Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lämmin vesi voi tartuttaa tahran vaatteeseen entistä tiukemmin – eikä punaviinitahra lähde suolalla

Liottaminen kuumassa vedessä saa tahran tarttuvaan kovemmin kiinni.

Elämä
 
Janiko Kemppi
Jenniina Nummela
Punaviinitahrojen puhdistaminen on usein vaikeaa.
Punaviinitahrojen puhdistaminen on usein vaikeaa. Kuva: Jenniina Nummela

Kylmä vesi on paras ensiapu monille tahroille, sanoo SOL Pesulapalveluiden asiantuntija Kati Talikka. Tahranpoistoon ei tulisi käyttää lämmintä vettä, sillä se voi saada tahran tarttumaan vaatteeseen entistä tiukemmin.

”Jos vaate kestää liottamista, se kannattaa laittaa mahdollisimman nopeasti likoamaan kylmään veteen. Jos vesi on lämmintä, se voi kiinnittää tahrat kovemmin kuituun”, Talikka huomauttaa.

Lämpimistä roiskeista tulleet tahrat ovat lahtelaisen Ipa-Pesu Oy:n pesulayrittäjä Hanna Salosen mukaan haastavia juuri niiden tarttumisherkkyyden takia.

”Läikkynyt kahvi ja grillauksessa roiskuvat rasvat ovat kinkkisiä tahroja. Niiden lämpö kiinnittää tahran tekstiiliin paremmin”, Salonen kertoo.

”Rasvatahrojen kohdalla liotus ei auta, koska rasva liukenee vain kuumaan veteen. Peseminen 40 asteessa ei auta rasvatahroihin, vaan ne pitäisi pestä 60 asteen ohjelmalla. Ensiapuna rasvatahroihin voi käyttää esimerkiksi nestemäistä tiskiainetta”, Talikka vinkkaa.

Salosen mukaan huuhteleminen haalealla vedellä on hyvä ensiapu monille ruokatahroille. Vaate kannattaa kuitenkin laittaa tämän jälkeen mahdollisimman nopeasti pesuun.

”Kun vaatteeseen tulee tahra, kannattaa se pestä mahdollisimman nopeasti pesuohjeiden mukaisesti. Mitä tuoreempi tahra on, sitä paremmin se irtoaa. Tuore tahra kannattaa kuivata heti esimerkiksi talouspaperilla, että se ei ehdi imeytyä kuituun.”

Etenkin punaviinitahrojen poistaminen on usein haastavaa. Vanha vinkki on kaataa viinitahralle suolaa. Tämä on Talikan mukaan virhe.

”Suolaa käytetään väriaineiden kiinnittämiseen tekstiileissä. Suolaa ei kannata ruveta viinitahralle ripottelemaan. Parempi vaihtoehto on laittaa vaate likoamaan kylmään veteen tai suihkuttaa tahraa suihkupullolla niin kauan, että tahra alkaa liueta.”

Talikan tuoretta tahraa ei myöskään kannata ruveta hinkkaamaan pois.

”Tahran hierominen saa sen usein tarttumaan tiukempaan kiinni kankaaseen, jolloin voi käydä niin, että mitään ei ole enää tehtävissä. Hinkatusta kohdasta voi lähteä kokonaan värit” Talikka huomauttaa.

”Moni ottaa esimerkiksi juhlissa värikkään servetin ja koittaa putsata tahroja sillä. On tapauksia, joissa punaisella servetillä on alettu hinkata vaaleaa kangasta, jonka aiheuttamaa värjäytymää ei ole saatu pois, vaikka itse ruokatahra olisikin pystytty poistamaan”, Talikka jatkaa.

Tahranpoistoaineet voivat olla hyvä ratkaisu joihinkin tahroihin, mutta myös niiden käyttämisessä tulee olla tarkkana, koska ne ovat usein hyvin voimakkaita.

”Vääränlaisen vahvan tahranpoistoaineen käyttäminen voi jopa polttaa tahran vaatteeseen kiinni. Tahranpoistoainetta kannattaakin kokeilla ensin pienelle alueelle sellaiseen paikkaan, joka ei näy”, IPA-Pesun Salonen kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!