Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sinkkumiehestä tuli viiden lapsen isä puolessatoista vuodessa – ”Vuosittain kuluu 5 000 vaippaa”

Mikko Ruotsalainen ehti haaveilla perheestä vuosikymmeniä. Toive toteutui odottamattomalla tavalla.

Elämä
 
Susanne Salmi
Mitä elämänmuutokseen tarvitaan? Mikko Ruotsalaisesta tuli suurperheen isä lyhyessä ajassa
Mitä elämänmuutokseen tarvitaan? Mikko Ruotsalaisesta tuli suurperheen isä lyhyessä ajassa
HSTV:n Arka paikka -ohjelman vieraana torstaina 4. elokuuta oli entinen vannoutunut sinkkumies, josta tuli puolessatoista vuodessa viiden lapsen isä. Ohjelman juontaja on kirjailija ja terapeutti Anja Snellman.

Mitä ehtii tehdä 572 päivässä?

Kenties vaihtaa työpaikkaa. Tai rakastua, hankkia lapsen. Ja ehkä laittaa alulle toisenkin mukulan, jos oikein nopeasti toimii.

Harva kuitenkaan kokee tuossa ajassa yhtä hurjaa elämänmuutosta kuin lappeenrantalainen Mikko Ruotsalainen. Entisestä yksineläjästä tuli vain puolessatoista vuodessa viiden lapsen isä.

Ruotsalainen, 40, oli ehtinyt tottua sinkkuelämään. Kun ystävät ja sisarukset leikkivät lastensa kanssa, Ruotsalainen ahersi työpaikallaan Saimaan ammattikorkeakoulussa. Laboratorion esimiehenä, siis melko vastuullisessa työssä, hänen oli luontevaa keskittää kaikki voimansa työntekoon.

Kerran Ruotsalaisen äiti kyseli, eikö pojan olisi jo aika löytää itselleen vaimo. Toisinaan mies mietti sitä itsekin. Hän oli kyllä aina haaveillut perheen perustamisesta, mutta sopivaa puolisoa ei vain ollut tullut vastaan.

Nyt Ruotsalainen touhuilee suuren omakotitalon keittiössä. Puolitoistavuotiaat kolmoset on aseteltu ruokapöydän ympärille, kukin omaan syöttötuoliinsa. Jos yksi alkaa metelöidä, muut vastaavat yhtä äänekkäästi.

Katto tömisee, kun 6- ja 4-vuotiaat pojat leikkivät hippaa yläkerrassa. Heidän ruoka-aikansa koittaa vasta sitten, kun perheen pienimmät on saatu päiväunille.

”Kyllähän sitä koko ajan mietti, että jos se jostain löytyisi, sellainen sopiva vaimo. Ajatus oli aina ollut, että perhe ja lapsia. Nyt näitä sitten on”, Ruotsalainen myhäilee.

Tekstiviesti tuli aikaisin aamulla. Tuntematon nainen tiedusteli, oliko Ruotsalainen kenties ollut edellisiltana juhlimassa häitä.

Viestin lähettäjä oli Miia Immonen, kolmikymppinen laborantti Lappeenrannasta. Immonen oli iskenyt silmänsä Ruotsalaiseen ystävänsä hääjuhlissa ja selvittänyt tämän nimen Facebookin avulla. Hetken viestittelyn jälkeen kaksikko päätti lähteä yhdessä kahville.

Keskustelun lomassa selvisi, että Immonen oli kahden pienen pojan yksinhuoltaja. Niinpä seuraavat treffit sovittiin leikkipuistoon.

Hiekkalaatikon reunalla Immonen huomasi, että treffiseuralainen oli kuin kotonaan hänen poikiensa kanssa.

”Minulle kaikkein tärkeintä oli se, kuinka luontevasti Mikko otti lapset vastaan. Ehkä senkin takia suhde eteni niin nopeasti”, Immonen pohtii nyt.

Pari oli tuntenut toisensa vasta muutaman viikon ajan, kun Ruotsalainen jo kertoi äidilleen, että tuleva vaimo on nyt löytynyt. Puoli vuotta myöhemmin Immonen laittoi talonsa myyntiin ja muutti poikiensa, tuolloin 4-vuotiaan Kasperin ja puolitoistavuotiaan Oton kanssa Ruotsalaisen rivitaloasuntoon.

