Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi ”naiset ensin” kuuluu kohteliaisiin tapoihin? – Historian tutkija vastaa

Naiset edellä -ihanne juontaa juurensa keskiaikaiseen ritariromantiikkaan, sanoo historian tutkija Anu Lahtinen.

Elämä
 
Juha Matias Lehtonen

Historian tutkija Anu Lahtinen , Turun yliopisto:

”Ovien avaaminen naisille on vanha, eurooppalainen tapa, jonka taustalla on 1000-luvun jälkeen kehittynyt hovikulttuuri.

Keskiaikaisessa ritariromantiikassa ylhäinen mies nähtiin luomakunnan kruununa. Hänen odotettiin osoittavan ylevyyttään ja hienostuneisuuttaan olemalla huomaavainen heikompana pidettyjä, kuten naisia, kohtaan. Avatessaan naiselle oven mies luopui hetkellisesti johtoasemastaan ja osoitti tällä tapaa kunnioitusta.

Samaa alkuperää on ajatus, jonka mukaan naiset ja lapset pitää päästää ensimmäisinä turvaan uppoavasta laivasta tai muusta vaaratilanteesta. Tämä on kuitenkin pelkkä ihanne. Käytännössä haaksirikon sattuessa noudatetaan usein periaatetta ”pelastautukoon ken voi”.

Naiset edellä -ihannetta toisteltiin myös viktoriaanisen aikakauden britti-imperiumissa. Valkoiselta herrasmieheltä odotettiin ihanteellisia käytöstapoja ja hänet nähtiin naisten ja lasten suojelijana.

Käytöstavat muuttuvat. Nykyään on yhä yleisempää ajatella, että kuka vain voi sukupuolesta riippumatta avata toiselle oven.

Silti joissakin tilanteissa voi tänäkin päivänä olla järkevää asettaa naiset ja lapset etusijalle. Tämä koskee esimerkiksi ihmisten pelastamista sotatoimialueilta. Naiset ovat usein siviilejä ja siksi jäävät sodan jalkoihin.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!