Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmiset pitävät eläimistä, jotka muistuttavat ihmisvauvoja, sanoo tutkija

Eläimet herättävät hellyyden tunteita, koska ihmisillä on voimakas hoivavietti.

Elämä
 
Juha Matias Lehtonen
Roni Rekomaa
Ihmiset pitävät koiranpentuja yleensä söpöinä.
Ihmiset pitävät koiranpentuja yleensä söpöinä. Kuva: Roni Rekomaa

Miksi eläimet herättävät hellyyden tunteita? Koska ihmiset pitävät yleensä suloisina eläimiä, jotka muistuttavat ihmisvauvaa, sanoo ekologisen psykologian tutkija Paul Morris Portsmouthin yliopistosta.

”Vauvoilla on iso pää suhteessa kehoon, isot ja matalalla sijaitsevat silmät, pyöreät kasvot ja pyöreä vartalo. Osa koiraroduista on tarkoituksella jalostettu tämän näköisiksi. Vastaavan kehityksen voi nähdä myös Mikki Hiiren hahmossa: sen ulkonäkö on muuttunut vähitellen yhä vauvamaisemmaksi.”

Morrisin mukaan taipumuksemme tuntea hellyyttä vauvaa muistuttavia eläimiä kohtaan on evolutiivisesti hyödyllinen. ”Ihmisellä on voimakas hoivavietti, koska poikasemme tarvitsevat poikkeuksellisen paljon huolenpitoa. Emme ole kuitenkaan tässä suhteessa täysin ainutlaatuisia, sillä myös muut eläimet saattavat huolehtia vieraiden lajien edustajista.”

Vähemmän vauvaa muistuttavat eläimet voivat nekin herättää hellyyden tunteita, mutta tällöin kyse on yksilöllisistä mieltymyksistä.

”Esimerkiksi saatamme tykätä norsuista, koska ne näyttävät kykenevän suruun. Myös kulttuuriset ja uskonnolliset käsitykset vaikuttavat eläinlajeja koskeviin tuntemuksiimme. Luonnonsuojelutyön haasteena on saada ihmiset välittämään myös vähemmän suloisista eläimistä ja toisaalta luonnosta kokonaisuutena. Tuhotessamme eläinlajeja vahingoitamme piittaamattomasti sitä ekosysteemiä, jossa itsekin elämme.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!