Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanha tarina tiivistää oivallisesti sen, miten elämä välillä heittelee

Elämä
 
Elina Tanskanen
Kirjoittaja on toimittaja, seksuaaliterapeutti ja logoterapeutti.

Jouduin taannoin sutvimaan viikkokaupalla projektia, jossa mikään ei tuntunut menevän putkeen: kun yhdestä minikriisistä oli selvitty, toinen alkoi. Turbulenteissa käänteissä minun oli välillä vaikea pitää kiinni järjen hivenistäni, jolloin lohduttauduin miettimällä vanhaa taolaista tarinaa maanviljelijästä, jonka ainoa hevonen karkasi.

Lyhennelty versio tuosta tarinasta menee näin: kyläläisten valitellessa viljelijän kohtaloa tämä vastasi, ettei voi tietää, mikä on hyväksi ja mikä huonoksi. Viljelijän hevonen palasikin pian mukanaan joukko villihevosia, jotka maanviljelijä kesytti.

Kyläläiset päivittelivät viljelijän onnea ja jälleen tämä vastasi, ettei voi tietää, mikä on hyväksi ja mikä huonoksi. Eräänä päivänä viljelijän poika putosi hevosen selästä ja loukkasi itsensä. Kyläläiset voivottelivat taas viljelijän kohtaloa, mutta tämä vastasi tuttuun tapaansa, että ei voi tietää, mikä on hyväksi ja mikä huonoksi.

Pian syttyi sota, eikä maanviljelijän poikaa kutsuttu rintamalle.

Ensisilmäyksellä tarinaa saattaa vaikuttaa pakkopositiivisuuteen agitoivalta tsemppausstoorilta, jonka mukaan kaikessa käy aina hyvin, kohtasi sitten kuinka kamalia vastoinkäymisiä tahansa.

Asioilla on tapana järjestyä jotenkin, muttei välttämättä siten kuin on toivonut. Tarina tiivistääkin oivallisesti sen, miten elämä välillä heittelee: tuon ennustamattomuuden ansiosta onni voi olla onnettomuudessa, mutta myös onnettomuus voi olla onnessa.

On viisautta osata tunnistaa ne kohdat, joihin voi itse vaikuttaa ja ne hetket, jolloin ei auta kuin hyväksyä se, että elämä on arvaamatonta. Tekemisillämme on merkitystä, mutta niistä huolimatta sattuu ja tapahtuu. Joskus kaikki on omissa käsissä, ja joskus taas ei ole muuta vaihtoehtoa kuin yrittää asennoitua tilanteeseensa hivenen verran jalommin.

Joinain hetkinä on tietenkin äärimmäisen vaikea olla sinut sen kanssa, ettei voi takuuvarmasti tietää, mitä kärsimyksiä ja iloja vielä kokee. Niinikään edellyttää melkoista kypsyyttä osata tulla toimeen silloin, kun asiat eivät mene niin kuin niiden piti, maailmassa tapahtuu asioita, joita ei olisi koskaan voinut kuvitella näkevänsä tai joutuu todistamaan jonkun kohtuuttoman kovaa kohtaloa.

Epätietoisuus on epämukavaa, ja olisi turhan siirappista kehottaa syleilemään elämän arvaamattomuutta. Sen sijaan sille kannattaa kyllä siedättyä. Koska elämässä ei voi ottaa varman päälle, ei jää muuta vaihtoehtoa kuin olla läsnä tässä hetkessä, tehdä sen verran kuin voi, ja katsoa, mitä tapahtuu: mikä on hyväksi ja mikä huonoksi.

Kirjoittaja on toimittaja, seksuaalineuvoja ja logoterapeutti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!