Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Tällainen on täydellinen anteeksipyyntö

Mutta-sana pilaa anteeksipyynnön, sanoo psykologian tutkija Karina Schumann.

Elämä
 
Juha Matias Lehtonen

Psykologian tutkija Karina Schumann Pittsburghin yliopistosta:

”Pyytämällä anteeksi ihminen osoittaa kunnioittavansa yhteisiä sääntöjä ja olevansa valmis kantamaan vastuun virheistään. Onnistunut anteeksipyyntö laukaisee jännitettä ja auttaa normalisoimaan sosiaalisen tilanteen.

Joskus ei ole selvää, kuka on loukannut ja ketä. Riitojen pitkittyminen johtuu usein siitä, että molemmat osapuolet ovat loukanneet toisiaan ja kokevat toisen olevan ensisijaisesti syyllinen. Tällöin anteeksipyyntö on vaikea mutta tärkeä ele. Koko riitaa ei tarvitse ottaa vastuulleen, vaan anteeksipyynnön voi kohdistaa olennaisimpaan asiaan – vaikkapa ’anteeksi, että korotin ääntäni’.

Tärkeintä on, ettei anteeksipyyntöä seuraa sana ’mutta’ ja puolustelujen litania.

Täydellisessä anteeksipyynnössä ihminen osoittaa kantavansa vastuunsa, tunnustaa toisen osapuolen tunteet ja lupaa käyttäytyä jatkossa paremmin.

Tutkimuksissa olemme huomanneet, että naiset pyytävät anteeksi miehiä herkemmin ja myös odottavat muiden pyytävän anteeksi. Emme osaa tarkasti sanoa, mistä ero johtuu. Tiedetään kuitenkin, että ihmissuhteet ovat naisille usein hieman tärkeämpiä kuin miehille. Naiset myös vaalivat ihmissuhteissaan rauhaa keskimäärin miehiä aktiivisemmin ja ehkä siksi myös arvostavat anteeksipyyntöjä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!