Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helppous tekee sadistin – ilkeily koukuttaa myös perheessä

Perhekommenttiketjun sisältöä en kehtaa tässä edes jakaa, mutta äidin naamanäytössä on hyvin ilmaisevia nappeja, kirjoittaa Janna Rantala.

Elämä
 
Janna Rantala
Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

Opiskeluaikoina ideoimme ystävieni kanssa sikailusimulaattorin. Innovaatiomme oli simppeli ja nautinnollinen: Rajattu tila ja tilanne, jossa rooliin palkattu näyttelijä tai muu masokisti saisi kuulla kaiken sen, mikä väreili kohteliaan ulkokuoremme alla.

Näyttelijä esittäisi tilauksesta naapuria, joka oli tullut valittamaan öisestä melusta. Hän olisi olevinaan rokotuskielteinen vanhempi, jolta voisi tiedustella, aikooko hän tappaa lapsensa kurkkumätään vai vesikauhuun. Pahastusta näyttelevän saisi todeta olevan epävarma marisija, joka ei tiedä oikeasta elämästä mitään.

Simulaattoria ei tullut, tuli kommenttipalstat – ja perheet.

Sovitusti sikaillessa minun olisi pitänyt maksaa näyttelijälle, mutta kotona pyörii vapaaehtoisilta vaikuttavia statisteja palkatta. Joskus reagoin heidän tekemisiinsä, joskus puran toisaalla kertyneet kiukkuni. Vähät siitä, etteivät muut tiedä, mihin rooliin heidät juuri tällä sivalluksella asetan, kunhan minä saan esitellä näkemyksiäni.

Helppous tekee sadistin. Perhekommenttiketjun sisältöä en kehtaa tässä edes jakaa, mutta äidin naamanäytössä on hyvin ilmaisevia nappeja. Vakiokäytössäni – aina kun lapsi on liian hidas, liian nopea ja liian äänekäs – on ’pyörittää silmiään ja tuhisee’ -emoji.

’Tuijottaa mykkänä raivosta’ -näpy sopi kaikenlaiseen, minkä puoliso tai lapset ovat omassa aloitteellisuudessaan menneet mokaamaan, kuten välipalasta aiheutunut sotku, auton vaihto tai itsenäinen mielipide. Niin, ja sitten on vielä ’nauraa mukamas jutullesi mutta oikeasti sinulle’ -nappi.

Myös ihminen, joka on kaikkea muuta kuin ilkeä, koukuttuu emojeihinsa salakavalasti. On ihanaa nauraa nasevalle ilkeydelle – etenkin muihin kohdistuvalle.

Sikailusimulaattorinkaan ideana ei ollut pahantahtoisuus sinänsä. Halusimme vain purkaa tunteitamme loukkaamatta ”oikeita” ihmisiä, joihin tuolloin eivät ilmeisesti kuuluneet näyttelijät tai masokistit.

Aivomme pullistelivat ylen hienoa yliopistollista erikoistietoa, mutta raivostuttavaa kyllä, maailma ei tuntunut arvostavan sitä. Emme olleet varmoja, mitä oikeasta elämästä oikeastaan pitäisi tietää.

Sitä samaahan tämä elämä edelleen on. Lapset eivät arvosta tietämystäni. Hyväosaisuus hävettää vieläkin. Aina joku on ihan väärässä tai sanoo ’ei tänään’. Huumorintajun, temperamentin tai kypsymättömyyden taakse oli simulaattoria innovoidessa helppo piiloutua.

Nyt, kun kotonani asuu oikeita ihmisiä, kaipaisin ilkeilylle parempia tekosyitä. En vaan tahdo keksiä yhtäkään.

Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!