Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka keksi, että liharuoka on normaalia perusruokaa?

Elämä
 
Satu Vasantola
Satu Vasantola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien uutistoimituksen toimittaja.

Kun meillä kokoonnutaan viikonloppuisin syömään, pöydässä istuu vegaani (vain kasviksia), sekaani (kaikki käy), kasvissyöjä (kasviksia, maitoa ja munia) ja pari fleksitaristia (kasviksia ja harvoin lihaa).

Joo, tiedän, ja pyydän anteeksi. Ei tästä kukaan ota tolkkua. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että pöydässä on kasvisruokaa. Paitsi joskus, kun siinä on myös lihaa.

Jos halutaan olla rehellisiä – mutta mehän emme halua, koska totuus ruuasta ei houkuttele – meidän olisi kaikkien syytä olla vegaaneja.

Ei, tämä ei ole punaviherkuplan hipsterihumppaa eikä fillarikommunismia. Tämä on tieteellinen tutkimustulos.

Tänä vuonna julkaistiin ensimmäinen suuri tutkimus, joka selvitti ruokavalioiden eroja sekä ympäristön että terveyden kannalta. Tulos: jos kaikki siirtyisivät kasvisruokaan, ruoantuotannon kasvihuonepäästöt vähenisivät 63 prosenttia. Jos vegaaniruokaan, vähennys olisi 70 prosenttia. Ja ruoantuotannon osuus kasvihuonepäästöistä on merkittävä, noin neljännes.

Entä se terveys? Jos kaikki siirtyisivät kasvisruokaan, vältettäisiin tämän Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan 7,3 miljoonaa kuolemaa vuoteen 2050 mennessä. Jos kaikki olisivat vegaaneja, vältettäisiin 8,1 miljoonaa kuolemaa. Nämä ovat tietysti arvioita, mutta siitä tutkijat ovat yhtä mieltä, että kasvispainotteinen ruokavalio on sekä ilmaston että ihmisen kannalta hyvä.

Kurja juttu, että juustokakku on niin herkullista.

Aika harva meistä on valmis ryhtymään vegaaniksi. Liian suuri muutos, liikaa kieltäytymistä. Liian ehdotonta. Ei tee mieli edes miettiä.

Aika monen mielestä vegaanius on myös vähän hörhöä ja epäilyttävää. Kyllä ihminen tarvitsee normaalia perusruokaa. Punaista lihaa siis.

Tämän ajattelun ongelmana on historiattomuus. Ei tietenkään ole niin, että juuri meidän aikamme ja kulttuurimme ruokatottumukset olisivat ”normaaleja”.

Ihminen on kyllä syönyt lihaa pitkään, mutta liha on ollut ylellisyystuote. Antiikin aikaan sitä syötiin, kun sitä syntyi uhraamisen sivutuotteena. Pääasiassa lihaa on syöty, kun on saatu. Harvakseltaan.

Harvakseltaan olisi hyvä vaihtoehto nykyihmisellekin. Vegaanius on ilman muuta liian paljon pyydetty, vähän kuin seksitöntä luostarielämää ehdottaisi. Siispä ratkaisu on tämä: kasvisruoasta uusi normaali, lisäksi lihaa silloin tällöin.

Se onnistuisi melkein huomaamatta, kun muutettaisiin kokkien ja keittäjien koulutusta niin, että he oppisivat tekemään hyvää kasvisruokaa. Silloin sitä voisi olla koulujenkin ruokalistalla kolmena tai neljänä päivänä viikosta. Kun kasvisruoka on tarpeeksi hyvää, ei lihaa enää kaipaa.

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien uutistoimituksen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!