Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Retriiteiltä haetaan hengellisiä kokemuksia ja parempaa elämänhallintaa – ”Tässä ajassa pitää olla paras mahdollinen versio itsestään”

Retriiteille lähdetään rauhoittumaan ja kehittämään omaa hyvinvointia.

Elämä
 
Liisa Takala
Kesäaikaan monet joogaretriitit järjestetään luonnon lähellä.
Kesäaikaan monet joogaretriitit järjestetään luonnon lähellä. Kuva: Liisa Takala

Erityyppisiä retriittejä

Joogaretriitit

Miltei kaikki joogakoulut ja erilaiset hyvinvointikeskukset järjestävät joogaretriittejä, etenkin kesäisin luonnon lähellä. Retriitit ovat luonteeltaan eri joogatyyppien intensiivikursseja, ja niihin sisältyy vaihtelevasti myös filosofisia ja teoreettisia oppeja. Lisäksi mukana saattaa olla stressinhallintaa ja mindfulnessissta tuttuja elementtejä, jotka auttavat arjesta selviämiseen. Joogaretriiteillä käydään joogatunneilla ja tehdään rentoutumis-ja keskittymisharjoituksia.

Detox-retriitit

Detox-retriitit perustuvat ideaan, jossa elimistön puhdistaminen kuonasta puhdistaa myös mielen. Retriiteillä syödään puhdasta, usein raakaa ruokaa ja juodaan mehuja. Joskus detox-retriitti perustuu mehupaastoon, jotta syömisen ajatuksista vapauduttaisiin kokonaan. Syömisrutiineista vapautumisella tähdätään siihen, että päässä olisi tyhjää tilaa, joka alkaa täyttyä arkielämää syvemmillä ajatuksilla. Lisäksi joogataan ja tehdään erilaisia rentoutusharjoituksia.

Meditaatio-ja mindfulness-retriitit

Meditaatioretriitit pohjaavat yleensä buddhalaisiin perinteisiin ja filosofiaan, joita yhdistetään länsimaiseen psykologiaan. Retriiteillä tehdään meditaatioharjoitteita ja eletään korostetun yksinkertaisesti. Meditaatiotyyppejä ovat esimerkiksi mindfulness, zen ja vipassana. Mindfulness-retriitit korostavat hetkeen keskittymistä ja ne sisältävät usein myös joogaharjoitteita.

Hiljaisuuden retriitit

Evankelis-luterilaiset seurakunnat, kristilliset järjestöt ja retriittitalot järjestävät hiljaisuuden retriittejä useita kertoja vuodessa.

Retriitit toteutetaan varhaisen kristillisen perinteen pohjalta. Tarkoitus on levätä, osallistua yhteisiin rukoushetkiin ja pohtia elämänkysymyksiä retriittikeskuksessa. Retriitissä nimensä mukaisesti hiljennytään, eikä keskustella muiden osallistujien kanssa.

Ortodoksisia perinteitä noudattavia hiljaisuuden retriittejä järjestetään myös Valamon luostarissa. Retriitin ohjelma koostuu ortodoksisesta rukous-ja jumalanpalveluselämästä sekä hengelliseen kirjallisuuteen tutustumista. Kävijöiden on mahdollista keskustella luottamuksellisesti papin kanssa. Ortodoksit voivat myös ripittäytyä eli toteuttaa katumuksen sakramentin.

Yhä harvempi suomalainen kuuluu johonkin tiettyyn uskontokuntaan, mutta entistä useampi on valmis maksamaan satoja euroja siitä, että pääsee muutamaksi päiväksi askeettisiin olosuhteisiin rukoilemaan, meditoimaan ja ylipäätään olemaan tekemättä mitään.

Valamon luostarin koulutus-ja kehityspäällikkö Kimmo Kallisen mukaan luostarissa järjestettävien retriittien suosio on noudattanut viime vuosikymmeninä aaltoliikettä, mutta viime vuosina suosio on vain kasvanut.

Retriittejä järjestävät erilaiset hyvinvointikeskukset, joogakoulut, seurakunnat ja uskonnolliset järjestöt. Retriittiin osallistuminen ei kuitenkaan edellytä mihinkään hengelliseen yhteisöön kuulumista.

Yksi syy retriitille lähtemiseen on se, että moni ei löydä arjessa tai välttämättä lomallakaan rauhoittumiselle niin paljon tilaa, kuin haaveilisi. Omia tuntemuksia ei ehdi kuunnella, alitajunnan hämärästä liikehdinnästä puhumattakaan. Kun ihminen menee retriittikeskuksen hiljaisuuteen ilman puhelinta, kalenteria ja tuttuja ihmisiä, hänelle ei yksinkertaisesti jää muita vaihtoehtoja kuin rauhoittuminen muiden osallistujien kanssa.

