Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kyllä tämä tästä vielä” – Rakkaus ja pelko saavat uhrin jäämään väkivaltaiseen suhteeseen

Väkivaltaisuus parisuhteessa kehittyy pienistä viitteistä pikkuhiljaa vakavammaksi, kertoo psykoterapeutti Suvi Laru.

Elämä
 

Väkivaltaiseen suhteeseen jäädään pääasiassa kahdesta syystä: rakkaudesta ja pelosta, toteaa Väestöliiton psykologi ja psykoterapeutti Suvi Laru.

Toimittaja Satu Vasantola pohti HS:n keskustelua herättäneessä kolumnissaan sitä, miten lähisuhdeväkivallan uhria, useimmiten naista, tulisi auttaa. ”Uhria ei auta se, että häntä syyllisestään jäämisestä tai painostetaan lähtemään”, Vasantola kirjoitti.

Mutta miksi sitten uhri ei lähde?

Usein lähtemisen estää pelko. Mutta lähisuhdeväkivallassa on Larun mukaan aina monta kerrosta.

”Kyllähän pariskunta yleensä rakastaa toisiaan. Se on se pääasiallisin syy, miksi parisuhteessa ollaan. Usein ajatellaan, että kyllä tämä tästä vielä selviää”, Laru selvittää.

Väkivaltaisuus suhteessa alkaa usein pienistä viitteistä, jotka muuttuvat pikkuhiljaa vakavammiksi. Lisäksi osapuolten elämäntilanne ja -historia sekä tavat hallita ja säädellä tunteitaan vaikuttavat siihen, mihin suuntaan tilanne suhteessa kehittyy.

Jos omassa suhteessaan huomaa merkkejä väkivaltaisesta vallankäytöstä, siihen pitäisi Larun mukaan puuttua heti. Tapahtunutta voi olla kuitenkin vaikea käsitellä. ”Rakastava ja välittävä suhde on yksi ihmisen perustarpeista”, Laru lisää.

Silti jokaiseen väkivallantekoon ja uhkaan, niin fyysiseen, psyykkiseen kuin seksuaaliseen pitää Larun mukaan suhtautua vakavasti.

”Parisuhde on suhde, jossa ollaan tasavertaisia, eikä väkivalta kuulu siihen.”

Väkivaltaisissa suhteissa voi olla erilaisia kausia – toisinaan lyödään, toisinaan pahoitellaan ja hyvitetään tekoja. Larun mukaan lähisuhdeväkivallan uhrien on hyvinä ajanjaksoina usein vaikeaa muistaa ja ymmärtää hetkeä, jolloin väkivallan uhka on päällä.

Mutta mitä tehdä, jos huomaa läheisessään merkkejä väkivallasta? Henkilölle kannattaa Larun mukaan tarjota konkreettista apua, mutta ei painostaen.

”Kannattaa puhua asianosaisen kanssa ja osoittaa että on huolissaan. Tärkeintä on pyrkiä ymmärtämään tilannetta, se ei tarkoita väkivallan hyväksymistä. Voi myös tarjota apua ja etsiä sitä yhdessä, ottaa yhteyttä turvakoteihin ja lastensuojeluun”, Laru toteaa.

Jos perheessä on lapsia, ulkopuolisen puuttuminen tilanteeseen voi olla välttämätöntä, sillä jatkuva väkivallan uhka ja pelko vaarantavat lapsen kehityksen. ”Lapset huomaavat usein paljon enemmän kuin vanhemmat aavistavatkaan”, Laru muistuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!