Kihlajaisia pariskunta vietti noin vuoden kuluttua ensitapaamisesta, elokuussa 2014. Vain muutamaa päivää myöhemmin he kertoivat läheisilleen ilouutisen: perheeseen tulisi kolmas, yhteinen lapsi!

Syyskuisena perjantaina Immonen ja Ruotsalainen pitivät tavanomaista pidemmän lounastauon käydäkseen ultraäänitutkimuksessa. Hississä Ruotsalainen vitsaili kihlatulleen, että nyt päästäisiin katsomaan perheen tulevia kaksostyttöjä.

Vain muutamaa minuuttia myöhemmin ultraäänilaitteen ruudulla näkyi kaksi pientä pallukkaa.

”Insinöörinä ajattelin, että se voisi olla laitteen tekninen ominaisuus. Että kuva vain heijastuu kahtena. Sitten huomasin, että Miia oli käynyt hieman vaikean oloiseksi”, Ruotsalainen muistelee.

Lääkäri oli tuskin ehtinyt onnitella tulevia vanhempia kaksosista, kun näkyviin ilmestyi kolmas ihmisenalku.

”Silloin alkoi mennä vähän hysteeriseksi. Nauroimme vain, että eihän tämä voi olla mahdollista. Kummankaan suvussa ei ole edes kaksosia”, Ruotsalainen kertoo.

Niin sanottu monikkoraskaus on sikiöiden terveyden kannalta aina riski. Kävi kuitenkin niin onnellisesti, että Venla, Leevi ja Jesse syntyivät kaikki terveinä ja reippaina maaliskuussa 2015.

Tilastollisesti tarkasteltuna lastenhankinta on yleensä harkittu ratkaisu – silloinkin, kun se näyttää tapahtuneen kuin hetken mielijohteesta.

”Taustalla on yleensä jotain hyvinkin pysyvää, vaikka perheen perustamiseen liittyvä ratkaisu näyttäisi syntyneen todella pikaisesti”, kertoo perhetutkimuksen professori Kimmo Jokinen Jyväskylän yliopistosta.

Euroopan laajuisissa tutkimuksissa on havaittu, että lapsiperhevaiheeseen päätyminen on hidas ja harkittu prosessi. Jälkikasvun hankinta tulee ajankohtaiseksi tyypillisesti vasta siinä vaiheessa, kun vanhemmilla on tutkinnot ja jonkinlainen jalansija työelämässä. Myös parisuhde on yleensä sellainen, jonka uskotaan jatkuvan pitkälle tulevaisuuteen.

Ruotsalaisen ja Immosen tapauksessa asia oli juuri näin. Vaikka suhde oli tuore, sillä tuntui olevan hyvät edellytykset kestää. Molemmilla oli pysyvä työpaikka, ja opiskelijaelämä oli jäänyt taakse kauan sitten.

”En jaksanut hirveästi juosta missään baareissa, kun ikää alkoi tulla. Hyvin rauhallista elämää tuli vietettyä”, Ruotsalainen kertoo.

Psykoterapeutti, perheterapeutti Milja Ilkka tunnistaa ilmiön. Hänen mukaansa keski-ikäiset pariskunnat lyövät usein hynttyyt yhteen nuorempia nopeammin.

”Kun alkaa lähestyä neljääkymmentä ikävuotta, sitä omaa, yksilöllistä elämää on jo ehtinyt viettää riittävän pitkään. Silloin moni on valmis asettumaan aloilleen ja perhe-elämään”, Ilkka sanoo.

Entiselle yksineläjälle uusi parisuhde voi tarkoittaa tilaisuutta, johon on tartuttava heti.

”Muuttunut elämäntilanne luo mahdollisuuksien tilan, jossa lastenhankinta tulee viimein ajankohtaiseksi. Kenties nykyihmisellä on myös aiempaa enemmän valmiuksia sopeutua uuteen, sillä muutokset ympäristössämme ovat jatkuvia. Ihminen joutuu työstämään omaa minuuttaan ja lähisuhteitaan jatkuvasti”, Kimmo Jokinen pohtii.

