Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omaan kehoon on vaikea suhtautua myönteisesti

Miten voi olla, että kokee ulkomuodostaan häpeää, vaikka saarnaa itsensä hyväksymisestä ja arvostamisesta, oli ihminen sitten minkä tahansa kokoinen ja muotoinen, kysyy Elina Tanskanen HS:n kolumnissa.

Elämä
 
Elina Tanskanen
Kirjoittaja on toimittaja, seksuaaliterapeutti ja logoterapeutti.

Minulla on vähän huono päivä, ja näen itsestäni edustustilanteessa otetun epäedustavan valokuvan. Tuomio tulee suoraan selkärangasta: olen pelkkää kaksoisleukaa ja vyötärömakkaraa eivätkä vaatteeni sovi minulle ollenkaan.

On katkeraa huomata lankeavansa heikkona hetkenä tismalleen samoihin ajatusansoihin kuin nuorempana, etenkin kun olen tehnyt vuosikausia kovasti töitä muuttaakseni asenteeni kehomyönteiseksi.

Miten voi olla, että koen ulkomuodostani moista häpeää, saarnaanhan itsensä hyväksymisestä ja arvostamisesta, oli sitten minkä tahansa kokoinen ja muotoinen? Kuinka ihmeessä päässäni pyörii edelleen tällaisia ajatuksia, vaikka olen vakaasti sitä mieltä, että niin herkuttelu kuin himotreenaaminen ovat täysin ok, kunhan niitä tekee rakkaudesta itseensä eikä pahaa oloa turruttaakseen?

Painin pitkään ristiriitaisten tuntemusteni kanssa enkä pääse yli siitä, että on tekopyhää olla elämättä niin kuin opettaa. Se, mitä olen luullut kehomyönteiseksi ajatteluksi on usein omalla kohdallani ennemminkin välinpitämättömyyttä. On toki plussaa, että liikun liikkumisen ilosta, kartan kehoni haukkumista eikä minulle tule mieleenkään arvostella kenenkään ulkomuotoa.

Kamalaa taas on se, että joudun patistelemaan itseäni ajattelemaan hyviä asioita kehostani. Kapeiden ulkonäkökriteerien heivaaminen ei siis riitä, sillä niiden tilalle tulleet monimuotoisemmat kauneusihanteet kaipaavat edelleen aktiivista juurruttamista kulttuuriimme – siitä kielivät minunkin refleksinomaiset itsesyytökseni.

Toivoa toki on. Jostain kertoo esimerkiksi se, että Barbien valmistaja Mattel on alkanut valmistaa kurvikkaaksi kuvailemaansa nukkea ja että aikakauslehti Women's Health on ilmoittanut, ettei se enää käytä kannessaan ilmaisuja ”bikinivartalo” ja ”pudota painoasi kahden vaatekoon verran”.

Health At Every Size (vapaasti suomennettuna Terveyttä joka koossa) -lähestymistapa kehottaa puolestaan siirtämään fokuksen kilomäärien syynäämisestä terveyden ja hyvinvoinnin vaalimiseen. Omalta osaltaan toivoa voi lisätä sillä, että narauttaa itsensä kehohäpeää tuottavista ajatuksista ja pyrkii olemaan itselleen lempeämpi – ja etsimään jotain ihasteltavaakin.

Mitä tulee valokuvissa onnistumiseen, olen löytänyt vuosien varrella yhden takuuvarman keinon. Hymyilen omasta mielestäni kaikkein valoisimmin, kun vierelläni on minulle rakas ihminen. En ole keksinyt muuta selitystä kuin sen, että noina hetkinä minun on tavanomaista helpompaa muistaa olevani ihana sellaisena kuin olen.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!