Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensirakkaus on yliarvostettua

En kaipaa aikaa, jolloin olin nuori ja rakastunut. Nuori rakkaus on yliarvostettua, ensirakkaudesta puhumattakaan, kirjoittaa kolumnisti Kyösti Niemelä.

Elämä
 
Kyösti Niemelä
Kirjoittaja on helsinkiläinen toimittaja.

En kaipaa aikaa, jolloin olin nuori ja rakastunut. Nuori rakkaus on yliarvostettua, ensirakkaudesta puhumattakaan.

En kaipaa omaa rakastunutta itseäni 10-vuotiaana, 15-vuotiaana enkä 20-vuotiaana. Ymmärsin tuolloin kaikesta paljon vähemmän. En tiennyt, mitä ajatella omista tunteistani, miten osoittaa niitä, miten hoitaa ristiriitoja, miten lohduttautua. Millaisiin ajatuksiin keskittyä ja millaisia yrittää häivyttää. Olin hämilläni ja neuvoton, vielä enemmän kuin nykyään.

Vuosikymmenien jälkeen rakkausasiat sujuvat jossain määrin paremmin. Rakastamisessa voi harjaantua ja aivan erityisesti voi harjaantua deittailussa, suhteen hoitamisessa, omien tunteiden säätelemisessä, pelkojen käsittelyssä, suutelemisessa ja muussa.

Ensisuudelma, ensimmäinen kerta seksiä, ensimmäinen känni, ensimmäinen työpaikka, ensimmäinen seurustelusuhde, ensimmäinen oma ulkomaanmatka, ensimmäinen auto. Ymmärrän kyllä, miksi ihmiset muistelevat näitä. Itsekin muistelen. On ihan omanlaisensa kokemus kokea jotain ensimmäisen kerran.

Mutta ensimmäinen kerta mitään on harvoin paras kerta. Mikä on hyvä asia, sillä muutoinhan kaikki menisi pelkkää alamäkeä.

”Miksi runoilijat ovat sanoneet niin paljon hienoja asioita ensirakkauksistamme ja niin vähän myöhemmistä rakkauksistamme? Ovatko heidän ensimmäiset runonsa heidän parhaitaan? Vai eivätkö parhaat runot ole niitä, jotka syntyvät heidän tarkemmista ajatuksistaan, laajemmista kokemuksistaan, syvemmistä kiintymyksistään?” Näin kysytään, varsin aiheellisesti, George Eliotin romaanissa Adam Bede (1859, suom. nimellä Rehdin miehen rakkaus).

Runoilijat eivät enää kirjoita ensirakkauksista, mutta kulttuurissamme arvostetaan yhä nuorta rakkautta ja ensirakkautta. Niihin ilmeisesti ajatellaan liittyvän jonkinlaista viattomuutta ja puhtautta, jollainen alkaa sitten myöhemmin kulua ihmisistä pois.

Mutta kuinka hieno juttu nuoren ihmisen viattomuus edes on? Usein se on vain kokemattomuutta, naiiviutta ja tietämättömyyttä. Tietämättömyyden ihailu on aina epäilyttävää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!