Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lomalla kannattaa lukea, sillä se on hyvää treeniä aivoille

Lukeminen treenaa aivoja samalla tavalla kuin kuntosaliharjoittelu lihaksia, sanoo kognitiotieteilijä.

Elämä
 
Outi Pyhäranta / HS
Jos keskittymiskyky ei meinaa riittää pitkään tarinaan, kannattaa kokeilla lyhyissä pätkissä lukemista.
Jos keskittymiskyky ei meinaa riittää pitkään tarinaan, kannattaa kokeilla lyhyissä pätkissä lukemista. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Kesä ja loma on monelle suomalaiselle aikaa, jolloin viimein saa tartuttua yöpöydällä jo pitkään lojuneeseen romaaniin. Kognitiotieteiden dosentin Minna Huotilaisen mukaan lukeminen todella kannattaa, sillä se treenaa aivoja tehokkaasti ja tekee muistille hyvää.

”Lukeminen on keskittymistä vaativa tehtävä ja novellin tai romaanin lukeminen on hyvin kehittävää. Niitä lukiessa täytyy olla aika iso muistialue käytettävissä, jotta muistaa juonen ja henkilöt. Vaikkapa jotain Tolstoita lukiessa täytyy todella keskittyä, että muistaa kaikkien henkilöiden nimet”, Huotilainen naurahtaa.

Lukeminen on monivaiheinen prosessi, joka alkaa grafeemien eli kirjoitusmerkkien tunnistamisesta. Huotilaisen mukaan aikuinen tunnistaa tyypillisesti monta kirjainta kerrallaan.

Tämän jälkeen kirjaimet yhdistyvät mielessä vastaamaan ääntämistä ja sitä kautta kirjainyhdistelmä muodostuu mielessä käsitteeksi. Prosessi on lukemaan tottuneella automatisoitunut, mutta sen opetteleminen vie aikansa.

Jatkuva läsnäolo sosiaalisessa mediassa ja stressaava arki voivat saada keskittymiskyvyn koville. Tällöin lukemisesta ei meinaa tulla mitään. Huotilaisen mukaan aivoja ja keskittymistään voi kuitenkin treenata lukemalla aivan kuin lihaksia punttisalilla.

”Esimerkiksi tämä tomaattimenetelmä on aika kuuluisa tapa. Siinä antaa itselleen ajan, esimerkiksi viisitoista minuuttia, jonka keskittyy lukemiseen. Ajan kannattaa olla sen verran lyhyt, että ajattelee pystyvänsä ainakin sen ajan keskittymään, mutta niin pitkä, että pääsee hyvin aiheeseen sisälle.”

Kun on jaksanut keskittyä määrittämänsä ajan, voi pitää pienen tauon ja jopa palkita itsensä. Huotilaisen mukaan keskittyminen parantuu toistojen myötä ja kiinnostus luettua aihetta kohtaan kasvaa.

Huotilainen kehottaa lomalla lepuuttamaan aivoja lukemisen lisäksi nukkumalla hyvin ja tapaamalla ihmisiä.

”On tärkeää tehdä monenlaisia asioita, olla aktiivinen ja ihmisten parissa. Loma tosin muodostaa luonnostaankin aika hyvän vastaparin arjelle, kun tehdään itselle mielekkäitä asioita”, Huotilainen toteaa.

Jos haluaa pitää muistinsa ja mielensä kunnossa pitkään, harrastukset kuten musiikki, tanssi sekä lauta- ja korttipelit ovat Huotilaisen mukaan tutkitusti hyviä keinoja ylläpitää kognitiivisia kykyjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!