Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistutkimus: Alaikäisenä abortin tehneet menestyvät elämässä paremmin kuin teiniäidit

Kaikki Suomessa vuonna 1987 syntyneet naiset kattanut tutkimus selvitti, millaisia vaikutuksia alaikäisenä raskaaksi tulemisella on tulevaisuuden kannalta.

Elämä
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Alaikäisenä raskaaksi tulevilla päätös abortista tai lapsen pitämisestä voi vaikuttaa huomattavasti nuoren tulevaisuuteen.
Alaikäisenä raskaaksi tulevilla päätös abortista tai lapsen pitämisestä voi vaikuttaa huomattavasti nuoren tulevaisuuteen. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Teiniäitiys on yhdistetty moniin myöhemmän elämän ongelmiin, kun taas abortin tekemisen alaikäisenä on ajateltu aiheuttavan psyykkisiä ongelmia.

Helsingin yliopiston tuore tutkimus selvitti, millaisia vaikutuksia alaikäisenä raskaaksi tulemisella on tulevaisuuden kannalta. Tutkimus julkaistiin hiljattain muun muassa Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica -tiedejulkaisussa.

Tutkimus seurasi vuonna 1987 syntyneitä suomalaisnaisia, joista alle 18-vuotiaana abortin tehneitä oli 1 041 ja lapsen saaneita 394.

Tutkimuksen mukaan alaikäisenä abortin tehneillä on myöhemmässä elämässä parempi sosioekonominen asema sekä korkeampi koulutus. Lapsen teini-iässä synnyttäneillä on suurempi riski päätyä sosiaalitukien piiriin.

Molemmilla raskauden alaikäisenä kokeineilla ryhmillä alttius psyykkisiin häiriöihin ja riskinotosta koituneisiin loukkaantumisiin oli suurempi kuin ikäluokan muilla naisilla.

Eettisistä syistä tutkimukseen osallistuneiden henkilökohtaisia taustoja ei voitu selvittää, ja sen takia raskauksiin vaikuttaneita tekijöitä, kuten suunnitelmallisuutta ei voitu tarkastaa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!