”Esimerkiksi meditoiminen siintää monen elämässä suunnitelmana, joka on yllättävän vaikea toteuttaa kotona joidenkin oppaiden avulla. Retriitti on tiivis ja tehokas tapa aloittaa meditaatio. Askeettisissa olosuhteissa ja muiden ihmisten tehdessä samaa aloittelijankin on helppo keskittyä harjoitteisiin”, sanoo Nirodha-keskuksessa theravada-buddhalaiseen perinteeseen pohjaavaa vipassana-meditaatiota opettava Sampo Koistinen.

Retriiteiltä haetaan irtiottoja, hengellisiä kokemuksia ja parempaa elämänhallintaa. Kymmenellä retriitillä käyneen meikki-ja hiustaiteilija Mariela Sarkiman mukaan yksi retriittien tärkeimmistä anneista on se, että niissä tajuaa, ettei kamppaile elämässä yksin, vaan muutkin etsivät rauhaa ja parempaa elämänhallintaa.

”Parasta retriiteissä on, että niiltä saa eväitä arjessa selviämiseen. Hyöty tapahtuu kuitenkin alitajuisesti. Elämänohjeita ei töihin palattua aktiivisesti mieti, mutta ne ikään kuin huomauttelevat vaivihkaa suunnan säilyttämisestä kiireen keskellä” sanoo jooga-, paasto- ja meditaatioretriiteistä innostunut Sarkima.

Sarkiman mukaan retriiteissä käyminen on joskus rankkaa ja haastavaakin, sillä niissä joutuu tekemisiin myös vaikeiden tunteiden ja alitajunnan kanssa. Silti retriitit tuovat hänelle niin tärkeitä onnistumisen ja hyvinvoinnin kokemuksia, että hän käy niillä useita kertoja vuodessa.

Uskontotieteiden dosentti Mira Karjalaisen mukaan retriittien suosio kertoo hyvin uskonnon asemasta jälkimaallistuneessa ajassa. Kristilliset perinteet, kuten sunnuntain pyhittäminen levolle, ovat sulaneet hiljalleen pois, mutta hengellisyys ja sen kaipuu eivät ole kadonneet minnekään. Retriitillä kävijän ei tarvitse sitoutua tai liittyä jäseneksi mihinkään yhteisöön. Häntä ei kohdella oppilaana, vaan asiakkaana, joka haluaa kehittää itseään. Kukaan ei pidä paheksuttavana, jos sama kävijä osallistuu hyvinvointikeskuksen järjestämään mindfulness-retriittiin ja seurakunnan hiljentymisretriittiin.

”Yksi syy retriittien suosioon on se, että tässä ajassa pitää olla paras mahdollinen versio itsestään ja suorittaa elämän joka osa-alueella. Pitää olla hyvä äiti, puoliso ja työntekijä. Retriitti tarjoaa hetkisen elämän keskellä tauon jatkuvaan suorittamiseen, mutta paradoksaalisesti myös retriitillä käyminen voi näyttäytyä suorittamisena. Se on henkisyyden, rentoutumisen ja itsensä kehittämisen suorittamista”, Mira Karjalainen sanoo.

Karjalaisen mukaan elämme hoivakulttuurissa, jossa hyvinvointi ja siitä huolehtiminen on tärkeää. Retriitit sopivat hyvin kiireiselle ihmisellle, sillä ne kestävät vain vähän aikaa, mutta voivat auttaa jaksamaan, keskittymäään ja työskentelemään entistä tarkkaavaisemmin. Tämän vuoksi esimerkiksi Google opettaa työntekijöilleen mindfulnessia. Retriiteillä käymisen vaikutukset eivät kuitenkaan ole automaattisesti ennakoitavissa.

”Ihmiset hakeutuvat järjestämillemme meditaatioretriiteille usein esimerkiksi saadakseen taukoa työelämästä. He saattavat kuitenkin löytää jotain ihan muuta kuin ovat etsineet, sillä rutiinien katkaiseminen saa näkemään elämän uudesta näkökulmasta. Retriitistä voi käynnistyä elämää muuttava prosessi. Monet haluavat retriitin jälkeen tuoda arkeen retriitinomaisia piirteitä. Kävijät haluavat elää yksinkertaisemmin ja ystävällisemmin” Sampo Koistinen pohtii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!