Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esikoisen saaminen saattaa tehdä onnettomammaksi kuin työttömäksi jääminen – Veikkoset päättivät, että siitä selvitään eroamatta

Karoliina ja Lassi Veikkonen päättivät ennen lapsensa syntymää, että he eivät eroa vauvavuoden aikana. Sopimuksen tekeminen osoittautui järkeväksi.

Elämä
 
Raisa Mattila
Sami Kero / HS
Kun Karoliina ja Lassi Veikkosen lapsi oppi nukkumaan ja kävelemään, Veikkoset olisivat sopimuksensa mukaisesti saaneet erota. Siihen ei kuitenkaan ollut tarvetta.
Kun Karoliina ja Lassi Veikkosen lapsi oppi nukkumaan ja kävelemään, Veikkoset olisivat sopimuksensa mukaisesti saaneet erota. Siihen ei kuitenkaan ollut tarvetta. Kuva: Sami Kero / HS

Pastellinvärisessä paritalossa asuvat Karoliina ja Lassi Veikkonen.

Muuttolaatikot kannettiin sisään keravalaiseen taloon puoli vuotta sitten. Olohuoneen täysi valokuvaseinä kuitenkin paljastaa, että parin yhteinen historia on pidempi tarina. 26-vuotiaat Veikkoset ovat olleet yhdessä kymmenen vuotta, ja heillä on nelivuotias lapsi.

Naimisiin mentiin siinä vaiheessa, kun Karoliina huomasi olevansa raskaana. Tarkoitus oli virallistaa suhde ja myös välttää avoparien isyydentunnustamisprosessi.

Samoihin aikoihin Veikkoset arvelivat, että lupaus tahtoa myötä- ja vastoinkäymisissä ei ehkä riitä uudessa elämäntilanteessa eli lapsen synnyttyä. Kun Karoliina oli kolmannella kuulla raskaana, he tekivät avioliittolupauksen lisäksi toisenkin sopimuksen. Se kuului näin: vauvavuoden aikana ei erota.

Paperille lupausta ei tarvinnut kirjata, suullinen sitoumus molemmilta riitti.

Mihin määräaikaista erosopimusta tarvittiin? Veikkosethan olivat jo naimisissa.

”Virallinen avioliitto on lähinnä sopimus meidän kahden ja yhteiskunnan, ei meidän kahden välillä”, Karoliina Veikkonen selittää.

Sen sijaan lupaus pysyä yhdessä vauvavuoden ajan oli Veikkosten kahdenkeskinen sopimus siitä, miten toimitaan sitten, kun pariskunnan täytyy arjessaan miettiä useampaa kuin kahta henkilöä.

”Lapsen myötä perheeseemme tuli yksi jäsen lisää. Tavallaan suhteemmekin oli sitten eri suhde kuin se, johon seurustelun alussa tai avioituessamme sitouduimme.”

Käytännön tasolla erosopimuksella oli tarkoitus ehkäistä ennalta ongelmia, joista Veikkoset olivat kuulleet muualta.

”Sekä sosiaalinen että perinteinen media ovat täynnä tarinoita siitä, kuinka vauva-arki on kamalaa. Kukaan ei nuku, ja ero tulee. Halusimme käydä suhteen tilaa ja tulevaisuutta koskevat keskustelut silloin, kun olimme täysipäisiä emmekä univajeessa”, Lassi Veikkonen sanoo.

Määräajaksi sovittiin ”henkinen vauvavuosi”. Jos ylitsepääsemättömiä ongelmia tulisi, eron voisi ottaa puheeksi siinä vaiheessa, kun lapsi olisi oppinut nukkumaan ja ehkä kävelemäänkin.

Ei aiemmin. Tuli mitä tuli, vauvavuosi pidettäisiin yhtä.

Vastaavia sopimuksia tekevät monet muutkin tulevat tai tuoreet vanhemmat. Ilmiö tulee vastaan sosiaalisessa mediassa, perheblogeissa ja vauvan saaneiden ihmisten puheissa.

