Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhemmuus ei ole ylivertainen henkisen kasvun väline – äitiys muutti vain muiden suhtautumisen minuun

Elämä
 
Rosa Meriläinen
Rosa Meriläinen
Kirjoittaja on tamperelainen vapaa kirjoittaja.

Miltäköhän kuulostaa lapsettoman korvaan löysä puhe siitä, miten vanhemmuus on muka jalostanut ihmistä vähemmän itsekkääksi?

Ihminen kykenee ottamaan muita ihmisiä huomioon ja olemaan vastuuntuntoinen, vaikka ei käpertyisikään kotiin liekuttamaan lasta. Vanhemmuushan voi jopa kääntää katseen yhteiskunnasta omaan perheeseen ja saa ennen ihan tervepäisen ihmisen nimbyilemään päihdekuntoutuslaitosta vastaan.

Itse en koe muuttuneeni äitiyden myötä yhtään sen enempää kuin muidenkaan elämänpolulle eteen sattuneiden suurten tapahtumien. Kaikki ei muuttunut. Toki eksistentiaalituska oman elämän tarkoituksettomuudesta on lieventynyt.

Se mikä muuttui äidiksi tulon myötä, oli muiden ihmisten suhtautuminen minuun. Yhtäkkiä keski-ikäiset kollegat eduskunnassa alkoivat kohdata minut kuin ihmisen, jolle on mahdollista puhua normaalisti.

Asia valkeni minulle hiljalleen. Aloin muistella, miten ennen tuntui siltä, että vaikka kuinka reippaasti käyn jutulle kenen kanssa tahansa, yritän istua samoihin pöytiin muiden kanssa, minussa on jotain vikaa. Luulin, että omat sosiaaliset taitoni ovat huonot ja ylipäänsä olen rasittava ja epämiellyttävä ihminen, kun keskustelut katkesivat tulooni, eikä juttu lähtenyt luistamaan.

Lapsettomuuden lisäksi olin tietysti syyllistynyt nuoren iän ja väärän sukupuolen suureen syntiin. Pistin silmään kuin tikku tunkiolla. Uskottavuutta ei saanut vaikka kuinka luki kaikki asiakirjat, osasi kaikki numerot.

Sitten sain lapsen ja täytin kolmekymmentä: hah. Minun luokseni saattoi joku kollega tulla ihan muuten vain juttelemaan.

Ilman omaa ponnisteluani pääsin sosiaaliseen kanssakäymiseen ihmisten kanssa. Lapsista riitti puhuttavaa niidenkin kanssa, joiden maailmankatsomus oli kaukana omastani. Lehdet eivät enää pitäneet minulle tietovisaa. Minua ei yritetty saada kiinni siitä, että onko joku budjetin tunnusluku oikealla hehtaarilla.

Monet lapsettomat ovat kertoneet joutuvansa jatkuvasti perustelemaan valintaansa. Meidän yhteiskunnassamme vanhemmuus on olevinaan normi, vaikka oikeastaan on tilastollisestikin ihan tyypillistä olla lapseton. Ihminen ei välttämättä halua lasta. Ihminen ei välttämättä saa lasta. Ihminen ei välttämättä löydä lapsentekoiässä kumppania.

Normista poikkeavaa saatetaan kyseenalaistaa ja pilkata tavalla, jota ei edes pilkaksi hoksata. Yksi tapa on juuri se, että puhutaan vanhemmuudesta ylivertaisen henkisen kasvun välineenä. En tiedä muiden nuoruudesta, mutta itse en ainakaan ollut vastuuton. Päinvastoin – hukkasin nuoruuteni kokoushuoneissa.

Kansalaisjärjestöt, jotka kantavat vastuuta oman navan ulkopuolisista asioista, kuten eläinten oikeuksista, tuntuvat tursuavan nimenomaan nuoria ja lapsettomia ihmisiä. Se, että aktiivisesti ajaa toisten ihmisten tai luonnon asiaa, on erittäin epäitsekästä vastuunkantoa. Sen rinnalla on aivan yksi lysti harrastaako joskus holtitonta seksiä, valvooko yöt pleikalla pelaten tai ryypiskeleekö menemään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!