Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Kynä ja paperi auttavat oppimaan tehokkaammin kuin tietokoneen näpyttely

Norjalaiset käyttivät suosittua Pictionary-peliä tutkiessaan eri muistiinpanomenetelmien vaikutusta aivoihin.

Elämä
 
Peter Jansson / IS
Tuoreen norjalaistutkimuksen mukaan muistiinpanot kannattaisi tehdä mielummin käsin kuin koneella.
Tuoreen norjalaistutkimuksen mukaan muistiinpanot kannattaisi tehdä mielummin käsin kuin koneella. Kuva: Peter Jansson / IS

Tuoreen norjalaistutkimuksen mukaan muistiinpanojen kirjoittaminen käsin edistää oppimista paremmin kuin asioiden kirjaaminen tietokoneella.

NTNU-yliopistossa Trondheimissa toteutettuun tutkimukseen osallistui 20 iältään 21–25-vuotiasta opiskelijaa, joiden oppimista testattiin Pictionary-pelistä sovelletulla kokeella.

Kokeessa opiskelijoille näytettiin 20 keskivaikeaa Pictionaryn sanaa. Sanat piti joko kopioida, selittää ne kirjoittaen tietokoneen näppäimistöllä tai piirtää sanat tietokoneeseen yhdistetyllä kynällä ja kirjoitusalustalla.

Tutkijat seurasivat, mitkä osat opiskelijoiden aivoista aktivoituivat kunkin menettelytavan yhteydessä.

He havaitsivat, että kun ihminen pitelee kynää ja liikuttelee sitä, aistien ja motoriikan yhteistyö jättää laajemman jäljen aivoihin. Se luo aivoihin polkuja, jotka edistävät kognitiivista prosessia ja oppimista. Aistien ja motoriikan yhdistäminen näyttää siis tutkijoiden mukaan helpottavan oppimista.

Aihetta on tutkittu myös aiemmin, mutta norjalaistutkimus oli ensimmäinen, jossa hyödynnettiin uusinta teknologiaa tekemällä muistiinpanoja kynällä kosketusnäytölle.

Jo aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että muistiinpanoja tehdessä oppimiseen vaikuttaa eniten se, miten ihminen prosessoi opiskeltavaa asiaa. Kun ihminen kirjoittaa muistiinpanoja näppäimistöllä, hän kirjaa usein esimerkiksi luennoitsijan puheen sanatarkasti. Käsin kirjoitettaessa asia pyritään sen sijaan ilmaisemaan omin sanoin ja tiiviimmin.

Omin sanoin tiivistämisen on todettu olevan oppimisen kannalta tehokkaampaa kuin sanatarkan kopioimisen. Aiempien tutkimusten mukaan muistiinpanojen tekeminen tietokoneella voi olla lähes yhtä tehokasta kuin niiden tekeminen käsin, mikäli välttää sanasta sanaan jäljentämistä.

Norjalaistutkijat sen sijaan suosittelevat palaamaan perinteisiin kyniin ja vihkoihin. Toisaalta he uskovat, että oppimisen kannalta on myös tehokasta tehdä muistiinpanoja kosketusnäyttökynillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!