Tietoinen sopiminen siitä, että yhdessä pysytään vähintään tietty määräaika, voi äkkiseltään tuntua länsimaisen rakkausavioliiton vastakohdalta.

Silti sopiminen voi olla fiksu ratkaisu, koska erityisesti esikoisen saaminen on yksi parisuhteen suurimmista muutoksista. Lapsen syntymä on suhteelle haaste, olipa pari ollut yhdessä pidemmän tai lyhyemmän aikaa, sanoo psykologi ja pariterapeutti Keijo Markova Väestöliitosta.

”Pahimmillaan tilanne johtaa siihen, että tuoreet vanhemmat hukkaavat hetkeksi itsensä – ja toisensa”, Markova sanoo.

Sopimus voi toimia muistutuksena siitä, että uudesta elämäntilanteesta huolimatta pohjalla on parisuhde, josta ainakin sopimuksen tekohetkellä haluttiin pitää kiinni.

”Jos tietoinen sopimus yhdessä pysymisestä lisää puolisoiden läheisyyttä, järjestely on toimiva”, Markova sanoo.

Juuri erosopimuksen määräaikaisuutta on kuitenkin helppo kritisoida. Mikä liitto se sellainen on, johon pari sopii sitoutuvansa esimerkiksi vuodeksi runollisen loppuelämän sijasta?

Ehkäpä realistinen: viime vuonnakin 14 000 avioliittoa – niitä elämänmittaiseksi sovittuja järjestelyjä – päättyi eroon. Eroista iso osa, 4 000, oli sellaisia, joissa naisella oli yksi tai useampi alle kouluikäinen lapsi. (Tilasto laaditaan naisen lapsiluvun mukaan, vaikka kyse olisi parin yhteisistä lapsista.)

Oma lukunsa ovat vielä tutkimukset, joissa on tarkasteltu lapsen saavien parien onnellisuutta. Niiden mukaan esikoisen syntymä voi vähentää vanhemman kokemaa onnellisuutta hetkellisesti jopa enemmän kuin työttömäksi jääminen.

Lasten hankinta vaikuttaa myös siihen, miten tyytyväinen on parisuhteeseen. Vuoden 2009 Väestöliiton Perhebarometrin mukaan suomalaisista tyytyväisimpiä parisuhteisiinsa olivat alle 30-vuotiaat lapsettomat naiset. Dramaattisimmin lapsen syntymä heikensi alle 30-vuotiaiden miesten parionnea, noin 20 prosentilla.

Toisaalta yli 40-vuotiailla naisilla ja miehillä eläminen lasten kanssa tai ilman lapsia ei enää vaikuttanut parisuhdeonneen.

Samaisen raportin mukaan lapsen syntymä voi silti olla jopa laukaiseva tekijä erolle. Alku usein hankala: tyytyväisyys parisuhteeseen putoaa tyypillisesti siinä kohdassa, kun lapsi täyttää vuoden.

Johtava psykoterapeutti Sirpa Salonen Helsingin kaupungin pariterapiatoiminnoista vahvistaa, että usein parit, joilla on vuoden ikäinen lapsi, voivat kaikkein huonoimmin. Se johtuu siitä, että vanhemmilla on takana jo vuoden verran sopeutumista uudenlaisiin rooleihin.

”Lapsi ei ehkä vieläkään nuku kunnolla tai urapyörästä hypännyt kipuilee töihin paluun kanssa. Juuri vuoden kohdalla uupunut vanhempi voi ajatella, että eikö tämä ikinä lopu. Silloin parisuhdekin saattaa alkaa rakoilla, puolisoiden me-henki hiipua ja keskusteluyhteys katkeilla.”

Hyviäkin uutisia on. Selviytyminen yhdessä vauvavuoden haasteista, kuten muistakin elämänmuutoksista, lujittaa puolisoiden yhteenkuuluvuuden tunnetta. Siksi vauvavuoden yli kannattaisi Salosen sekä Väestöliiton Markovan mukaan mennä kohtuullisissa oloissa vähän sinnitellenkin.

