Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stressi herkistää ihmisen – näin voi tulla rohkeammaksi

Peloista ei ehkä pääse täysin eroon, mutta niitä voi hillitä siedättämällä ja rentoutumalla. Mutta miten tulla rohkeammaksi?

Elämä
 
Anna Tommola

1. Rohkeus ei ole yhtä kuin pelottomuus. Se on ennemminkin sitkeyttä jatkaa pelottavassa tilanteessa ahdistavasta tunteesta huolimatta. Kyky ylittää pelkonsa on hiljattain tunnistettu myös aivotasolla. Neuron-lehdessä vuonna 2010 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin tietyn alueen aktivoituvan nimenomaan silloin, kun käärmekammoinen koehenkilö uskaltautui vapaaehtoisesti lähestymään pelkäämäänsä otusta.

2. Pelko on terve suojamekanismi, joka vain joskus paisuu suhteettoman suureksi. Tunnetta sinänsä on vaikeaa ja haitallistakin väkisin tukahduttaa. Sen tunnistamisesta ja myöntämisestä on tutkitusti enemmän apua. Kerran voitettu pelkokaan ei sitä paitsi täysin katoa, vaan jää piiloon. Pelottava asia aiheuttaa yhä pelkoreaktion aivojen syvissä osissa, mutta toiset hermoalueet vain hillitsevät siihen liittyvää käytöstä, kertoo Plos-lehdessä vuonna 2011 julkaistu tutkimus.

Satu Kettunen

3. Aristoteles katsoi, että rohkeaksi tullaan tekemällä rohkeita tekoja. Esimerkiksi pomminpurkajia ja laskuvarjohyppääjiä koskevat tutkimukset ovat vahvistaneet viisauden: valmistautuminen sekä toistuva kokemus urheutta vaativista teoista lisäävät itseluottamusta ja muuttavat myös fysiologista reaktiota tilanteeseen. Erilaiset kammot taas voivat vähä vähältä hellittää, kun ihminen uskaltautuu vaikkapa terapiassa pienin askelin kohtaamaan pelkäämiään asioita.

4. Stressi herkistää tarkkailemaan uhkia ja suurentelemaankin niitä. Rentona ihminen on rohkeampi. Brittitutkimus viime vuodelta osoitti esimerkiksi stressipallon puristelun ja tietoisen hengittelyn auttavan hoitotoimenpiteitä jännittäviä potilaita pysymään tyynempinä.

Lähteet: https://www.jstor.org/stable/40971664?seq=25#page_scan_tab_contentshttps://www.authentichappiness.sas.upenn.edu/newsletters/authentichappinesscoaching/couragehttp://www.eurekalert.org/pub_releases/2010-06/cp-bbn061810.phphttp://www.kcl.ac.uk/newsevents/news/newsrecords/2015/November/CBT-can-help-overcome-fear-of-the-dentist.aspxhttps://www.sciencedaily.com/releases/2015/05/150514085707.htmhttp://www.bcf.uni-freiburg.de/news/publications/20110318-fear

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!