Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

On turhaa ihmetellä, miksi uhri ei lähde väkivaltaisesta suhteesta

Kun näin ystäväni ruhjeen, tiesin, ettei kaikki ollut hyvin, kirjoittaa toimittaja Satu Vasantola. ”Minun on vaikea antaa itselleni anteeksi sitä, mitä sen jälkeen tapahtui.”

Elämä
 
Satu Vasantola
Satu Vasantola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien uutistoimituksen toimittaja.

En muista tarkalleen, miksi puutarhajuhlia vietettiin. Muistan kuitenkin hyvin ruhjeen, jonka näin ja hetken, jona aloin epäillä, että ystävääni pahoinpidellään kotonaan.

Minun on vaikea antaa itselleni anteeksi sitä, mitä sen jälkeen tapahtui.

Kysyin jäljestä, sain nopean ja välttelevän vastauksen, tyydyin siihen. En kysynyt enempää, vaikka näin, miten hän kiskoi paitaansa jäljen peitoksi, selvästi vaivaantuneena. En kysynyt enempää, vaikka epäilin, että kaikki ei ollut hyvin.

Oikeastaan tiesin, että kaikki ei ollut hyvin. En vain tiennyt, mitä tehdä.

Ehkä vaikeinta lähisuhdeväkivallan uhrin auttamisessa on odottaminen. Jos ihminen ei halua lähteä suhteesta, hän ei lähde, ainakaan juuri sillä hetkellä.

Kun uhri kertoo väkivaltaisesta parisuhteestaan, hän saa usein saman vastauksen: ”Lähde.” Julkisessa keskustelussa ihmetellään, miksi uhri ei lähde tai kiistellään siitä, kummat lyövät enemmän, miehet vai naiset.

Voiko olla hyödyttömämpää?

Uhria ei auta se, että häntä syyllistetään jäämisestä tai painostetaan lähtemään.

Väkivaltaa kokenut lähtee, jos ja kun on siihen valmis. Sitä ennen häntä voi auttaa kertomalla olevansa käytettävissä silloin, kun hän itse sitä haluaa. Nyt tai myöhemmin.

Uhria voi kuunnella, jos hän haluaa puhua. Hänelle voi kertoa, mistä saa apua.

Hänelle voi luvata, että auttaa pakkaamaan hätälaukun siltä varalta, että kotoa pitää lähteä kiireesti. Voi auttaa pakosuunnitelmien tekemisessä. Voi muistuttaa, että keittiöön ei kannata paeta, sillä siellä on veitsiä.

Ja sitten voi tietysti yrittää vaikuttaa poliitikkoihin. Muistuttaa heitä siitä, että viimekin vuonna turvakodeista käännytettiin satoja väkivallan uhreja, koska paikat olivat täynnä. Ja että monilla paikkakunnilla turvakoteihin on satojen kilometrien matka.

Hätätilanteessa se on liikaa.

Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!