Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apua, ihastuin väärään ihmiseen – psykologi kertoo, mitä asialle voi tehdä

Voiko ihastuksen tunteen tukahduttaa, jos rakastuu aina väärään ihmiseen tai toinen ei vastaa tunteisiin?

Elämä
 
Jenna Lehtonen
Omaa rakkauselämäänsä voi sabotoida jopa tiedostamattaan. Kumppaniehdokkaille saatetaan esimerkiksi asettaa epärealistisen korkeita vaatimuksia, jolloin kukaan ei tunnu riittävän hyvältä.
Omaa rakkauselämäänsä voi sabotoida jopa tiedostamattaan. Kumppaniehdokkaille saatetaan esimerkiksi asettaa epärealistisen korkeita vaatimuksia, jolloin kukaan ei tunnu riittävän hyvältä. Kuva: Jenna Lehtonen

Myyteissä ja kansantarinoissa on vuosisatojen ajan kuvailtu lemmenlääkkeitä ja loitsuja, joilla sydämen valitun on uskottu lämpenevän. Todellisessa elämässä ihmelääkkeitä ei tietenkään ole. Helsingin Sanomien haastattelemat asiantuntijat ajattelevat yksimielisesti, että lempi ei leimahda väkisin, vaikka rakastumiselle voikin luoda otolliset olosuhteet.

Yhtä vaikeaa voi olla päästä eroon onnettomasta rakastumisesta. Taustalla olevat biologiset mekanismit eivät ole ihmisen omassa hallinnassa, eikä ihastuksen sammuttamiseen ole nykytiedon valossa sen enempää konsteja kuin sen sytyttämiseenkään.

Väestöliiton tutkimusprofessori, sosiologi Anna Rotkirch arvelee, että tilanteeseen voi auttaa tunteiden kohteen välttely ja muihin ihmisiin tai asioihin keskittyminen.

”Jos on rakastumassa johonkuhun, vaikka ei todellakaan haluaisi, siihen voi vaikuttaa. Erossa oleminen ja yhteydenpidon välttäminen yleensä auttaa”, hän miettii.

Hyvällä onnella uusista ympyröistä löytyy ennen pitkää uusi rakastumisen kohde. Romanttinen hullaantuminen voi tiettävästi kohdistua vain yhteen ihmiseen kerrallaan. Silloin muu maailma ja mahdolliset muut ihastumisen kohteet jäävät taka-alalle.

Psykologi, psykoterapeutti Mikael Saarisen mukaan täyttymättömään rakkauteen liittyy myös luopumisen tunteita, jotka täytyy käsitellä mielessään. Hän kehottaa usein asiakkaitaan kirjoittamaan toiselle kirjeen tai kirjeitä, joita ei lähetetä, mutta joissa voi sanoa mitä haluaa.

Asiaa ei kannata märehtiä vain itsekseen, vaan muiden ihmisten seura ja ystäville avautuminen helpottavat usein pettymyksen käsittelyä. Myös mindfulness-tyyppisten rauhoittumisharjoitusten avulla voi Saarisen mukaan opetella tunnistamaan ajatuksiaan ja tuntemuksiaan.

”Jos on epätoivoisesti rakastunut, täytyy luopua jostain ja käydä läpi se menetys, että asia ei toteudu. Sekin on oma prosessinsa. Ei se [tunne] itsestään katoa”, Saarinen sanoo.

Jos kiinnostuu jatkuvasti vääristä ihmisistä, taustalla saattaa olla jokin tiedostamaton mielen malli, jonka rakenne voi aueta psykologin juttusilla. Saarisen mukaan onnettomien suhteiden taustalla voi olla esimerkiksi lapsuudenperheestä saatu malli tai turvattomuus varhaisissa kiintymyssuhteissa.

Omaa rakkauselämäänsä voi sabotoida jopa tiedostamattaan. Kumppaniehdokkaille saatetaan esimerkiksi asettaa epärealistisen korkeita vaatimuksia, jolloin kukaan ei tunnu riittävän hyvältä.

Toisinaan ihminen taas ei alitajuisesti uskalla rakastua sellaiseen kumppaniin, jonka kanssa hänellä olisi mahdollisuus pysyvään suhteeseen. Klassinen, terapeuttien tuntema ilmiö on rakastuminen ”renttuihin”, eli huonoihin tai saavuttamattomiin kumppaneihin.

”Minun kokemukseni mukaan kyse on siitä, että joku tietynlaisia ihmisiä valitsemalla varmistaa sen, ettei heidän kanssaan ole riskiä tulla hyvin läheiseksi”, Saarinen pohtii.

”Taustalla voi olla tietynlainen itserankaisumekanismi. Uskotaan, ettei ole mahdollisuuksia mihinkään parempaan tai että on tuomittu huonoihin suhteisiin.”

Näitä malleja ja mekanismeja kannattaa käsitellä mielessään esimerkiksi terapian avulla. Muuten vääriin ihmisiin voi langeta huomaamattaan yhä uudelleen.

”Suosittelen usein terapiassa, että voi olla järkevää päättää olla vaikka vuoden ajan yksin. Että ei etsi kumppania aktiivisesti, vaan käsittelee omaa elämäänsä, yksinäisyyttään ja rakastumisen tarvettaan”, Saarinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!