Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskikesä on Suomessa synnytysten huippukausi – ”Tämä kertoo projektikeskeisestä elämäntavasta”, sanoo professori

Suomalaisten vauvojen syntymispiikki on ollut 1990-luvulta alkaen kesäkuukausina. Vielä sata vuotta sitten syksyvauvoilla oli paremmat edellytykset pysyä hengissä kuin kesävauvoilla.

Elämä
 
Heini Kilpamäki
Pirjo Latva-Mantila
Kuva: Pirjo Latva-Mantila

Suomalaisten vauvojen syntymäkuukausissa on tapahtunut muutos 1990-luvun puolivälistä alkaen. Ennen vauvoja syntyi eniten maalis-huhtikuussa ja syyskuussa. Nykyään vauvoja syntyy eniten heinä-elokuussa.

Kesästä tuli synnytysten huippuaikaa Suomessa vuonna 1997. Tämän jälkeen vauvoja on syntynyt eniten heinä- tai elokuussa kaikkina muina vuosina paitsi 2001, jolloin vauvoja syntyi eniten kesäkuussa.

Vuonna 2015 synnytyspiikki osui heinäkuulle, kun vauvoja syntyi 5 010 kappaletta.

Synnytyspiikkiin vaikuttavat eniten kolmekymppiset ensisynnyttäjät, jotka suunnittelevat synnytyksen ajankohdan oman lomansa ja mahdollisen puolison kesälomien mukaan. Yksi syy synnytysajankohdan suunnittelemiseen on myös se, että kesällä on helpompi hoitaa vauvaa.

”Piikki ei ole iso, mutta se on yhteiskunnallisena ilmiönä mielenkiintoinen. Tämä kertoo projektikeskeisestä elämäntavasta, jossa lastenhankintakin on projekti. Esikoisen jälkeen tulevat lapset syntyvät miten sattuvat, sillä lapsi opettaa, ettei elämää voi niin vain suunnitella”, sanoo tutkimusprofessori Mika Gissler Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Kesävauvatrendi tunnetaan myös Ruotsissa ja Norjassa. Tässä asiassa Suomi on ollut kuitenkin edelläkävijä: muissa Pohjoismaissa kesävauvat yleistyivät vasta Suomen jälkeen.

”Onneksi perhesuunnittelu ei tarkoita Suomessa sitä, että varattaisiin sopivia aikoja sektioon, kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa. Suomessa mennään synnytykseen edelleen lääketiede edellä”, Gissler pohtii.

Keväällä ja syksyllä syntyy silti vielä paljon vauvoja. Kevään ja syksyn vauvapiikki tunnetaan koko Euroopassa, joten kyseessä ei ole pelkästään vanha suomalainen ilmiö.

Kesän ja joulun aikana alkunsa saaneet lapset selittyvät sekä biologisilla että kulttuurillisilla seikoilla. Kesä on yleistä aikaa lemmenleikkeihin, ja joulupyhien aikaan ihmisillä on ollut aikaa harrastaa seksiä.

Akatemiaprofessori Virpi Lummaa on käynyt läpi suomalaisten kirkonkirjojen syntyvyystietoja 1700–1800-luvuilta yhdessä tutkimusryhmänsä kanssa. Aineisto kattaa 11 kuntaa Lounais-Suomesta. Tutkimus selvitti lapsikuolleisuusluvuista, milloin synnyttäminen oli järkevintä.

Syntyvyyspiikit sijoittuivat 1700–1800-lukujen Suomessa niin ikään kevääseen ja syksyyn. Silloin elettiin aivan erilaista aikaa kuin 2000-luvun projekti-Suomessa.

”En usko, että tuolloin olisi suunniteltu hyvää aikaa saada lapsi. Lapsia laitettiin alulle silloin, kun oli aikaa yrittää”, Lummaa sanoo.

Tutkimuksesta käy ilmi, että toiset ajat olivat synnyttämiselle parempia kuin toiset. Kevät oli lapselle huonointa mahdollista aikaa syntyä. Eikä kevät ollut parasta aikaa tulevalle äidillekään, jonka oli oltava töissä, oli raskaana tai ei.

”Ruokavarastot olivat talven jälkeen tyhjinä, eikä uutta satoa vielä ollut. Ihmiset olivat fyysisesti heikommassa kunnossa talven jälkeen, myös tulevat äidit. Lisäksi kesällä oli korkea infektiokuolleisuus, koska säät olivat lämpimämmät. Vauvalle syötettiin äidinmaidon lisäksi muutakin ruokaa, ja kesällä ruoka pilaantui helposti. Jääkaapeista ei ollut tuolloin tietoakaan”, Lummaa sanoo.

Tilanne parani merkittävästi syksyllä, kun oli viileämpää, ja siten infektioriskikin oli pienempi. Lisäksi aitat olivat täynnä satoa.

Oikaisu 11.8. kello 14:30: Vuoden 2015 heinäkuussa syntyi eniten lapsia. Ei elokuussa, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!