Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteinen seikkailu lisää viehätyksen tunnetta – voiko rakastumiseen vaikuttaa itse?

Rakastumisen tunnetta ei voi hallita, mutta oikeissa olosuhteissa Amoria voi vähän avustaa.

Elämä
 
Heidi Piiroinen
Helsingin Sanomien toimittaja testasi viime vuonna kohuttua psykologista koetta. Hän ja vastapuolena ollut tutkija eivät rakastuneet toisiinsa.
Helsingin Sanomien toimittaja testasi viime vuonna kohuttua psykologista koetta. Hän ja vastapuolena ollut tutkija eivät rakastuneet toisiinsa. Kuva: Heidi Piiroinen

Jokainen yksipuolisesti tai väärään henkilöön rakastunut tietää, ettei tunnetta voi sytyttää ja sammuttaa kuin sähkölamppua. Mutta pystyisikö ihastusta vähän ohjaamaan oikeaan suuntaan? Voiko päättää rakastua tiettyyn tai tietynlaiseen ihmiseen?

Vastaus on pääsääntöisesti ei, sanoo tutkimusprofessori ja lääketieteen tohtori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

”Tietoisesti ei voi päättää, että nyt minä rakastun johonkuhun tiettyyn henkilöön, saati että toinen rakastuisi minuun”, hän kertoo.

Myös Väestöliiton tutkimusprofessori, sosiologi Anna Rotkirch arvioi, että vaikka rakastumisen ja pariutumisen kuvioita voi pitkälti ennustaa, ilmiö ei ole täysin selitettävissä tai hallittavissa.

”Joskus joku on omasta ja kaikkien muidenkin mielestä sopiva ja hänestä yrittää kiinnostua, mutta niin ei vain tapahdu – tai sitten voi käydä päinvastoin.”

Kumpikin on silti sitä mieltä, että Amoria voi koettaa vähän avustaa. Se vain vaatii sopivat olosuhteet.

”Tee tämä, niin rakastut keneen tahansa.”

Viime vuoden alussa New York Times julkaisi mahtipontisesti nimetyn artikkelin 90-luvulla tehdystä psykologisesta tutkimuksesta. Kirjoittaja Mandy Len Catron kokeili tuttavansa kanssa koetta, jossa koehenkilöiden tehtävänä on kysyä toisiltaan yhä henkilökohtaisemmiksi käyviä kysymyksiä. He rakastuivat.

Otsikon lupaus oli tietysti liioiteltu. Tarkkaan ottaen psykologi Arthur Aronin tiimi ei edes tutkinut rakastumista, vaan läheisyyttä ihmissuhteissa. Ajatus ”rakkauskokeesta” on silti kutkuttava, onhan läheisyydellä ja sosiaalisella kiintymyksellä todellinen yhteys rakastumiseen.

Sosiaalista kiintymystä voi Anna Rotkirchin mukaan luoda esimerkiksi tapaamalla toista usein, kertomalla hänelle henkilökohtaisia asioita itsestään ja nauramalla yhdessä. Myös yhdessä ruokaileminen, lahjojen antaminen ja jännittävien kokemusten jakaminen ovat tyypillisiä keinoja, joilla orastavassa suhteessa ruokitaan rakkauden tunnetta.

Myös Timo Partonen vinkkaa, että yhteinen seikkailu saa viehättävän ihmisen tuntumaan vielä viehättävämmältä. Se saa liikkeelle muun muassa stressihormoni adrenaliinin, joka on yksi myös rakastuneen elimistössä hyrräävistä hormoneista.

Esimerkiksi hurja vuoristorata sopii siis mainiosti treffien ohjelmanumeroksi.

”Jos tehdään yhdessä seikkailu, joka on molemmista mukava, sen jälkeen viehätyksen tunne voimistuu. Se edesauttaa rakastumisen tunteen syttymistä ja vahvistumista. Seikkailu ei saa olla liian pelottava eikä vaarallinen, vaan sopivasti jännittävä”, Partonen kertoo.

Molemmat arvelevat New York Timesissa kuvaillun kokeen tepsivän korkeintaan silloin, kun ihastuksen ainekset ovat muutenkin olemassa. Partosen mukaan kokeen aikana voi esimerkiksi nousta esiin jokin ilme, ele tai tapa, johon osapuolet viehtyvät toisissaan.

”Jos sellainen saadaan spontaanisti aikaan, vaikka sitä ei kokeessa haetakaan, se voi edesauttaa rakastumista”, hän miettii.

