Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turisti saa puhua englantia huolettomasti – testaa, tunnistatko hankalien sanojen oikean kirjoitusasun

Asiantuntijan mukaan englannin oikeinkirjoitus on suomalaisille helppoa. HS:n oikeinkirjoitusvisa kertoo, kuinka hyvin osaat kinkkisten sanojen kirjoitusasut.

Elämä
 
Colourbox
Suomalaiset nuoret ääntävät englantia usein paremmin kuin vanhemmat ikäpolvet, sillä ääntämistä harjoitellaan peruskoulussa yhä enemmän.
Suomalaiset nuoret ääntävät englantia usein paremmin kuin vanhemmat ikäpolvet, sillä ääntämistä harjoitellaan peruskoulussa yhä enemmän. Kuva: Colourbox

Kesälomat ovat lähellä, ja monet lähtevät lomamatkalle ulkomaille. Lähes aina kohteessa on otettava avuksi englanti, jolla pärjää oikeastaan joka puolella maailmaa.

”Englanti on tätä nykyä maailmankieli, lingua franca, jota lähes kaikki ihmiset käyttävät apukielenä, kun omaa äidinkieltä ei pysty käyttämään”, englannin professori Päivi Pietilä Turun yliopistosta toteaa.

Niin sanottua turistienglantia käytettäessä tärkeintä ei Pietilän mukaan ole kieliopin tai oikeinkirjoituksen täydellinen osaaminen, vaan se, että tulee ymmärretyksi ja ymmärtää itse vastapuolta. Suomalaiset puhuvatkin professorin mukaan varsin hyvää englantia.

”Englannin puhuminen ja ääntäminen on aika hyvää kautta linjan. Yleistyksenä voisi sanoa, että nuori polvi ääntää hyvin, vanhempi polvi heikommin. Koulussa nykyään suullinen kielitaito on aika paljon esillä, harjoitellaan ja puhutaan paljon”, Pietilä toteaa.

Pietilä vertaa ääntämistä käyntikorttiin, josta tehdään monia johtopäätöksiä. Siksi siihen kannattaa panostaa.

Oikeinkirjoitus on Pietilän mukaan suomalaisille vielä ääntämistäkin vahvempi alue. Koska suomea kirjoitetaan samalla tavalla kuin puhutaan, myös vieraiden kielten sanoja ajatellaan usein kirjoitusasun kautta. Ongelmallisimpia ovat usein latinasta peräisin olevat, harvinaisemmat sanat.

”Monesti hankalia ovat esimerkiksi c tai z, jotka ovat suomen kielelle vieraita kirjaimia”, Pietilä sanoo.

Oikeinkirjoituksessa tulisi Pietilän mukaan olla tarkka etenkin, jos tarvitsee englantia työssään. Luonnollisesti myös opiskellessa pedanttius on tärkeää.

Testaa oikeinkirjoitusvisassa, tunnistatko haastavien englanninkielisten sanojen oikean kirjoitusasun.

Juttua korjattu 15.6. klo 19.30: Testissä kahden sanan kirjoitusasut on korjattu oikeiksi, aiemmin molemmat vastausvaihtoehdot olivat virheellisiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!