on aivan sama, millaiset polttarit järjestetään, kunhan kaikki pääsevät tulemaan. Vaikka minua varten oli tankotanssituntia ja vaikka mitä muuta, yhdessäolo oli se, mikä jäi parhaiten mieleen”, Heidi sanoo.

Heidin ja Tiinan nimet on muutettu.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!