Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Korkea keskiarvoraja luo hyvän hengen” – lukion tiukat pääsyvaatimukset eivät välttämättä tarkoita kateutta ja kilpailua

Peruskoulussa hikipingoiksi haukutut nuoret kokevat usein huippulukioissa vahvaa yhteenkuuluvuutta, toteaa psykologi Satu Eerola.

Elämä
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Monia koulussa pärjääviä nuoria saatetaan kiusata peruskoulussa, mutta lukiossa he saavat olla täysin omia itsejään.
Monia koulussa pärjääviä nuoria saatetaan kiusata peruskoulussa, mutta lukiossa he saavat olla täysin omia itsejään. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Tänään julkaistut yhteishaun tulokset paljastivat, että monien kaikkein kovatasoisimpien lukioiden keskiarvorajat nousivat jälleen. Esimerkiksi Viikin normaalikoulun lukioon keskiarvoksi vaadittiin 9,42, kun vielä viime vuonna raja oli 9,33.

Lukion rehtori Reijo Honkanen kertoo, että Viikissä korkea keskiarvoraja näkyy vain positiivisesti. Vuosittain kouluun valitaan vain 80 opiskelijaa, mikä edesauttaa hyvän yhteishengen syntymistä.

”Järjestämme lukuvuoden aluksi suuren ryhmäytymisseminaarin, jotta kaikki opiskelijat oppisivat tuntemaan toisensa. Tällöin kenenkään ei tarvitse peitellä osaamistaan tai osaamattomuuttaan ja kaikki saavat olla täysin omana itsenään”, Honkanen summaa.

Honkasen mukaan koulussa pärjääviä ja opiskelusta nauttivia nuoria usein kiusataan peruskoulussa, mutta lukiossa he ikään kuin puhkeavat kukkaan ja uskaltavat toteuttaa itseään paremmin. Saman on huomannut myös 16 vuotta nuorten kanssa työskennellyt psykologi Satu Eerola.

”On paljon kouluja joissa se [korkea keskiarvoraja] luo hyvän hengen. Usein peruskoulussa yli yhdeksän keskiarvon oppilaita kiusataan hikkeinä, mutta korkean keskiarvon lukioissa saa olla hyvä ja saa näyttää sen, että tykkää koulusta”, Eerola toteaa.

Eerolan mukaan sosiaalinen media synnyttää nykyään vahvoja mielikuvia siitä, mikä on nuorten keskuudessa arvostettavaa ja ”peukutettavaa”, eivätkä oppimisesta nauttiminen tai intohimoinen ongelmanratkaisu kuulu näihin normeihin.

Siksi peruskoulussa älykkäät ja luovat joutuvat usein ikään kuin kutistamaan itseään pienemmäksi kuin ovat, ehkä jopa piilottelemaan kykyjään.

Kun lahjakkaat nuoret pääsevät ympäristöön, jossa kaikki ovat samalla tavalla pärjääviä, he tuntevat Eerolan mukaan vahvaa yhteenkuuluvuuden ja heimolaisuuden tunnetta. Kyräilyä tai kateutta esiintyy harvoin – lähinnä vain joskus kun yhdistetään kova keskiarvo ja taiteilijuus.

”Teini-iässä haaste on miettiä, kuka minä olen. Kun samalla täytyisi olla erottuva taiteilija, vertailua on helposti enemmän ja kilpailu on usein kovaa”, Eerola toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!