Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Annatko itsellesi luvan nauttia seksistä?

Seksuaalisen nautinnon saamisesta on monenlaista hyötyä, vaikka se ei johtaisikaan suvun jatkumiseen, kirjoittaa Elina Tanskanen.

Elämä
 
Elina Tanskanen
Kirjoittaja on toimittaja, seksuaaliterapeutti ja logoterapeutti.

Viime viikolla saatiin yksi vastaus ihmiskuntaa kauan ihmetyttäneeseen ikuisuuskysymykseen: miksi naiset saavat orgasmeja, vaikka niillä ei ole ratkaisevaa merkitystä lisääntymisen kannalta?

Tutkimuksen tehneiden Mihaela Pavličevin ja Günter Wagnerin mukaan näyttää siltä, että ihminen on ammoisina aikoina kehittynyt nisäkkäästä, joka on orgasmin saadessaan ovuloinut, vaikkei näin enää olekaan. Toisin sanoen tiukan evolutiivisesta näkökulmasta tarkasteltuna naisen orgasmilla ei ole mitään virkaa.

Toisten tutkimusten perusteella tiedetään kuitenkin, että tyydyttävä seksielämä – mikä tarkoittaa monille muun muassa orgasmien saamista – voi edistää terveyttä ja hyvinvointia monin tavoin sekä korreloi usein myös parisuhdeonnellisuuden kanssa. Näillä seikoillahan on yhteiskunnallistakin merkitystä: terveenä pysyvä yksilö jaksaa paiskia lujasti töitä, ja kasassa pysyvät perheet ovat niin ikään plussaa.

Seksuaalisen nautinnon saamisesta on siis todistettavasti monenlaista hyötyä, vaikka se ei johtaisikaan suvun jatkumiseen.

En kuitenkaan pidä siitä, että seksistä ja seksuaalisuudesta puhuttaessa korostetaan hyötynäkökulmaa – sitä painottamalla kun saadaan kierreltyä ja kaarreltua sitä tosiseikkaa, että moni tykkää seksistä sen takia, että se nyt vain tuntuu niin hyvältä.

Harva pitää nykykulttuurissamme seksiä syntisenä. Siitä huolimatta seksuaalinen mielihyvä on edelleen jossain määrin tabu, mistä kertoo myös hyötynäkökulman alleviivaaminen. Seksin vaaroilla ei tänä päivänä suoranaisesti pelotella, mutta asenteet ja ajattelutavat muuttuvat hitaasti seksuaalimyönteisimmiksi.

Se on sinänsä ymmärrettävää – onhan esimerkiksi seksuaalisen mielihyvän ja lisääntymisen pitäminen erillään onnistunut luotettavasti vasta noin 50 vuoden ajan, mistä on tietenkin kiittäminen nykyaikaisia ehkäisymenetelmiä.

Toivon silti, että pian koittaa se päivä, jolloin esimerkiksi nautinnon nyansseista puhutaan yhtä luontevasti kuin seksuaalikäyttäytymisen riskeistä ja niiden välttämisestä.

Seksuaalikielteisten asenteiden työstäminen on erityisen tärkeää sen takia, ettei ihminen voi kokea nautintoa samaan aikaan, kun hän pelkää, ottaa paineita tai häpeää.

Kaikki, mikä vahvistaa ajatusta siitä, ettei seksuaalisella mielihyvällä ole niin väliä tai että sitä on jopa kyseenalaista tavoitella, on omiaan lisäämään ahdistusta. Sen sijaan ihminen, joka antaa itselleen luvan olla seksuaalinen olento, voi antaa itselleen luvan myös seksistä nauttimiseen – oli siitä hyötyä tai ei.

Kirjoittaja on toimittaja, seksuaalineuvoja ja logoterapeutti.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!