Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten seksi toimii? – Yhä useampi nuori soittaa Sexpon palvelupuhelimeen

Sexpo-säätiön nimettömään palveluun soittavat nuoret, jotka kaipaavat tietoa siitä, mikä on normaalia, ja miten ihastusta voisi lähestyä.

Elämä
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Nuoria askarruttaa erityisesti
Nuoria askarruttaa erityisesti Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Miten lähestyä toista ja miten seksiakti etenee? Nämä ovat kysymyksiä, joihon nuoret etsivät vastauksia Sexpo-säätiön neuvontapuhelimesta.

Sexpo-säätiön vastaava neuvoja Anna Kolster kertoo, että neuvontapuhelimeen tulevien puheluiden määrä on moninkertaistunut viime aikoina – viikottain niitä tulee noin sata. Osa puhelinneuvonnan soittoajoista onkin kesällä tarkoitettu nimenomaan nuorille.

”Enimmäkseen kysymykset koskevat seurustelusuhteita, ihastumista ja tunteita, esimerkiksi sitä, miten lähestyä toista. Sitten on konkreettisia kysymyksiä seksistä, mitä tehdään ja miten”, Kolster toteaa.

Kysymyksiä tulee myös seksitaudeista ja mahdollisesta raskaudesta.

Sukupuoli-identiteetti pohdituttaa myös monia. Esimerkiksi seksifantasiat samaa sukupuolta olevasta henkilöstä saattavat hämmentää: olenko bi-seksuaali vai mikä?

”Nuoret pohtivat paljon sitä, että mikä olen ja olenko normaali. Monet tarvitsevat tukea minuutensa ja seksuaalisuutensa pohdintaan”, Kolster sanoo.

Kolster ei osaa sanoa varmaa syytä siihen, miksi puheluiden määrä on kasvanut. Hän arvioi, että ihmiset ovat alkaneet löytää Sexpon palvelut entistä paremmin. Soittajien kysymyksiin vastaa neuvontatiimissä kolme työntekijää. Tarvittaessa apuna käytetään muita asiantuntijoita. Vapaaehtoisia neuvojia, terapeutteja ja seksologeja Sexpolla on 40.

”Vahvuutemme on se, että meidän kanssamme pystyy puhumaan intiimeistä asioista nimettömänä. Netti- tai puhelinneuvontaan on matala kynnys ottaa yhteyttä. Monet meille soittaneet tulevat myös puhelun jälkeen tapaamiseen”, Kolster toteaa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!