Samoilla linjoilla on psykologi ja psykoterapeutti Mikael Saarinen: pelkkä läheisyyden luominen ei riitä. Tarvitaan myös muun muassa fyysistä yhteensopivuutta sekä sellainen elämäntilanne ja mielentila, joissa rakastuminen on mahdollista.

”Jos kehot eivät kohtaa eikä tilanne ole oikea, on aika vaikea uskoa, että voisi syntyä aitoa rakkautta”, hän pohtii.

Saarinen on itsekin toiminut Amorin apulaisena. Hän oli AVA-kanavan Ensitreffit alttarilla -ohjelman toisella tuotantokaudella yksi asiantuntijoista, jotka muodostivat toisilleen tuntemattomista ihmisistä pareja muun muassa haastattelujen ja psykologisten testien avulla.

Kolmesta parista yhden kemiat kohtasivat. Keväällä uutisoitiin, että heille oli syntynyt ohjelman historian ensimmäinen vauva.

Suomessa konsepti on tosin Saarisen mukaan toiminut keskimääräistä paremmin.

”Näyttää olevan aika hankalaa saada aikaan aitoa kiintymystä ja rakastumista, vaikka osapuolet olisivat pitäneet toistensa kuvista ja videoista. Käytännössä tulokset ovat olleet sattumaa huonompia”, hän kertoo kokemuksia muista maista.

Rakastumisen mekanismeista tiedetään jo jonkin verran. Tunteiden kohteessa täytyy olla jotain sellaista, joka viehättää juuri meitä. Tämä viehätys on sytykkeenä sille hormonien ja muiden välittäjäaineiden vyörylle, jota kutsutaan arkikielessä rakastumiseksi, ihastumiseksi tai hullaantumiseksi.

Tarkkaan ottaen kyseessä ei ole yksittäinen tunne, vaan rakastunut kokee useiden eri tunteiden myrskyn. Tilaa verrataan toisinaan päihtymiseen tai riippuvuuteen; neuropsykologisten tutkimusten mukaan hullaantuminen aktivoikin samoja aivojen alueita kuin huumeiden käyttö.

Viehätys voi syntyä esimerkiksi kauniista kasvoista tai upeasta vartalosta, jostain persoonallisesta luonteenpiirteestä tai vaikkapa tavasta, jolla toinen hymyilee. Siihen vaikuttavat jopa naisen kuukautiskierron vaihe ja joidenkin tutkimusten mukaan myös elimistön erittämät feromonit, jotka mahdollisen kumppanin on arveltu haistavan alitajuisesti.

Psykologisesta näkökulmasta tunteiden kohteeseen heijastetaan hullaantumisvaiheessa omia toiveita ja tarpeita. Tavallaan rakastumme siis omiin fantasioihimme.

Jos rakastumisen resepti on tiedossa, voitaisiinko tulevaisuudessa kehittää toimiva lemmenjuoma tai -pilleri? Timo Partonen seuraa aktiivisesti rakkaudesta ja rakastumisesta tehtyjä tutkimuksia, mutta häntä ajatus naurattaa.

”Rakastumisen tunteen yhteydessä useamman välittäjäaineen ja hormonin pitoisuus muuttuu elimistössä. Olisi hyvin vaikeaa saada kaikki aikaan samanaikaisesti vain tietyillä aivoalueilla tai tietyissä hermosoluissa”, hän kertoo.

”Mikään nykytekniikka ei pysty sitä tällä hetkellä tuottamaan. En tiedä, pystyykö koskaan.”

Toisaalta, tarvitseeko pystyäkään? Sekä Mikael Saarinen ja Anna Rotkirch nostavat esiin, että heistä länsimaisessa kulttuurissa palvotaan rakastumisen huumaa liikaakin.

Pitkässä suhteessa suurin hormonihyöky laantuu aikanaan ja muuttuu tyypillisesti niin sanotuksi kumppanuusrakkaudeksi. Siinä vaiheessa pari on päättänyt sitoutua toisiinsa ja hyväksyä sen, että unelmien prinssissä tai prinsessassa on myös rupisammakon piirteitä.

”Hullaantunut rakkaus on aika itsekästä. Se lähtee siitä, mitä minä saan toiselta. Myöhemmin ruvetaan työstämään myös toisen rumia ja ärsyttäviä puolia”, Saarinen miettii.

Eikä rakastumisen tunne tarkoita sitä, että juuri tämän henkilön kanssa kannattaa viettää loppuelämänsä.

”Tunteet eivät sinänsä kerro sitä, mikä on järkevää. Voi ihastua johonkuhun, mutta se, muodostaako hänen kanssaan suhteen, on järkipäätös.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!