Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuoko raha onnea? Tällaisilla kulutusvalinnoilla parannat elämänlaatuasi

Sopiva määrä vaurautta voi lisätä ihmisen onnellisuutta. Paljon on kuitenkin kiinni siitä, mihin rahaa lopulta kuluu.

Elämä
 
Anna Tommola

1. Onnea ei voi ostaa – mutta tiettyyn pisteeseen asti raha kyllä lisää onnellisuutta. Henkinen hyvinvointi ja tyytyväisyys elämään kasvavat aina siihen saakka, kunnes kotitalouden tulotaso vastaa noin 68 000 euroa. Tähän tulokseen tulivat psykologi Daniel Kahneman ja taloustieteilijä Angus Deaton vuonna 2010 julkaistussa tutkimuksessaan.

2. Turvattu talous antaa tunteen oman elämän hallinnasta. Se lisää henkistä hyvinvointia, luovuutta ja tuottavuutta. Kun perustarpeista ei enää tarvitse kantaa huolta, tulojen lisäys näkyy vielä arvioidussa elämänlaadussa muttei enää onnen tunteissa.

3. Merkittävä vauraus ei siis enää takaa onnellisempaa elämää. Vuosina 2010 ja 2011 julkaistujen yhdysvaltalaistutkimusten perusteella kaikkein rikkaimmat ovat päinvastoin muita huonompia tunnistamaan tunteita sekä vähemmän myötätuntoisia ja anteliaita. Myös heidän kykynsä nauttia arkisista iloista on muita heikompi, kertoo belgialaistutkimus vuodelta 2009. Kaikki nämä piirteet ovat tutkitusti yhteydessä onnellisuuteen.

4. Silläkin on merkitystä, mihin rahansa käyttää. Tuore Cambridgen yliopiston tutkimus muistuttaa, että kulissien rakentelun sijaan kannattaa satsata siihen, mitä oikeasti pitää tärkeänä. Mitä paremmin ihmisten kulutuskohteet vastasivat heidän persoonallisuuttaan, sitä tyytyväisempiä he olivat elämäänsä, tänä keväänä julkaistu tutkimus kertoo.

5. Satsaaminen elämyksiin tekee keskimäärin onnellisemmaksi kuin materiaaliset hankinnat, kertoo yhdysvaltalaistutkimus vuodelta 2003. Kanadalaistutkijat puolestaan ovat havainneet, että onnellisuutta lisää rahan käyttäminen muiden ihmisten hyväksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!