Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naistenviikolla on 280 000 nimipäiväsankaria – tosin nimipäivän juhliminen alkaa olla jäänne menneisyydestä

Nimipäiväkahvit ovat painumassa unholaan uusien sukupolvien myötä, sanoo perinteentutkija.

Elämä
 
Janiko Kemppi
Tea Karvinen
Entistä harvempi keittää nykyään ystävilleen nimipäiväkahvit.
Entistä harvempi keittää nykyään ystävilleen nimipäiväkahvit. Kuva: Tea Karvinen

Naistenviikon nimipäiväsankarit

 18. 7. Riikka

 19. 7. Sari, Sara, Saara, Salla, Sarita, Salli

 20. 7. Maarit, Reetta, Reeta, Maaret, Marketta, Margareeta

 21. 7. Hanna, Johanna, Jenni, Jenna, Jonna, Hanne, Hannele, Joanna

 22. 7. Leena, Matleena, Lenita, Leeni

 23. 7. Olga, Oili

 24. 7. Tiina, Kirsi, Krista, Kristiina, Kiia, Kirsti, Tinja

Nimipäiväkalenterista ei tällä viikolla löydy ainuttakaan miehen etunimeä. Tämä johtuu naistenviikosta, jonka juuret ulottuvat kauas historiaan.

Naistenviikolla 18.–24. 7. nimipäiviään viettää noin 280 000 naista. Ja tässä luvussa ovat mukana vain kutsumanimensä merkkipäiviä viettävät. Jos mukaan otetaan toiset ja kolmannet nimet, nimipäiväsankareita on naistenviikolla yli 600 000. Viikon aikana suomalaisesta nimipäiväkalenterista löytyy kaikkiaan 34 erilaista naisen etunimeä.

”Tällä viikolla on ehdottomasti enemmän nimipäiväsankareita kuin muina viikkoina. Se johtuu siitä, että erilaisia nimiä on niin paljon, mutta myös siitä, että monet näistä nimistä ovat perinteisiä suomalaisia naisten nimiä”, Yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala kertoo.

Naistenviikko on Saarelma-Paukkalan mukaan pitkän historiallisen kehityksen tulosta.

”Jos tutkii vaikka Turun hiippakunnan kalenteria keskiajalta, sieltä löytyy jo Marian, Magdalenan ja Kristiinan päivä. Vähitellen näiden päivien väliin alkoi tulla muitakin kristillisiä naisten nimiä”, Saarelma-Paukkala sanoo.

1700-luvulla kalenteriin alkoi ilmestyä uusia nimiä Vanhasta testamentista. Tällaisia nimiä ovat esimerkiksi Saara ja Johanna. Naistenviikko tunnettiin jo 1800-luvulla, vaikka se oli tuolloin vain kuusipäiväinen. Vuonna 1950 professori Kustaa Vilkunan tekemä nimipäiväuudistus teki naistenviikosta nimensä veroisen, kun Frederik-nimen tilalle otettiin Riikka.

Naistenviikkoon kuuluu myös vanhoja uskomuksia. Kansanperinteessä naistenviikko leimattiin heinätöitä vaikeuttavan sateiseksi, mitä perustettiin sillä, että naiset itkevät paljon.

Nimipäivien vietto liittyy vahvasti filosofian tohtori ja perinteentutkija Tuija Saarisen mukaan kristilliseen kalenteriin. Nimiä annettiin kristillisten esikuvien kuten pyhimysten mukaan. Alun perin juhlittiin nimen kristillistä esikuvaa, mutta sittemmin nimipäivien vietto maallistui.

”Monet Raamatusta peräisin olevat nimet on johdettu suomalaiseen suuhun sopivaksi. Nimen esikuvana saattoi olla vaikka apostoli tai vaikka enkeli. Esimerkiksi viime vuosien suosittu nimi Kaapo on perua enkeli Gabrielista”, Saarinen kertoo.

