Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onnellisen parisuhteen salaisuus on positiivinen illuusio

Rakkaustutkimus puhuu sen puolesta, että pitkää, onnellista parisuhdetta havittelevan kannattaa pitää kynsin ja hampain kiinni siitä positiivisesta illuusiosta, joka hänellä on kumppanistaan, kirjoittaa Elina Tanskanen.

Elämä
 
Elina Tanskanen
Kirjoittaja on toimittaja, seksuaaliterapeutti ja logoterapeutti.

”Sinun kanssasi minusta tuntuu siltä, että voisin siirtää vuoria yhdellä kädellä”, mieheni totesi, kun olimme seurustelleet muutaman kuukauden.

Rakkaudesta on sanottu ja kirjoitettu paljon, mutta suosikkitiivistykseni tulee aina olemaan tämä: rakkaus on kauneimmillaan sitä, että näkee toisessa hänen olennaisimmat ominaisuutensa ja piilevän potentiaalinsa sekä auttaa häntä toteuttamaan kykyjään. Näkökulma pätee kaikkiin ihmissuhteisiin, mutta sen mietiskely tekee erityisen hyvää vakiintuneessa parisuhteessa olevalle.

Ihastumisvaiheessa tuoreen kumppanin ihannointi tulee ihan luonnostaan, onhan toinen niiiin ihana ja hänestä tuntuu olevan vaikka mihin – ja sillä, mihin hänestä ei ole, ei ole niin väliäkään. Ja miten autuasta onkaan paistatella mielitiettynsä ihailussa!

Pitkässä suhteessa fokus siirtyy hämäävän helposti kumppanin piilevän potentiaalin ja olennaisimpien ominaisuuksien sijaan hänen ilmiselviin vikoihinsa ja välttämättömiin muutostarpeisiinsa. Alkuaikojen idealisointi korvautuu kriittisyydellä, joka usein jalostuu halveksunnaksi, mikä puolestaan saa puolustautumaan ja vetäytymään. Siinä vaiheessa, kun kaikki kumppanissa ottaa päähän, on ymmärrettävää miettiä, kannattaako suhdetta edes jatkaa.

Rakkaustutkimus puhuu sen puolesta, että pitkää, onnellista parisuhdetta havittelevan kannattaa pitää kynsin ja hampain kiinni siitä positiivisesta illuusiosta, joka hänellä on kumppanistaan. Ratkaisevaa romanttisen harhan vaalimisen kannalta on se, mihin rakastettunsa piirteisiin kiinnittää eniten huomiota ja miten tämän toimia tulkitsee: onko kumppani omissa silmissä puoliksi epätäydellinen vai puoliksi täydellinen?

Vaikka vaaleanpunaisia lasejaan varjelisikin, niiden läpi ei pidä katsella sellaista, mikä loukkaa tai satuttaa. Rakkauden nimissä ei saa missään nimessä sallia sitä, että kumppani tavalla tai toisella tekee pahaa, vaikka kuinka haluaisi pitää yllä toivoa siitä, että toinen vielä muuttuu.

Parhaimmillaan rakkaus synnyttää hyvän kierteen, lemmen ikiliikkujan, jossa osapuolet kannattelevat ja kannustavat toinen toisiaan ilman tekojensa laskemista. En enää puhu kumppanistani yhtä siirappisin superlatiivein kuin joskus taannoin, mutta uskon edelleen vankkumatta hänen unelmiinsa.

Kukkia minulle tuodaan melko harvoin, mutta niiden sijaan saan joka päivä muistutuksia siitä, että puolisoni tukee minua kyseenalaistamatta kaikessa, mihin ryhdyn. Se on ehdottomasti romanttisinta, mitä kukaan on minulle koskaan tehnyt.

Kirjoittaja on toimittaja, seksuaalineuvoja ja logoterapeutti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!