Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psykiatri kertoo, mikä ajaa ihmisiä väkivaltaisiin tekoihin – taustalla järjestäytynyttä toimintaa, häpeää ja mielenhäiriöitä

Uutiset väkivallanteoista saavat miettimään, millainen ihminen voi toteuttaa useita ihmisiä surmaavan iskun.

Elämä
 
REUTERS / KAI PFAFFENBACH
Neljä ihmistä haavoittui vakavasti 17-vuotiaan afganistanilaisen hyökättyä junamatkustajien kimppuun kirveellä ja veitsellä Saksassa. Pelastustyöntekijät selvittivät tapausta Würzburgissa 19. heinäkuuta.
Neljä ihmistä haavoittui vakavasti 17-vuotiaan afganistanilaisen hyökättyä junamatkustajien kimppuun kirveellä ja veitsellä Saksassa. Pelastustyöntekijät selvittivät tapausta Würzburgissa 19. heinäkuuta. Kuva: REUTERS / KAI PFAFFENBACH

Ammuskelut, pommit, puukotukset ja muut terrori-iskut ovat tulleet vastaan uutisvirrassa viime päivinä tiheästi. Silmitöntä pahuutta on vaikea ymmärtää, ja helposti herää kysymys, millainen ihminen voi toteuttaa useita ihmisiä surmaavan väkivallanteon.

Suuren osan hiljattain tapahtuneista iskuista on todettu liittyneen terrorismiin. Psykiatrisen vankisairaalan vastaavan ylilääkärin Hannu Lauerman mukaan väkivalta voi kummuta suuresta määrästä motiiveja, mutta terrorismiin liittyen on hahmotettavissa kaksi linjaa, joiden kautta terrori-iskut syntyvät.

Toinen on järjestäytyneen terrorismin linja, jolloin iskut ovat ylhäältäpäin johdettuja ja pitkälle suunniteltuja.

”Tällaisissa tapauksissa itsemurhaiskujen tekijät eivät ole millään tavalla mielisairaita, vaan usein hyvin koulussa pärjänneitä ja sosiaalisia suurien uskonnollisten perheiden poikia. He tulevat maista, joissa on miljoonittain nuoria miehiä, jotka eivät pysty työllistymään”, Lauerma toteaa.

Kun islamistisessa kulttuurissa työ on edellytys myös perheen perustamiselle, nuoret miehet turhautuvat. Työttömyys ja perheettömyys on Lauerman mukaan näille miehille valtavan suuri häpeä, johon uskonto ja terrorismi tarjoavat ratkaisun.

”Tarjolla on heidän viitekehyksessään kunniallinen tapa hankkiutua marttyyriksi, eli toteuttaa tällainen isku, jossa itsekin kuolee.”

Lauerman mukaan kaikki Saksassa viime päivinä sattuneet iskut eivät kuitenkaan vaikuta olevan järjestäytyneen terrorismin tulosta. Kyseessä on sen sijaan yksittäisten, omin päin toimivien ihmisten toteuttamat iskut, joita voidaan pitää toisena terroritekojen linjana.

”Nämä ihmiset ovat todennäköisesti sangen häiriintyneitä. He toimivat ilman pitkälle vietyä suunnitelmaa ja uskottelevat itselleen olevansa pyhässä tehtävässä. Saattaa olla, että heidän joukossaan on myös psykoottisia ihmisiä”, Lauerma selvittää.

Ylilääkärin mukaan myös yksittäin toimivat terroristit ovat itsemurha-alttiita. Koraani ei kuitenkaan hyväksy itsemurhaa sellaisena kuin länsimaissa se tunnetaan. Niinpä epätoivoiset miehet tekevät itsestään marttyyrin uutisista tutulla tavalla.

Iskujen tiheys ja niistä uutisointi ruokkivat Lauerman mukaan uusien iskujen syntymistä.

”Ilman muuta iskut vaikuttavat uusien syntymiseen. Tämä malli on sellainen, että kun se on olemassa, on joukko epätoivoisia ja vihaa täynnä olevia ihmisiä, jotka ovat alttiita tällaisen iskun jäljittelemiseen”, Lauerma sanoo.

Hän vertaa terroria perhesurmiin, joille tyypillistä on tapausten ilmaantuminen ajoittain ryppäinä. Lööpeissä tarjotaan mallia, jonka voi helposti ottaa ratkaisuksi myös oman elämän ongelmiin.

Mutta voisiko näitä iskujen matkimiseen alttiita yksilöitä auttaa? Lauerman mukaan joitain yksittäisiä toimijoita voitaisiin auttaa terveydenhuollossa, mutta hoitoon pääseminen ei ole aina helppoa.

”Jos henkilö kuuluisi tahdosta riippumattoman hoidon piiriin, hoito ei usein tavoita häntä, eikä henkilöä välttämättä päästä hoitamaan tehokkaalla tavalla”, Lauerma toteaa.

Lauerma korostaa, että kuka tahansa, milloin tahansa ei uutiskuvien innoittamana lähde toteuttamaan terrori-iskua, vaan tekijöillä on aina pitkä kehityskaari.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!