Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvissyöjälläkin saa olla huumorintajua

Ympäristön, eläinten oikeuksien tai kansanterveyden kannalta ratkaisevaa on, että kasvisvaihtoehdot ovat aidosti houkuttelevia, kirjoittaa toimittaja Maija Aalto kolumnissaan.

Elämä
 
Maija Aalto Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kaupunkitoimituksen toimittaja. Seuraa Maija Aaltoa Twitterissä.

Se on selvästi muuttunut jo arkiseksi, kun sitä lojui tavallisena päivänä lähimarketin hyllyssä. Nyhtökauraa. Kokeilin. Syntyi yksi erinomainen ateria ja toinen mitäänsanomaton mössö.

Olin riemuissani jo ennen ensimmäistä suupalaa. Uusi aika on todella alkanut, kun se on ehtinyt meille lähiöönkin. Ei ole enää pakko sanoa pelkästään ei, voi äänestää rahoillaan sanomalla harkitusti kyllä.

Kun olin nuori ja äkäinen, uskoin, että pieni ihminen voi parhaiten muuttaa maailmaa kuluttamalla. Tai pikemminkin ei kuluttamalla. Boikotoimalla, protestoimalla, pitämällä meteliä.

Joskus tämä on edelleen ainoa vaihtoehto. Mutta kuulkaas sipsikaljavegaaninuoriso, kiitän teitä. Salavihkaa jossain välissä maailma on muuttunut paremmaksi. Ei hetki sitten olisi voinut ajatella, että tulevaisuuden vientituotteeksi povataan jotain tällaista, vegaanista. En tiedä, onko kohkaus aiheesta, mutta merkki muutoksesta tämä on.

Että eettisesti kelvollisen ruuan ei enää ole pakko olla pahaa tai vaikeaa tai ilotonta, harmahtavia saksalaisia soijanakkeja purkissa ja itse idätettyä ankeutta muovirasiassa. Että kasvissyöjälläkin saa olla huumorintajua ja halua nauttia elämästään.

Että voi vaihtaa verkossa parhaita reseptejä siitä, kuinka tuunata vihis vielä vähän epäterveellisemmäksi ja rasvaisemmaksi herkuksi tai idättää sitä sinimailasta. Tai molempia. Ostaa vuorotellen filettä ja nyhtökauraa ilman, että siitä tarvitsisi tehdä sen kummempaa numeroa.

Kunnioitan ihmistä, joka jaksaa ja osaa olla valinnoissaan ehdoton. Yhteiskunnan mitassa enemmän väliä on kuitenkin sillä, mitä vähemmän ehdoton enemmistö tekee.

Ympäristön, eläinten oikeuksien tai kansanterveydenkin kannalta on ratkaisevaa se, että kasvisvaihtoehdot ovat aidosti houkuttelevia, hauskojakin.

Yhden vegaanin valintoja enemmän ratkaisee se, jos sata piintynyttä sekasyöjää valitsee edes hiukan useammin lautaselleen jotain muuta kuin lihaa. Ja siis siksi, että haluaa. Ei siksi, että pitää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!