Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Purentavika tai puuttuva silmä eivät häiritse lemmikkien ystäviä – kehityshäiriöinenkin koira löytää usein kodin

Koirien kehityshäiriöt ovat varsin yleisiä, vaikka niistä ei puhuta paljon.

Elämä
 
Janiko Kemppi
Roni Rekomaa
Koiran kehityshäiriö ei näy aina päällepäin.
Koiran kehityshäiriö ei näy aina päällepäin. Kuva: Roni Rekomaa

Erilaiset koirien kehityshäiriöt ovat varsin yleisiä, vaikka niistä ei puhuta paljon, sanoo koirien genetiikkaa ja kehityshäiriöitä tutkinut molekyyligenetiikan professori Hannes Lohi.

”Koirien kehityshäiriöt ovat nimensä mukaan jo ennen pennun syntymää tapahtuneita häiriöitä kehityksessä, eli käytännössä kehitysvammaisuuksia. Usein kehityshäiriöt ovat rakenteellisia. Kehityshäiriöt voivat esiintyä pieninä esteettisinä muutoksina, mutta myös suurempina ongelmina, kuten vakavina luustomuutoksina, jotka voivat johtaa pennun lopettamiseen”, Lohi kertoo.

Kehityshäiriöt voivat vaikuttaa koiran ulkonäköön muutenkin kuin värivirheinä. Koiralta voi syntyessään puuttua esimerkiksi silmä tai sen kuono olla epämuodostunut.

Jos koira on muuten terve, se löytää kuitenkin usein kodin.

”Kosmeettisen virheet ovat mielestäni sellaisia, että eivät ne kovinkaan paljon vaikuta siihen, löytääkö koira rakastavan kodin. Monet haluavat vain kotikoiran, eivätkä ole kiinnostuneita esimerkiksi näyttelyistä. Kosmeettiset virheet eivät haittaa. Varsinkin, jos koiran saa halvemmalla”, Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan esittelijä Päivi Rantasalo toteaa.

Ulkomuodon kosmeettiset puutokset eivät aina vaikuta Rantasalon mukaan koiran elämänlaatuun.

”Värivirheet ovat esimerkkejä kosmeettisista puutteista, joilla ei yleensä ole merkitystä koiran itsensä kannalta. Esimerkiksi silmän puuttuminen vaikuttaa hiukan koiran elämään, mutta ei näkökyky ole kuitenkaan koiran aisteista keskeisin. Koira voi elää hyvän elämän yhden silmän puuttumisesta huolimatta”, Rantasalo sanoo.

Joskus ulkomuodollisen poikkeavuuden kohdalla on kyse syndrooman luonteisesta kehityshäiriöstä, joka vaikuttaa myös koiran terveyteen.

”Ennen viallisen koiran hankkimista on hyvä selvittää, miten asia vaikuttaa koiran terveyteen, minkälainen koiran elämänlaatu tulee olemaan ja mikä on koiran ennuste. Asiassa voi saada apua rotujärjestöltä tai eläinlääkäriltä”, Rantasalo kertoo.

Isommat ulkomuodolliset puutteet, kuten silmän puuttuminen tai selvät purentaviat, voivat vaikuttaa ihmisten suhtautumiseen kyseistä koiraa kohtaan.

”Tällaisessa tilanteessa koiralle kodin löytyminen voi olla hieman hankalampaa, mutta varmasti oikea koti silti löytyy”, Rantasalo sanoo.

”Suomesta löytyy kehityshäiriöisille koirille paljon sympatiaa, joten ne löytävät usein hyvän kodin”, Lohi toteaa.

Lohen mukaan monet kehityshäiriöiset koirat menehtyvät pian syntymän jälkeen tai ne lopetetaan. Raportointi jää usein vähäiseksi, joten kehityshäiriöiden yleisyydestä ei ole tarkkaa tietoa. Lohi kuitenkin toteaa, että kyseessä on yleinen ongelma.

”Olisi hyvä, että kehityshäiriöistä raportoitaisiin. Tiedolla voitaisiin kartoittaa paremmin geenivirheitä ja niiden yleisyyttä eri roduilla. Jos koira joudutaan lopettamaan, olisi hyvä ohjata tutkinta vaikka patologille. Jos kehityshäiriöisiä koiria lopetetaan raportoimatta, karsinta ei kohdistu niiden vanhempiin, jolloin huonot geenit jäävät vaivaamaan”, Lohi kertoo.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!