Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taikku Hyvöselle uskoudutaan viiltelystä ja syömishäiriöistä

Taikku Hyvönen on tanssinopettaja, joka kuuntelee työkseen teini-ikäisten murheita. Hän ei koskaan kerro niistä eteenpäin – paitsi silloin, jos nuoren henki on vaarassa.

Elämä
 
Susanne Salmi
Tanssinopettaja Taikku Hyvönen on nuorille paljon enemmän kuin opettaja
Tanssinopettaja Taikku Hyvönen on nuorille paljon enemmän kuin opettaja
Vantaan Simonkylässä sijaitseva Tanssitalo Juulia on monelle nuorelle enemmän kuin tanssisali - ja tanssinopettaja Taikku Hyvönen enemmän kuin opettaja. Nuoret kertovat Hyvöselle elämästään kipeitäkin asioita, ja Hyvönen on saanut vuosien varrella sekä nuorilta että heidän vanhemmiltaan palautetta, joka vetää Hyvösen mukaan kiitolliseksi ja sanattomaksi.
Kuka?

Taikku Hyvönen

 Taikku Hyvönen, 53, opettaa itämaista tanssia nuorille ja aikuisille. Asuu Vantaalla. 26- ja 24-vuotiaiden poikien äiti.

Mistä tunnetaan? Hyvösen perustama Tanssitalo Juulia on toiminut Vantaan Simonkylässä vuodesta 2003. Juuliassa tanssii yli 300 oppilasta 3-vuotiaista aikuisiin. Hyvönen on kehittänyt discoriental-tanssityylin, jossa yhdistyvät itämainen tanssi ja länsimainen disko.

Mistä ei tunneta? ”Minua pidetään boheemina taiteilijana, mutta olen hyvin järjestelmällinen ja pedantti. Työpaperit ovat aina viimeisen päälle järjestyksessä.”

Onneksi sinä et ole laiha.

Kevätnäytöksen jälkeen sähköpostissa odotti yllätys. Erään oppilaan vanhemmat kommentoivat avoimesti tanssinopettaja Taikku Hyvösen ulkonäköä.

”Se oli parasta palautetta, mitä olen saanut!” Hyvönen hihkuu nyt.

Kävi nimittäin ilmi, että tyttö sairasti syömishäiriötä. Hyvösen tunneilla hän oli kuitenkin nähnyt, ettei hyvän tanssijan tarvitse olla langanlaiha.

Tapaus on poikkeuksellinen, sillä yleensä Hyvönen kuulee nuorten ongelmista heiltä itseltään.

Hän opettaa työkseen itämaista tanssia murrosikäisille. Hyvösen perustaman Tanssitalo Juulian pukuhuoneessa opettajalle uskoudutaan asioista, joita vanhemmat eivät kuule.

Hyvöstä nuorten kipuilu ei pelota. Hänen mielestään teini-ikäiset ovat hyväkäytöksisiä ja älykkäitä.

Täytyy vain tietää, kuinka heille on puhuttava – ja milloin on maltettava sulkea suunsa.

Valtava kivitalo on seissyt Vantaan Simonkylässä 1940-luvulta lähtien. Se vaatii alvariinsa pientä laittoa: kun yksi nurkka saadaan korjattua, toinen alkaa repsottaa.

Vuosien varrella rakennuksessa on käyty kauppaa ja kudottu mattoja. Tanssittu siellä on vuodesta 2003, jolloin Taikku Hyvönen osti talon ystävältään.

Vain muutamaa vuotta aiemmin Hyvösen elämä oli aivan erilaista. Hän asui avomiehensä ja kahden pienen poikansa kanssa Pilpalan kylässä Lopella ja hankki elantonsa luomuviljelijänä.

Tuli ero, ja maatilasta huolehtiminen alkoi käydä ylivoimaiseksi. Vuosituhannen vaihteessa Hyvönen päätti muuttaa poikiensa kanssa Vantaalle.

Koko elämänsä maalla viettäneelle naiselle se oli shokki.

”Piti opetella, miten pukeudutaan, kun kauppaan ei voinutkaan lähteä yöpaidassa. Sielultani olen niin maalainen. Navetan ylisilläkin olen asunut ja ties missä, mutta en koskaan kaupungissa.”

Yksi kiinnekohta hänellä kuitenkin oli: itämainen tanssi. Kaupunkiin muuton myötä rakkaasta harrastuksesta tuli ammatti.

Ensin Hyvönen teki sijaisuuksia muissa tanssikouluissa. Kun suosiota ja kokemusta sitten karttui, oli perustettava oma.

