Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakkauden kokeminen ei edellytä edes toisen tuntemista

Vieraidenkin ihmisten kesken voi syntyä yhteys, joka lisää terveyttä ja onnellisuutta.

Elämä
 
Helsingin Sanomat
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Onni on ennen kaikkea rakkautta. Tähän johtopäätökseen tuli kuuluisa Harvard Grant Study -tutkimus, joka seurasi vuosikymmeniä samoja koehenkilöitä. Terveyttä ja hyvinvointia ennusti eniten kyky läheisyyteen toisten kanssa. Se ei tarkoita vain romanttista rakkautta, vaan ylipäätään suhdetta muihin: myös lapsiin, sukulaisiin, ystäviin tai työtovereihin.

2. Rakkauden kokeminen ei edellytä edes toisen tuntemista, väittää onnellisuustutkija Barbara L. Fredrickson. Hän pyöräyttää koko käsitteen uusiksi kirjassaan Love 2.0. Biologian ja aivokemian näkökulmasta rakkaus ei ole pysyvä, vain lähimmille varattu tunne, vaan ohikiitäviä yhteyden hetkiä kenen tahansa ihmisten välillä. Se on myönteistä hyrinää, joka syntyy tunteen jakamisesta, katsekontaktista, hymystä tai kosketuksesta. Osapuolet voivat olla perheenjäseniä, mutta yhtä hyvin naapureita tai vierustovereita konsertissa.

3. Kun kaksi ihmistä kohtaa ja löytää saman aaltopituuden, heidän aivotoimintansa alkavat peilata toisiaan. Näin käy esimerkiksi hyvin sujuvassa keskustelussa tai tarinaa seuratessa, Princetonin yliopiston tutkimuksissa on havaittu. Viime vuonna julkaistu tanskalaistutkimus taas totesi, että kun toisilleen tuntemattomat ihmiset suorittivat keskinäistä luottamusta vaativaa tehtävää, heidän sydämensykkeensä tahdistui – kuten käy rakastavaisillakin.

4. Myönteinen yhteys toisiin rauhoittaa hermostoa ja vahvistaa terveyttä. Fredrickson uskookin, että herkistymällä ”rakkauden mikrohetkille” ja ruokkimalla niitä ihminen voi lisätä onnea ja hyvinvointia arjessaan parisuhdestatuksesta riippumatta. Vakisuhdekaan ei takaa läheisyyttä, jollei yhteyden hetkiä vaalita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!