Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Todellisuuden pakeneminen kuuluu ihmisyyteen – onko peleihin koukuttuminen sittenkään niin vaarallista?

Elämä
 
Rosa Meriläinen
Rosa Meriläinen
Kirjoittaja on tamperelainen vapaa kirjoittaja.

Olen suurimman osan aikuiselämästäni ollut koukussa johonkin simppeliin peliin. Kaksikymppisenä välttelin graduntekoa hakkaamalla loputtomiin Pacmania. Nuorena tutkijana pakenin paineita pelaamalla pakkoneuroottisesti korttipasianssia kymmenen, ellei kymmeniä, kertoja päivässä. Nykyään lepuutan aivojani vähintään päivittäin Clash of Clansin parissa.

Säikähdin aikoinani sitä Pacmanin peluuta. Suoritusorientoituneena ihmisenä kaikki, mikä ei ole tehokasta ja tavoitteellista tuntui ajanhaaskuulta. Ikään kuin rentoutuminen ja silkka hauskanpito ei olisi elämässä tarpeen.

Olen muutenkin nuorempana korskeasti julistanut, että en tarvitse mitään ajanvietettä, sillä minulla ei ole koskaan tylsää: sisäinen maailmani on vilkas, teen työtä jota rakastan ja luen mieluummin vaikeatajuista kirjallisuutta kuin esimerkiksi ratkon jonninjoutavia ristikoita. Aivan kuin kaiken tarvitsisi olla niin vakavaa.

Nykyään pyrin paheideni kavahtamisen sijaan miettimään, mitä tarvetta ne tyydyttävät. Jos mieleni tekee vältellä jotain työtä, se on hyvä hetki eritellä, miksi näin. Olisiko mahdollista ostaa kyseinen työ tai etsiä siihen jokin mieluisampi tekemisen tapa?

Pakenemisen tarve lienee myös ihmisyyteen ihan olennaisella tavalla kuuluva asia. Todellisuus, arki ja yhteiskunta sisältävät sellaisia elementtejä, joita ei aina jaksa kohdata.

Onnekseni olen opetellut etsimään useita pakenemismenetelmiä. Lapsen kanssa leikkiminen on yksi, kirjoittaminen toinen ja kavereiden kanssa ryypiskely kolmas. Kun antaa itselleen välillä luvan irtautua ajasta ja paikasta, jaksaa taas jatkossa.

Minulla on useita ystäviä, jotka eivät halua ladata puhelimeensa yhtä ainutta peliä, koska he pelkäävät jäävänsä koukkuun. Onko tuo nyt sitten niin vaarallista?

Ymmärrän kyllä sitä ystävääni, jolla on oikeasti paha peliriippuvaisuustausta. Hänellä on aikamoiset velat niskassa vanhojen nettipokeriseikkailujen takia. Silloin varmasti kannattaa pitää näppinsä erosta kaikista mahdollisista raharei’istä. Useimmille ihmisille mobiilipelit ovat halpa, jopa ilmainen huvi. Minusta pelin edistäminen rahalla tuntuisi suorastaan huijaamiselta.

Miksi sitten pelaan? Alun perin selitin itselleni, että haluan tutustua lapseni maailmaan ja ”donata” hänelle ukkoja eli tehdä hänelle pelinsisäisiä lahjoituksia, joilla hän pääsee nopeammin eteenpäin.

Olen pelimaailmassa paljon tekemisissä lasten kanssa. Onpahan ainakin näin livetodellisuudessakin puhuttavaa pienille ihmisille, koska meillä on yhteinen harrastus.

Mutta ei lasten maailma ole se ylevä syy, miksi pelaan. Ensinnäkin minulla on voimakas kilpailuvietti, jota on perin turvallista purkaa viihteelliseen peliin. Ei tarvitse työmaailmassa jyrätä ketään, vaan voi keskittyä ihmisten tukemiseen ja nostamiseen.

Toisekseen, luovassa ja vaativassa työssä aivot kaipaavat nollaamista. Kun pää poksuu, tartun puhelimeen ja heitän kaikki huolet pois sillä, että lanaan maan tasalle satunnaisen indonesialaisen pikkupojan virtuaalikylän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!