Talokaupan myötä Hyvönen toi työn kotiinsa: alakerrassa ovat tanssisalit, ylemmissä kerroksissa asuinhuoneet.

Sittemmin Hyvönen ei ole viettänyt päivääkään ajattelematta työasioita.

Olohuoneen seinällä on sähköpostista tulostettu katkelma: Oot mulle ihan ku toinen äiti ja niin korvaamaton ihminen.

Sellaisia viestejä teini-ikäiset tytöt Hyvöselle lähettävät. Opettajan nauravainen olemus ja lähes taukoamaton puhetulva vetoavat nuoriin.

”Ne miettivät, että onpa outo tyyppi, ihan erilainen kuin oma äiti. Mutta sehän on vain hyvä asia!”

Äideille puhutaan harvoin yhtä suoraan kuin Hyvöselle. Hän tuntee oppilaidensa rakkaushuolet ja itsetunto-ongelmat.

”Ei ole asiaa, josta en olisi kuullut tai johon en olisi koskaan törmännyt. Eikä mitään sellaista, minkä tuomitsisin.”

Salaisuuksia supatellaan tanssituntien lomassa. Joskus, jos oppilas tarvitsee erityisen paljon tukea, Hyvönen saattaa jättää muut tanssimaan ja viedä hänet pukuhuoneeseen juttelemaan vaikka kesken tunnin.

Helppoa nuorilla ei ole.

Kymmenen vuoden aikana ongelmat ovat lisääntyneet, Hyvönen sanoo. Ja joskus yhdellä nuorella on niistä kaikki.

Esimerkiksi syömishäiriöistä on tullut yhä yleisempiä. Välillä pukuhuoneeseen ilmestyy kalpeita tyttöjä, jotka kaivavat laukustaan muutaman viinirypäleen. Silloin Hyvönen kysyy, ovatko he syöneet mitään muuta koko päivänä.

Kaikkein huolestuttavinta on itsetuhoisuuden lisääntyminen.

Hyvönen ei koskaan lavertele kuulemiaan salaisuuksia eteenpäin, mutta itsetuhoisesta käytöksestä on hänen mukaansa velvollisuus ilmoittaa joko perheelle tai lastensuojeluun. Yleensä nuoret ymmärtävät sen itsekin, ja siksi Hyvönen on aina saanut heiltä luvan ottaa yhteyttä huoltajiin.

Kauheinta oli, kun hän joutui kertomaan erään oppilaan vanhemmille heidän lapsensa yrittäneen itsemurhaa. Tyttö oli tunnustanut asian tanssinopettajalleen, mutta kotona teko oli pysynyt salaisuutena.

”Äitinä tiedän, miten hirveää sen täytyy vanhemmille olla. Lisäksi on kauhean raskas ajatus, että nyt joku ulkopuolinenkin tietää, miten huonosti minun lapsellani menee.”

Joskus nuoren on kuitenkin helpointa uskoutua perheen ulkopuoliselle henkilölle. Usein se johtuu halusta suojella vanhempia: olisi liian raskasta nähdä, että äiti tai isä itkee.

”Nuoret välittävät viestiä, että kyllä mä pärjään, älä puutu. Sitä ei kuitenkaan kannattaisi ottaa niin todesta. Eiväthän aikuisetkaan pärjää yksin.”

Painostaa ei kuitenkaan saisi. Ja kun tilanne alkaa selvitä, toipumiselle on annettava aikaa.

”Valppauden ja tarpeettoman uteliaisuuden välillä on hiuksenhieno raja. On tarpeetonta jututtaa nuorta, jolla ei juuri nyt ole mitään juteltavaa.”

Mutta mikä ihme saa usein niin umpimieliset teinit avautumaan Hyvöselle?

Rehellisyys, hän sanoo. Ja logiikka.

”Systemaattinen pitää olla. Jos yhtenä päivänä esittää ikinuorta ja seuraavana onkin tiukkis, se on hyvin epäloogista ja epäilyttävää.”

Puhumista helpottaa myös huumori. Ja sekin, ettei Hyvösellä ole tapana mielistellä tai kaunistella asioita. Hän puhuu avoimesti omista kokemuksistaan.

”En näytä koskaan järkyttyneeltä. Vihaiselta saatan kyllä näyttää, jos joku kaikesta päähän takomisesta huolimatta tulee viidettä kertaa paikalle uunituoreiden viiltelyarpien kanssa. Ei siinä voi enää selkään taputella.”

Mikä sitten avuksi, jos omalla lapsella on ongelmia?

