Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kumppanin entistä on syytä kiittää

Elämä
 
Kyösti Niemelä
Kirjoittaja on helsinkiläinen toimittaja.

Kirjailija Heidi Julavits haluaa kuulla mieheltään uudestaan ja uudestaan tarinoita tämän entisistä naisystävistä. Hän ei koskaan väsy aiheeseen.

Kiehtovassa omaelämäkerrallisessa teoksessaan The Folded Clock (2015) Julavits kertoo myös aina tavanneensa todella mieluusti miesystäviensä entisiä kumppaneita. Hän kokee heitä kohtaan voimakasta yhteyttä ja samalla kiitollisuutta.

Näillä naisilla on ollut jotain arvokasta, jonka Julavits on perinyt. Ja ilman vanhoja parisuhteitaan Julavitsin mies ei olisi se mies, jonka kanssa hän nykyään elää, kirjailija toteaa.

Monet asennoituvat päinvastoin. Joissain parisuhteissa ei edes puhuta entisistä kumppaneista. Heidät saatetaan nähdä uhkina tai menneisyyden virheinä tai ylipäänsä jonain, mistä on turvallisempi vaieta.

Näin käy helposti silloin, kun suhteesta on jäänyt huonot muistot. Hieman epäilen, tuntisiko Julavits kiitollisuutta todella epämiellyttävästi käyttäytyneitä naisia kohtaan.

Hyvien exien kanssa on toisin. Julavitsille oman miehen entiset naisystävät ovat jonkinlaisia sielunsiskoja. Jollekulle toiselle he voisivat olla vähän kuin saman kerhon jäseniä. Tai osa polkua, jota pitkin rakastettu on kulkenut luoksemme.

Entinen naisystäväni päivitteli kerran sitä, kuinka paljon olen oppinut häneltä ja kuinka paljon tulevat naisystäväni siitä hyötyvät. Hän on epäilemättä oikeassa. Toivottavasti joku kokee joskus suurta kiitollisuutta entisiä naisystäviäni kohtaan.

Kiitollista asennetta voisi yrittää soveltaa myös rakastetun entisiin seksikumppaneihin. Sellainenkin seksisuhde, joka on kestänyt vain vähän aikaa, saattaa joskus olla ihmiselle merkittävä. Olisi hienoa, jos kykenisimme kokemaan kiitollisuutta niitä ihmisiä kohtaan, jotka auttoivat kumppaniamme seksin saralla.

The Folded Clockissa on kaunis kohtaus, jossa Heidi Julavits näkee miehensä ex-naisystävän metroasemalla. Nainen ei tiedä, kuka Julavits on. Julavits haluaisi koskettaa tämän olkapäätä ja sanoa kiitos. Hän ei tietenkään tee niin. Ehkä jonain iltana voimme kuvitella kumppanimme entisen kumppanin ja sanoa kiitoksen hänelle hiljaa mielessämme.

Kirjoittaja on helsinkiläinen keski-ikäinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!