Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko Pokémon Gosta tulla riippuvaiseksi?

Mielihyvää tuottava aine tai toiminta voi kohtuudessa pysyttäessä lisätä yhden elämänlaatua, mutta toiselle siitä kehittyy iso ongelma, kirjoittaa Elina Tanskanen HS:n kolumnissa.

Elämä
 
Elina Tanskanen
Kirjoittaja on toimittaja, seksuaaliterapeutti ja logoterapeutti.

”Anna äiti ottaa sen Zubatin kiinni!”

Kurkottelen auton takapenkille, jotta saisin puhelimeni Pokémon Gota pelaavan lapseni kädestä, ja mieheni katsoo minua merkitsevästi silmäkulmastaan.

En kuitenkaan saa ruudulla räpistelevää lepakonnäköistä hahmoa vangittua, vaikka kuinka viskon sitä poké-palloilla. Saamani vilkaisun takia en kehtaa pyytää miestäni ajamaan takaisin ohittamallemme poké-stopille, vaikka mieli tekisi.

Haksahdin Pokémon Go -peliin puolivahingossa, kun autoin lapsiani alkuun sen pelaamisessa. Toivoin, että peli antaisi meille hauskaa yhteistä tekemistä kesälomaviikkojen ajaksi. Vähänpä tiesin, että minusta tulisi perheessämme se, joka juoksee lenkillään ekstrakierroksen sen takia, että keräämämme Pokémon-munat jatkaisivat hautumistaan.

Pokémon Gota on kiitetty siitä, että sitä ei käytännössä voi pelata ilman, että liikkuu ulkosalla kilometrikaupalla, jolloin tulee pakostikin nähneeksi uusia paikkoja. Niinikään peli on yhdistänyt runsain joukoin samanhenkisiä toisilleen tuntemattomia ihmisiä sekä lähentänyt lapsia ja vanhempia.

Peliä on luonnollisesti kritisoitu niin aiheesta kuin aiheetta. Jokainen sen aiheuttama onnettomuus on tietenkin liikaa, mutta oletan, että osa mustikoista ja kantarelleista jäisi poimimatta, vaikka peliä ei olisikaan olemassa. Pelin puolustajat ovat asianmukaisesti korostaneet lasten, nuorten ja aikuisten oikeutta leikkiä – kaiken puuhailun ei pidä olla hyödyllistä saati kansantaloudellisesti merkittävää.

Zubatin karkuun pääseminen pännii minua sen verran pahasti, että alan miettiä, pitäisikö minun rajoittaa pelaamistani enemmän. Suorasukainen sananlasku ”lapsi on terve, kun se leikkii, mutta sairas, kun se ei osaa lopettaa” kun pätee kaikenikäisiin.

Periaatteessa ihminen voi jäädä kiinni mihin tahansa, mikä tuottaa hänelle nautintoa. Koukuttavuudesta on kiittäminen muun muassa välittäjäaine dopamiinia ja aivojemme mielihyväkeskusta, jotka takaavat myös Pokemon Gosta saatavat hyvät fiilikset.

Riippuvuuksien syntyyn ja niistä vapautumiseen vaikuttavat lukuisat yksilö- ja ympäristötekijät. Mielihyvää tuottava aine tai toiminta voi kohtuudessa pysyttäessä lisätä yhden elämänlaatua, mutta toiselle siitä kehittyy iso ongelma. Koukkuun jääminen on aina enemmän kuin osiensa summa: puhuttava esimerkki riippuvuusproblematiikasta ovat ne Vietnamin sodan veteraanit, jotka heroiiniriippuvuudestaan huolimatta lopettivat huumeiden käytön täysin omatoimisesti kotiin palattuaan.

Kesäloma tarjoaa kosolti pelailuani tukevia ympäristötekijöitä. Niinpä veikkaan, että kiinnostukseni Pokémon-hahmojen jahtaamiseen laantuu ihan itsestään, kun arki alkaa.

Kirjoittaja on toimittaja, seksuaalineuvoja ja logoterapeutti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!