Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erikoinen evoluutioteoria selittää, miksi Facebook teki Mark Zuckerbergistä rikkaan

Juoruteorian mukaan olemme ennen kaikkea sosiaalisia eläimiä, kirjoittaa Jaakko Lyytinen kolumnissaan.

Elämä
 
Jaakko Lyytinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Facebookin perustaja Mark Zuckerberg piti kirjakerhoa vuonna 2015. Hän luki vuoden aikana 23 tietokirjaa ja keskusteli niistä Facebookissa. Kahdestoista kirja oli Yuval Noah Hararin teos Sapiens. Ihmisen lyhyt historia.

Se oli osuva valinta. Teos nimittäin selittää, miksi Mark Zuckerberg on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä.

Yuval Noah Harari on nelikymppinen Jerusalemin heprealaisen yliopiston historian professori. Kirjassaan hän kuvaa ihmisen kehitystä alkuhämäristä aina nykypäivään ja robotisaatioon asti. Teos on hätkähdyttävä yhdistelmä monitieteistä tietokirjaa ja provosoivaa pamflettia. Harari väittää esimerkiksi, että maanviljelyksen keksiminen oli ihmiskunnan pahin virhe. Siitä seurasivat yksipuolinen ravinto, väestöräjähdys ja sairaudet.

Yksi Hararin esittelemistä teorioista koskee kognitiivista vallankumousta. Sen myötä 70 000–30 000 vuotta sitten Homo sapiensin kieli alkoi kehittyä tavaksi jakaa ympäröivää maailmaa koskevaa tietoa. Samalla kehittyi myös mielikuvitus, joka johti tarinoiden ja myyttien syntymiseen.

Mutta miksi kieli kehittyi? Juoruamista varten, Harari väittää tutkimuksiin nojaten. Juoruteorian mukaan olemme ennen kaikkea sosiaalisia eläimiä. Juorut olivat se sosiaalinen liima, joka piti varhaiset ihmisyhteisöt koossa. Juoruilu muodostaa edelleen valtaosan kommunikaatiosta – oli kyse sitten sähköposteista, puheluista tai sanomalehtikolumnista.

Osa tutkijoista on päätellyt, että juoruilu on ihmisen vastine apinoiden sukimiselle. Ehkä se selittää, miksi meistä oli niin lumoavaa tuijottaa Korkeasaaren paviaanilaumaa, jonka jäsenet rapsuttelivat toisiaan ja johtajaansa Repeä. Paviaanien seuraaminen oli kuin tirkistysreikä vuosimiljoonien taakse. Ei ollut sattumaa, että paviaanien suojelemisesta sukeutui kiihkeämpi kansanliike kuin monista ihmisoikeustaisteluista.

Sosiaalinen media on tehnyt juoruilusta miljardibisnestä. Moni yrittää lomansa aikana rimpuilla eroon Facebookista. Jos se ei taaskaan onnistu, syytä evoluutiota. Se on tehnyt meistä kyltymättömiä juoruilijoita – ja paljon muuta. Jos haluat tietää, miten ihmisestä tuli planeetan herra ja ekosysteemin kauhu, suosittelen somen korvikkeeksi Hararin Sapiens-teosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!