Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruuan kuvaaminen kannattaa: lisää ateriasta saatavaa nautintoa

Kaikkea ei silti kannata mekaanisesti kuvata, koska se voi heikentää omaa muistikuvaa.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1 Kuvattu brunssi, parempi brunssi? Näin voisi päätellä ainakin tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta. Ihmiset, jotka näpsivät välillä valokuvia ravintolassa aterioidessaan tai turistiajelulla, nauttivat elämyksistään keskimäärin muita enemmän, kertoo Journal of Personality and Social Psychology -lehdessä julkaistu tutkimus.

2 Myös ne, joita neuvottiin ottamaan kuvia vain mielessään, saivat kokemuksista enemmän irti. Kyse onkin huomion suuntaamisesta, ei niinkään lopputuotteesta. Kuvaamiseen liittyvä valinta, rajaus ja pohdinta voi syventää osallistumista. Esimerkiksi taidenäyttelyssä kuvaaminen tai sen ajattelu sai koehenkilöt tutkimaan teoksia tarkemmin ja pidempään.

3 Kaikkea nähtyä ei silti kannata mekaanisesti tallentaa. Se voi heikentää omaa muistikuvaa. Vuonna 2013 Psychological Science -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan museoesineistä kuvia räpsineet muistivat niiden yksityiskohdat huonommin kuin vain katselleet.

4 Vanhat valokuva-albumit ovat täynnä henkilökohtaista historiaa. Nyt arki tallentuu älypuhelimiin – pienestä asti. Helsingin yliopiston mediakasvatuksen tutkijat ovat verranneet 8–11-vuotiaiden lasten omaehtoista kännykkätallentamista päiväkirjan pitoon. Kuviin ja videolle säilötään asioita, tarinoita ja havaintoja, joihin on hauska palata. Toisaalta se on tapa peilata ikäviäkin kokemuksia. Lapset kuvaavat enemmän arkeaan ja ympäristöään kuin itseään, Lapset mediatuottajina -julkaisu kertoo.

5 Valokuvaaminen on myös itseilmaisua. Se voi vahvistaa itsetuntoa, avata uusia näkökulmia ja auttaa hahmottamaan itselle tärkeitä tai vaikeita asioita. Valokuvausta käytetäänkin välineenä myös terapiassa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!