Veikkosten tapauksessa tsempparina toimi erosopimus.

Veikkoset nimittäin huomasivat olleensa oikeassa. Vauva-arki aiheutti ajoittaisia tunnemyrskyjä.

Kun lapsi syntyi, Karoliinan sosionomiopinnot jäivät puolentoista vuoden tauolle. Silloisessa 58-neliöisessä kaksiossa seinät tuntuivat joskus kaatuvan päälle – jo siksikin, että Lassi teki töitä kotona.

Vanhemmaksi tulon tunnemyllerryksen keskellä Karoliina tulkitsi Lassin pyynnöt työrauhasta niin, että Lassi teki mielestään jotain tärkeää ja Karoliina ei mitään.

”Minulla itselläni oli olo, että en tee mitään, koska en opiskele tai ole töissä. Lassia taas ärsytti seurankipeyteni, mikä lisäsi tarpeettomuuden tunnettani.”

Vauva heräili neljänkymmenen minuutin välein ympäri vuorokauden. Veikkosille tuli entistä useammin ”yleistä rähinää ja pientä näykkimistä”.

”Mikä tahansa juttu vessapaperirullasta lähtien saattoi nostaa karvat pystyyn ihan eri tavalla kuin aiemmassa elämässä”, Karoliina Veikkonen sanoo.

Kiistojenkaan keskellä tilanne ei koskaan päässyt niin pahaksi, että ero olisi ollut lähellä ilman sopimusta.

Nimittäin: Veikkosilla erosopimukseen oli kuulunut myös lupaus siitä, että suhdetta ei jätetä heitteille. Yhdessä pysymisen lisäksi oli siis sovittu ääneen siitä, että kumpikin yrittää parhaansa mukaan luoda toiselle hyvät oltavat vauvavuoden aikana.

Heille se oli sopimuksen tärkein anti.

”Tarkoitus ei ollut, että yhdessä pysytään olosuhteista huolimatta, vaan että kumpikin yrittää parhaansa luodakseen vähintään siedettävät olosuhteet”, Lassi Veikkonen sanoo.

Kesken kahnausten toinen saattoi huomauttaa, että kinastelu pikkuasioista ei edistä tiimihenkeä, jonka vaalimiseen molemmat olivat sitoutuneet.

Henkeä vaalittiin loputtomilla kompromisseilla. Esimerkiksi nukkumisjärjestelyistä päätettiin, että tarkkuutta vaativaa työtä tekevä Lassi nukkuu yksin saadakseen katkottomat unet. Karoliina nukkui heräilevän vauvan kanssa.

”Ihmiset kyselivät, että miksi vedät itsesi loppuun, kun ukkosi nukkuu. Minulle oli sama mitä muut kommentoivat, kun olimme sopineet meidän perheellemme parhaasta toimintatavasta”, Karoliina Veikkonen sanoo.

Kumpikaan ei uhkaillut erolla tai painellut suutuspäissään kavereiden sohville nukkumaan. Sellainen olisi ollut ajanhukkaa, kun yhdessä pysymisestä oli kerran sovittu.

Tuliko eron mahdollisuus mieleen, kun määräaika umpeutui ja lapsi oppi nukkumaan ja kävelemään? Ei, asiaa ei edes noteerannut, Veikkoset sanovat.

Jos Karoliina ja Lassi Veikkonen saisivat joskus toisen lapsen, he tekisivät uuden sopimuksen – mutta siinä ei tarvitsisi puhua erosta enää ollenkaan. Yksi lapsi lisää ei olisi parisuhteen dynamiikan kannalta niin dramaattinen elämänmuutos kuin ensimmäisen lapsen syntymä, Veikkoset arvelevat.

”Nyt joutuisimme päättämään lähinnä siitä, mihin uusi vauva laitetaan. Luovunko minä työhuoneestani vai Karoliina vaatehuoneestaan”, Lassi Veikkonen sanoo.

Pohdinta, päätös ja kättä päälle.

Juttuun on haastateltu myös tutkimusprofessori Osmo Kontulaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!