Tärkeintä on, että lapsen mielipidettään kuunnellaan, Hyvönen sanoo. Vaikka teinin mieli ei aina toimi loogisesti, ei häneen liittyviä päätöksiä saisi tehdä selän takana.

”Aikuiset voivat laittaa päitään yhteen niin paljon kuin haluavat, mutta ilman nuorta itseään se pohdinta on pelkkää arvailua.”

Parhaassa tapauksessa tukena on koko perhe, eikä asioita tarvitse salailla. Silloin sisaruksetkin ymmärtävät, miksi yksi saa muita enemmän huomiota.

Hyvösen mukaan ystävyyssuhteita kannattaa vaalia, sillä usein tärkein uskottu löytyy omanikäisestä kaveripiiristä. Ja mielekästä tekemistä on oltava, mutta liian vakavasti sitä ei saisi ottaa.

Siksi Simonkylän tanssitalossa ei koulita kilpatanssijoita eikä sooloesiintyjiä, vaan etsitään liikunnan riemua yhdessä. Ja välillä tietenkin jutellaan.

”Tanssi on hyvä tapa tutustua itseensä niinä vuosina, kun oma keho tuntuu aivan vieraalta. Se voi tuoda helpotusta niihin kaikkein pahimpiin itseinhon hetkiin.”

Siinä on avuksi myös opettajan vilpitön kannustus: katso, miten kauniilta näytät juuri nyt! 

Muista että olet lomalla.

Niin lukee vaaleanpunaisessa savitähdessä, joka roikkuu Hyvösen kylpyhuoneen peilistä.

Tähti on lahja 13-vuotiaalta oppilaalta. Tyttö askarteli sen kuultuaan, että kahden kuukauden kesälomallaan Hyvönen oli pitänyt vain kaksi oikeaa vapaapäivää.

Varoittavia sanoja on tullut myös muilta tanssinopettajilta: palat loppuun, jos annat itsestäsi muille noin paljon!

Niin voisi käydäkin, ellei Hyvönen huolehtisi omasta tilastaan. Kun raskas työpäivä päättyy, hän laittaa puhelimensa äänettömälle ja viettää illan yksin.

Rentoutumisen tärkeyttä hän haluaa korostaa myös nuorten vanhemmille.

Omista harrastuksista ja parisuhteen huoltamisesta kannattaa pitää kiinni, vaikka suurin osa ajasta kuluisi nuoren murheiden ratkomiseen. Lopen uupunut äiti tai isä on kehno auttaja.

Eikä itseään saisi syytellä. Hyvönen on nähnyt äitejä, jotka itkien kyselevät tyttäreltään, mitä he olisivat voineet tehdä paremmin.

Usein vastaus on yksinkertainen: eivät mitään.

”Asiat eivät muutu, vaikka kuinka miettisi, että voi kun en silloin kerran muistanut antaa hyvänyönsuukkoa tai pestä niitä lapsen lempifarkkuja. Syyllisyys lamauttaa ja alkaa värittää koko auttamisprosessia.”

Jos olosuhteet käyvät liian raskaiksi, olisi apua osattava pyytää myös itselle. Monelle se tuntuu olevan äärettömän vaikeaa.

”Kun annettaisiin itselle lupa olla heikko ja itkeä, että mä en jaksa! Me ihmiset olemme syntyneet tänne toisiamme varten. Yksin ei tarvitse pärjätä”, Hyvönen sanoo.

Vaikka nuorten murheet vaikuttavat joka vuosi vakavammilta, Hyvönen ei suostu kyynistymään.

Toivottomia tapauksia ei hänen mielestään ole olemassakaan. Joskus nuoren ongelmista toipuminen vain saattaa edetä hieman tavanomaista hitaammin.

”Näen pelkästään sen, miten elämä vie ja kantaa. Jos et itse jaksa, anna muiden kannatella.”

 

Näistä en luovu

Siivoaminen

”Siivoaminen on latautumiskeinoistani paras. Se järjestää melko sekaista ja kaoottista pääkoppaani, laittaa asiat oikeaan perspektiiviin.”

Musiikki

”Musiikki tuottaa minulle vielä voimakkaampia tunne-elämyksiä kuin tanssi. Saan eheytymisen tunteita hyvinkin monenlaisesta musiikista.”

Villasukat

”Sukistani on tullut legenda. Ihmiset huomaavat, jos menen jonnekin ilman niitä.”

Akseli Valmunen / HS
Taikku Hyvönen on vantaalainen tanssinopettaja, joka tuntee lasten ja nuorten huolet.
Taikku Hyvönen on vantaalainen tanssinopettaja, joka tuntee lasten ja nuorten huolet.
Akseli Valmunen / HS
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!