Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuolleena syntynyt lapsi on perheenjäsen – hänet pitäisi saada merkitä väestörekisteriin

Vanhemmalla on kuukausikaupalla muistoja vauvasta ennen kuin hän on nähnytkään tätä. Silti lainsäädäntömme jättää huomiotta kohdunsisäisen elämän, kirjoittaa Janna Rantala kolumnissaan.

Elämä
 
Janna Rantala
Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

Muutoin pöhkössä Unohdetut-elokuvassa on liikuttava loppukohtaus. Paljastan teille elokuvan juonen ja samalla suuren totuuden elämästä.

Äiti suree kuollutta pikkupoikaansa sinnikkäästi, vaikka läheiset vakuuttavat, ettei poikaa koskaan ole ollut olemassakaan. Samin katoaminen paljastuu yliluonnollisten olentojen tieteelliseksi kokeeksi, jossa testataan vanhemman kykyä muistaa menetetty lapsensa. Pojan muu lähipiiri on taipunut unohtamaan, vain äiti sinnittelee.

Viimeisessä taistelussa pääpahis yrittää varastaa äidin varhaisimman muiston pojastaan. Jos se onnistuu, poika katoaa lopullisesti. Julmuri pakottaa telepaattisella voimalla äidin muistamaan hetken, jona ”näit hänet ensimmäisen kerran”. Äiti murtuu ja muistaa, pahis tuhoaa muiston ja luulee voittaneensa.

Kotisohvalla kyynelehtiessä on helppo huomata, että elokuvan toisesta ulottuvuudesta saapunut tiedemies oli väärässä. Hän ei ymmärrä rakkaudesta mitään. Eikä raskaudesta, vanhemmuudesta, kehollisuudesta tai ihmisyydestä. Toisin kuin elokuvan urhea äiti, joka voittaa taistelun lumoavassa loppukohtauksessa. Hän kuiskaa viime hetkellä: ”Sisälläni kasvoi elämä. Minulla on lapsi. Hänen nimensä on Sam.”

Paha häviää, rakkaus voittaa, koska varhaisin muisto on yhä tallessa.

Ennen ensinäkemistä vanhemmalla on kuukausikaupalla muistoja kohtuvauvasta. Silti tämän hetkinen lainsäädäntömme toimii kuin elokuvan pääpaha: se ei huomioi kohdunsisäistä elämää. On hienoa, että kansalaisaloite kerää kannatusilmoituksia lainmuutokseen, jossa vanhemmat saisivat halutessaan antaa virallisen nimen kuolleena syntyneelle lapselleen.

Jos voisin, allekirjoittaisin aloitteen kolmeen kertaan: äitinä, ammattilaisena ja myötätuntoisena sivusta seuraajana.

Äitinä tiedän, miten suhde lapseen alkaa vanhemman mielessä ennen ensimmäisiä sikiökautisia liikkeitäkään. Unelmani lapsesta eli vuosia ennen toteutumistaan. Positiivisen raskaustestin jälkeisessä vartissa ehdin kelata läpi lapsen uni-, perus- ja autokoulupolun. Kohdussa elävään vauvaan tuli liitetty ominaisuuksia, sukupiirteitä. Hän oli rauhallista tyyppiä. Toinen tulokas potki kuin vapaanyrkkeilijä.

Kohtuvauvoilla on nimiä. Hartaasti tai huumorilla valittuja, työnimiä tai pysyvämmäksi tarkoitettuja, perheen kesken käytettäviä tai naapurustonkin tuntemia.

Kaksisataa kertaa vuodessa käy se, mitä jokainen vanhempi pelkää: liikkeet loppuvat, vauva kuolee kohdussa. Lasta ja hänen nimeään ei saa merkitä väestörekisteriin. Virallisessa historiankirjoituksessa lapsi on unohdettu. Käytäntö on vahvasti ristiriidassa perheen lapselle antaman merkityksen kanssa.

Kohdussa elänyt vauva ei katoa kuolemansa myötä. Nimi elää, vanhemmat muistavat ja säilyttävät ehkä sairaalassa otetun kuvan tai jalanjäljet. Vauva on läsnä lasten piirroksissa ja perheiden hahmotellessa sukupuitaan. Sisarukset pyytävät kertomaan taas juuri sen siskon tarinan. Hänet mielletään perheenjäseneksi, lapsilukuun kuuluvaksi, vaikkei sohvan yllä ole hänen koulukuvaansa.

Lakeihin jää pieniä, suuria virheitä. Se on inhimillistä. Kuten on tarpeemme saada lohduttaa edes jotenkin heitä, joiden kohdalle sattui kohtuuton.

Elämä ei ole fantasiaelokuva, eikä kohtuelämän virallistaminen tuo lasta takaisin. Lakimuutos kuitenkin tunnustaisi kohtulapsen ja perheenjäsenten välisen suhteen.

Lapsi on aivan yhtä olemassa vielä äitinsä kudospeitteissä piilotellessaan kuin sieltä esiin tullessaankin. Hänen kanssaan voi leikkiä. Hänelle voi laulaa. Hän kuulee, tuntee, ajatteleekin jotakin – hän ei vain ole näkyvissä. Siksi haluaisin kannattaa lakimuutosta neljännenkin kerran: ihmisenä, joka kerran eli äitinsä sisällä ja joka lopulta kuolee.

Näkyviin ehtiminen ennen kuolemaansa ei saisi olla virallisen olemassaolon rajapyykki.

Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!