Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luonnonrauha ja nikkaroinnin tuottama nautinto vetävät suomalaisia kesämökeille, kertovat tutkimukset

Ihmiset rakentavat mökistään kaupungin arjesta erottuvan toisen todellisuuden.

Elämä
 
Anna Tommola
Jukka Gröndahl / HS
Kesämökki on monen suomalaisen henkireikä.
Kesämökki on monen suomalaisen henkireikä. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

1 Kesämökki sijaitsee tyypillisesti metsä- tai maalaismaisemassa, järven tai meren rannalla. Palautumisen kannalta se on mitä toimivinta: suomalaisten ja japanilaisten tutkimusten mukaan metsässä oleskelu rauhoittaa, elvyttää, laskee verenpainetta, vähentää stressiä ja lisää luovuutta. Brittitutkijat taas ovat havainneet luonnonvesien läheisyyden parantavan hyvinvointia. Luonto onkin suomalaisille tärkeimpiä syitä mennä mökille, kertoo kyselytutkimus vuodelta 2009.

2 Mökkeily rentouttaa, vapauttaa ja tarjoaa vastapainoa arjen rutiineille. Ihmiset rakentavat itse mökistään kaupungin arjesta erottuvan toisen todellisuuden, tulkitsevat tutkijat Pertti ja Maarit Alasuutari, jotka haastattelivat mökkiläisiä kirjaansa Mökkihulluus (2010). Eroa ilmentävät esimerkiksi mökin sisustus ja mökkivaatteet.

3 Jos valtaosan vuodesta kökkii tietokoneella, mökillä pääsee käyttämään käsiään: nikkaroimaan, kitkemään, hakkaamaan halkoja ja tiskaamaan. Suomalaisen työn liiton mökkitutkimukseen vastanneista 74 prosenttia pitää pieniä puuhatöitä tärkeänä osana mökkeilyä.

4 Yhä useammin mökeilläkin on täydet tietoliikenneyhteydet. Silti moni pyrkii mökillä ainakin vähentämään ruutuaikaa. Nettipaasto suo aivoille lepoa, jolloin muisti elpyy ja keskittymiskyky tutkitusti paranee.

5 Suomalaisista kotitalouksista 44 prosenttia omistaa mökin itse tai yhdessä. Sitäkin useampi mökkeilee. Vuoden 2009 kyselyssä yli 60 prosenttia oli ollut omalla, sukulaisen, tuttavan tai vuokratulla mökillä vuoden aikana. Kesäasukkaat pitävät myös mökkipaikkakuntien palveluja elossa. Mökkeilyn arvioidaan työllistävän 60 000 suomalaista.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!