Tällaista on arki viisilapsisessa perheessä
Tällaista on arki viisilapsisessa perheessä
Mikko Ruotsalaisesta tuli puolessatoista vuodessa kahden pojan isäpuoli ja kolmosvauvojen isä. Toimittaja: Susanne Salmi, kuvaus: Juha Metso, leikkaus: Kristiina Marttinen

Kolme pinnasänkyä, valtavat kolmosrattaat, iso omakotitalo, minibussi. Kun perheeseen tupsahtaa kerralla kolme vauvaa, ostoslista on pitkä.

Ruotsalaisen ja Immosen kotitaloudessa spontaaneja hankintoja ei juuri tehdä, sillä arkielämän tarpeet lohkaisevat ison osan budjetista. Kymmenen tölkillistä maitoa hupenee parissa päivässä. Viisi litraa nakkikeittoa puolestaan riittää nipin napin kolmeen ruokailuun.

”Jossain vaiheessa tein huvikseni laskelman siitä, kuinka monta vaippaa meillä kuluu vuodessa. Arvioisin, että noin viisituhatta”, Ruotsalainen naurahtaa.

Muutos entiseen on valtava. Vaikka Ruotsalainen oli haaveillut perheestä jo pitkään, vaati uusi tilanne totuttelua. Yhtäkkiä lapset määrittivätkin sitä, minne saattoi mennä ja mitä tehdä.

”Aikaisemmin en ollut vastuussa mistään muusta kuin itsestäni. Se oli hyvin selkeä homma.”

Pari kuukautta sitten Ruotsalainen alkoi kirjoittaa arjestaan blogia. Sen avulla on ollut kätevää pohtia, mikä kaikki elämässä onkaan muuttunut.

Sinkkuaikoinaan Ruotsalainen esimerkiksi katseli taukoamatta urheilua: jääkiekkoa, jalkapalloa, formuloita. Nyt Saipan lätkämatsit jäävät näkemättä, sillä kaikki ylimääräinen aika kuluu lasten kanssa touhuamiseen.

Myös konsolipeliharrastus on tauolla. Ohjaimet on piilotettu korkealle ylähyllylle, jotta ne eivät joutuisi puolitoistavuotiaiden kolmosten hampaisiin. Samaan tapaan on suojattu koko talo: kuistin ympärille on asennettu turva-aita, ja takan luukkuja peittää vaahtomuovinen suoja. Joku on tosin jo ehtinyt jättää hampaanjälkensä pehmeään muoviin.

Leevi liikkuu toistaiseksi vain konttaamalla, mutta Jesse ja Venla kävelevät jo. Jos kolmikko saa päähänsä hajaantua kolmeen eri suuntaan, heitä ei pitele mikään.

Kesälomaansa viettävän Ruotsalaisen ja vielä hoitovapaalla olevan Immosen päivät kuluvatkin pitkälti lasten perässä juostessa.

”Varsinkin nyt he ovat niin vahdittavia, että on turha suunnitella tekevänsä samalla muita askareita. Jos erehtyy ryhtymään pihahommiin, yksi ehtii syödä kilon hiekkaa ja toinen kilon kiviä”, Miia Immonen nauraa.

Vauhdikkaastikin kasattu uusperhe voi hyvin, kun sen perustana on toimiva parisuhde, professori Kimmo Jokinen sanoo. Parin on puhallettava yhteen hiileen ja osallistuttava tasapuolisesti sekä biologisten että ei-biologisten lastensa kasvattamiseen.

Ruotsalaisen ja Immosen perheessä tässä on onnistuttu. Kasperi ja Otto alkoivat kutsua Mikko Ruotsalaista iskäksi jo pari kuukautta ensitapaamisen jälkeen. Yhdessä käydään pyöräretkillä ja leikitään Lego-palikoilla.

Vielä muutama vuosi sitten Ruotsalainen haaveili isyyden arkisista iloista: siitä miltä tuntuisi, kun töistä tullessa lapset ryntäisivät jo ovella vastaan.

Nyt haave on toteutunut. Kun avain kääntyy lukossa, pienet askeleet lähestyvät viidestä eri suunnasta.

Juha Metso
Mikko Ruotsalaisen ja Miia Immosen perheeseen kuuluu viisi alle koulu ikäistä lasta. Kuvassa vasemmalta Otto, Leevi, Venla, Jesse ja Kasperi.
Mikko Ruotsalaisen ja Miia Immosen perheeseen kuuluu viisi alle koulu ikäistä lasta. Kuvassa vasemmalta Otto, Leevi, Venla, Jesse ja Kasperi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!