Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taitavan poliitikon puhe menee tunteisiin, ja se on ihana kokemus

Taitava puhe synnyttää vaikutelman siitä, että minä tiedän miltä hänestä tuntuu, hän tietää miltä minusta tuntuu, kirjoittaa Rosa Meriläinen.

Elämä
 
Rosa Meriläinen
Rosa Meriläinen
Kirjoittaja on tamperelainen vapaa kirjoittaja.

Kirjoittaja on tamperelainen vapaa kirjoittaja.

Murrosiän päällimmäisin tunne oli se, että kukaan ei ymmärrä kuka minä olen ja mitä minä tunnen. Aikuiset kaikkein vähiten, sillä aikuiset pyrkivät selittämään kivut iän kautta. ”Sinusta tuntuu nyt tuolta, mutta isompana sitten on erilaista”. Kuitenkin sitä vääjäämättä näki, että sitä on omanlaisensa minä, ei vain ikävaiheensa edustaja. Luokkatoverit tuntuivat vierailta ja toisenlaisilta hekin.

Eikä se kipu välttämättä hellitä. Se voi vain muuttaa muotoaan tai saada erilaisia ilmenemismuotoja. Sillä jokaisella ihmisellä on yhteisöllisyyden vietti ja sitä kautta kaipuu tulla nähdyksi, ymmärretyksi.

On somaa, kun löytää läheisiä ystäviä ja kumppanin, joista tulee sellainen olo, että tajuamme toisiamme puolesta sanasta. Että on ihmisiä, joille ei tarvitse selittää ja toisaalta silloin kun on puhumisen tarve, he tietävät mitä tarkoitan.

Ystävien ymmärrys ei kuitenkaan riitä. Emme elä vain käpertyneenä yksityiseen piiriin, vaan elämme myös yhteiskunnallista elämää. Töissä vietetään valveillaoloajasta iso osa ja kansalaisuuden vaatimukset sitovat meidät politiikkaan.

Politiikan tutkijat puhuvat ”affektiivisesta käänteestä”, joka tarkoittaa sitä, että ihmiset haluavat tulla tunnetasolla ymmärretyksi: että minun tunteilleni löytyy tulkki. Joku joka tajuaa, miltä minusta tuntuu ja kertoo sen sitten esimerkiksi televisiossa muillekin. Joku, jonka kautta kanavoin tunteeni julkisuuteen.

Koska amerikkalaiset poliitikot ovat niin hiton hyviä puhumaan tunteellisesti tunteista, saattaa itseään kyyniseksi luullut politiikan penkkiurheilija vollottaa kuin vauva kuunnellessaan retorisesti taitavien demokraattien puheita. Kun Joe Biden kertoi keskiluokan huolista ja oman poikansa kuolemasta, Chelsea Clinton äitinsä arvoista isoäitinä, me olimme vaikuttuneita, vaikka emme olisikaan olleet etukäteen juuri heidän fanejaan.

Taitava poliittinen puhe synnyttää vaikutelman siitä, että minä tiedän miltä hänestä tuntuu, hän tietää miltä minusta tuntuu. Aivan samoin kuin suuressa konserttisalissa voi tuntua siltä, että Paula Koivuniemi laulaa rakkaudesta juuri minulle. Yhteyden kokemus on ihana. Saada etäältä ja joukossa, osana yhteisöä ja yhteiskuntaa, tuntea saman uskoutumisen onnen kuin hyvän ystävättären kanssa.

Tunne ei ole millään tavalla järjen vastakohta, eikä sitä pidä kavahtaa. Järjen vastakohta on tyhmyys. On pikemminkin järkevää nähdä ihminen kokonaisena tunteineen ja kommunikoida niiden avulla. Siksi minusta tuntuu, että ymmärrän syvemmin historiaa kun luen sitä ihmisten tarinoiden kautta. Eläytyen ja oivaltaen. Silloin mennyt elämä muuttuu ikään kuin todeksi, kokemukselliseksi.

On ihanaa, jos joku osaa välittää yhteiskunnassamme niinkin elintärkeitä tunteita kuin toivo ja rakkaus. Jos niin ei käy, pettymys, ahdistus, epätoivo ja pelko löytävät kyllä kanavansa. Niitä on suomalaisen niin paljon helpompi artikuloida.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!