Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkukesän hyttyset ovat ilkeimpiä ja yhdeksän muuta uskomusta – hyttysguru vastaa väitteisiin

Hyttysiä pitäisi malttaa olla huitomatta, hyönteistutkija Reima Leinonen neuvoo.

Elämä
 
Maaria Drake
Juha Metso
Sääski, hyttynen, itikka – pirulaisella on monta nimeä.
Sääski, hyttynen, itikka – pirulaisella on monta nimeä. Kuva: Juha Metso

Taas inisee ja kutittaa niin vietävästi. Alkukesästä hyttysten pistot tuntuvat jostain syystä pirullisemmilta kuin loppukesästä.

Kaiken lisäksi meneillään on hiukan tavallista pahempi hyttyskesä, sanoo hyönteistutkija Reima Leinonen Kainuun ELY-keskuksesta. Paikalliset vaihtelut voivat olla hyvinkin isoja.

”Siellä, missä on satanut runsaasti kuuroja, hyttyset ovat päässeet kehittymään lammikoissa”, Leinonen selvittää.

Ovatko itikat sitten eri paikoissa yhtä hyökkääviä ja onko niiden verenhimo todellakin alkukesästä kovempi kuin loppukesästä? Reima Leinonen vastaa kymmeneen väitteeseen hyttysistä.

1. Alkukesän hyttyset ovat ärhäkämpiä kuin loppukesän.

Oikein ja väärin. ”Toiset lajit ovat ärhäkkäämpiä kuin toiset. Talvehtivat hyttyslajit ovat rauhallisempia kuin kesähyttyset.”

2. Pohjoisen hyttyset ovat ärhäkämpiä ja aiheuttavat pahempaa kutinaa kuin etelän itikat.

Väärin. ”Siltä voi tuntua, koska etelän asukkaat eivät ole saaneet siedätyshoitoa pohjoisiin hyttyslajeihin. Suomessa elää 40 hyttyslajia, joista vain kolme on meille häiriöksi – metsähyttynen, korpihyttynen ja taigahyttynen.”

3. Hyttysten pitää antaa pistää alkukesästä, jotta niiden myrkkyyn tottuu eikä se kutita enää myöhemmin kesällä.

Oikein ja väärin. ”Tämä liittyy juuri siedätyshoitoon, eli pistoihin voi vähän tottua loppukesää lähestyttäessä. Minua esimerkiksi eivät hyttysenpistot ole kutittaneet aikoihin. Olen saanut sen verran siedätystä vuosien mittaan.”

4. Antihistamiini auttaa hyttysenpuremiin.

Oikein. ”Toisia se auttaa paremmin kuin toisia, mutta lähtökohtaisesti se on toimivin lääke puremiin.”

5. Toisten veri on hyttysten mielestä makoisampaa kuin toisten.

Väärin. ”On arveltu, että veriryhmällä olisi jotakin merkitystä hyttysten pistohaluihin, mutta siitä ei ole tieteellistä näyttöä.”

6. Hyttysen pitää antaa imeä itsensä täyteen, jolloin se imee myös myrkkynsä pois eikä pisto kutita.

Väärin. ”Tälle käsitykselle on toinen selitys, eli jos hyttysen hätistää tai tappaa kesken sen ruokailun, sen imukärsä voi taittua ja jäädä ihon sisälle. Se taas voi herkille aiheuttaa kutinaa.”

7. Hyttysenpuremia ei pidä raapia.

Oikein. ”Iho reagoi myös raapimiseen, mikä voi lisätä kutinaa. Samoin jos iho menee rikki raapimisesta, ja siihen liittyy vielä tulehdusriski.”

8. Hyttysten verenhimo loppuu jossain vaiheessa kesää.

Väärin. ”Tämä ei ollenkaan pidä paikkaansa! Naaraat, jotka verta imevät, tarvitsevat sitä lisääntyäkseen, ja ne varmasti myös vaativat sitä läpi kesän. Toki hyttyslajisto vaihtuu koko kesän ajan. Jossain vaiheessa liikkeellä on enemmän niitä hyttysiä, jotka eivät ole niin ärhäköitä meitä imemään.”

9. Huitominen ei hätistä itikoita.

Oikein. ”Juuri näin, eli huitominen päinvastoin houkuttelee hyttysiä. Huitoessa ihminen erittää enemmän hiilidioksidia ja hikeä ja hänen pintaverenkiertonsa kiihtyy. Kaikki se houkuttelee hyttysiä. Eli mitä coolimmin pystyy olemaan, sitä vähemmän hyttyset häiritsevät.”

10. Valkoinen vaate houkuttelee hyttysiä.

Oikein ja väärin. ”Yleisesti keltainen, valkoinen ja taivaansininen kiinnostavat hyönteisiä eniten, mutta kyllä houkuttavuudessa on kyse enemmän muista tekijöistä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!