Saarisen mukaan nimipäivien viettäminen on viime vuosikymmenten aikana hiipunut merkittävästi.

”Keskivertosuomalainen ei sen kummemmin nimipäiviä vietä. Ehkä saatetaan sosiaalisen median kautta onnitella tai lähettää sähköpostia.”

Vielä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä nimipäivien vietto oli tärkeä asia. Saarisen mukaan syntymäpäiviä ei juhlittu välttämättä joka vuosi, mutta nimipäiväjuhlia vietettiin kyllä.

”Nimipäiviään viettävä oli velvollinen järjestämään jonkinlaista kestitystä. Nimipäiväkahvit olivat tärkeässä roolissa. Jos juhlia ei järjestänyt, ystävät saattoivat järjestää jotain jäynää nimipäiväsankarille”, Saarinen kertoo.

Maaseudulla nimipäivien viettäminen oli usein tärkeä sosiaalinen tapahtuma. Kaikki kylän vaikutusvaltaiset henkilöt saattoivat saapua onnittelemaan vanhaa emäntää. Syötiin sen seitsemän sortin makeaa tarjottavaa ja hörpittiin kahvia. Näistä ajoista nimipäivien viettäminen on kokenut suuren arvonalennuksen.

Perinteentutkija Saarisen mukaan nimipäivien viettämisen vähenemistä voi perustella ihmisten yleisellä privatisoitumisella ja yhteiskunnan muuttumisella. Emme elä enää pienissä ja tiiviissä yhteisöissä, kuten elimme ennen maalta kaupunkeihin muuttamista.

”Nykyisinhän emme tunne naapureita. On ihan tavallista, että ei käydä naapurin asunnossa ollenkaan. Naapureiden, asuinyhteisön tai sukuyhteisön kanssa ei olla enää yhtä tiiviisti yhteydessä kuin aiemmin. Lähiyhteisö toimii yhä enemmän verkossa. Kyseessä ei enää ole fyysisesti läheinen yhteisö. Ei ole siis sellaista luontevaa pohjaa, millä nimipäiväperinne eläisi. ”

Saarinen toteaa, että monet eivät edes tiedä, milloin kenenkin nimipäivä on, tai kiinnitä nimipäiviin muutenkaan huomiota. Ennen internetin aikakautta ihmiset kuuntelivat paljon radiouutisia, joissa mainittiin samalla aina päivän nimipäiväsankarit.

”Nuorempi sukupolvi ei käytä enää yhtä paljon perinteisiä kalentereja, joista nimipäivän voi tarkistaa. Kalenteri löytyy yhä useammalta tietokoneelta tai puhelimesta. Tällainen painaa yhä enemmän nimipäiviä unohduksiin.”

Vanhempi sukupolvi voi kuitenkin vielä viettää nimipäiviä perinteiseen tapaan. Juodaan kahvia ja tarjotaan jotain makeaa purtavaa. Aiemmin Suomessa on tarjottu nimipäiväkahvin seurana esimerkiksi nimipäivärinkilöitä.

Myös yleinen kahvittelukulttuuri, niin merkkipäivinä kuin muutenkin, on vähentynyt Saarisen mukaan Suomessa.

”Kodin ovet ovat yhä harvemmille avoinna. Lähiystävät ja sukulaiset ovat tervetulleita, mutta muuten ollaan hyvin varautuneita. Saatetaan tarjota ruokaa tai pelkästään alkoholia, mutta jos kyseessä on pikainen, arkipäiväinen tapaaminen, saatetaan tarjota kuppi kahvia. Ollaan menossa yhä rennompaan suuntaan. Kahvin tarjoaminen ei ole enää itsestään selvä sääntö” Saarinen toteaa.

”Kahvittelukulttuurin muutokseen on vaikuttanut myös nuorten tapa tavata esimerkiksi kaupungilla. Enää ei välttämättä mennä käymään jonkun luona. Koti on muuttunut yhä enemmän yksityisalueeksi. Koetaan, että on helpompi tavata ulkona.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!