Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakastuminen heikentää ajattelukykyä – saattaa aiheuttaa änkytystä

Viehättävän ihmisen seurassa voi mennä kieli niin solmuun, että hermostuu ja kommunikaatio vaikeutuu.

Elämä
 
Juha Matias Lehtonen
Heidi Piiroinen
Ihastuessa saattaa mennä sanat sekaisin. Niin tapahtuu sekä miehille että naisille.
Ihastuessa saattaa mennä sanat sekaisin. Niin tapahtuu sekä miehille että naisille. Kuva: Heidi Piiroinen

Miksi ihastuessa alkaa änkyttää? Neurokognition tutkija Sandra Langeslag, Missourin yliopistosta kertoo:

”Viehättävän henkilön seurassa ihminen helposti hermostuu ja alkaa tarkkailla omaa käyttäytymistään, koska haluaa antaa itsestään myönteisen vaikutelman. Oman käyttäytymisen kontrollointi rasittaa kuitenkin aivoja ja liiallisuuksiin mennessään suorastaan ylikuormittaa niitä. Tällöin sanat menevät helposti solmuun.

Ihastuminen ja rakastuminen ylipäätään heikentävät ajattelukykyä. Tämä voi heijastua moniin elämän osa-alueisiin ja haitata muun muassa työntekoa tai opiskelua. Kun suhde etenee, ihastumisen tunne vähitellen hiipuu ja samalla sen haittavaikutukset katoavat.

Tiettävästi sukupuolella ei ole vaikutusta tähän ilmiöön. Miehet ja naiset änkyttävät ihastuksissaan aivan yhtä lailla. Sen sijaan yhteiskunnan konservatiiviset arvot ja tabut voivat vaikeuttaa itseilmaisua. Esimerkiksi yhteiskuntaluokkiin liittyvät erot lisäävät hermostuneisuutta. Vastaavasti samaa sukupuolta olevaan ihmiseen ihastuneella voi olla erityisen suuria vaikeuksia saada sanaa suustaan, jos ympäröivä yhteiskunta on hyvin heteronormatiivinen.

Liialliselta tuntuvaa ihastusta voi yrittää hallita esimerkiksi pitämällä mielessä, ettei ihastuksen kohde ole mikään täydellinen olento. Tämä voi rauhoittaa oloa ja parantaa kommunikaation laatua.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!